|

Film-front – F-14 Tomcat

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Iránnak a napokban volt egy érdekes megnyilvánulása, melyben az anno még az iráni forradalom előtt megrendelt összesen 80 Grumman F-14 Tomcat egyetlen át nem adott gépe miatt problémázott. A Teheran Times által leközölt, az Iráni Légierő parancsnokhelyettesétől származó nyilatkozta alapján Teherán keresi a módját a jogos jussának tekintett, jelenleg az arizonai Davis-Monthan Légibázison napozó gép megszerzésére. Hajrá…

Mindezek apropóján úgy gondoltuk, hogy a US Navy arzenáljából immáron lassan 4. éve (repül az idő…) kivont, legendás típusnak dedikáljuk ezen Film-front epizódot.

Mi mással is nyithatnánk, mint azokkal a képkockákkal, melyek igen széles tömegek emlékezetébe égették be a legendás kétfarkú sziluettjét. Of course… a Hollywood által elkövetett talán legsikeresebb Navy toborzóanyag, a Top Gun nyitójelenete következik.

http://www.youtube.com/watch?v=Qkq-QUOSkwQ

A következő a hollywoodihoz hasonlóan egy klasszikus, az 1989-2004 közötti utolsó Fighter Fling videóanyaga. Egyben a legjobb. Kis Tomcat történelem nagy adag Hornet lehúzással fűszerezve. Biztos nagyon sokan ismeritek, de néha jó újra megnézni :)

Az egyik utolsó repnap – esti szereplés a 2006 szeptemberében @ NAS Oceana

Füleket befogni! – vagy éppenséggel pont hogy nem.

Egyszer minden véget ér…

És hát persze a perzsa macskák sem maradhatnak ki!

http://www.youtube.com/watch?v=SMbPRcpVMEw

http://www.youtube.com/watch?v=l_3jLuW03L0

31 hozzászólás “Film-front – F-14 Tomcat”

  1. molni: szerintem az egy Tiger Cruise, vagy valami hasonló lehetett. Mikor a teknő befutása előtt a családtagoknak, közeli hozzátartozóknak(?) van lehetőségük felmenni a hajóra, még a hazaérkezés előtt.

    Tavaly(?) futott a Discovery-n vagy a natgeon egy Carriers neveztű 10 részes sorozat. Én abban találkoztam először ezzel. A USS Nimtz egy teljes bevetési ciklusa alatt készült a doksifilm. Na, ott konkrétan az volt, hogy Pearl Harbor-ba befutás után vették fel a népet és San Diego-ban rakták ki.

    Hogy ennek milyen megkötései vannak, annak utána kéne nézni.

  2. Elég sok oka van,hogy miért kapják szét a jenkik a selejtezett F-14-seiket! Az egyik, hogy szerkezetileg sok titánt tartalmaz a gép, ezt pedig újra hasznosítják. A másik, hogy nem szeretnék ha bármilyen alkatrész az iráni fél kezébe kerülne, azt hiszem nem rég le is kapcsoltak egy ilyen szállítmányt…

  3. J-10, JF-17, J-11, minden ami kínai cucc szóba jöhet! Az iszonyúan ütős lenne, ha a Szu-30MKK kínai másolatát passzolnák át az irániaknak….
    AU, az fájdalmas lenne!
    Talán MiG-35?
    Ez nem csak katonai, hanem elsősorban politikai kérdés! De ha megtudják oldani fű alatt, ahogy Nixon idején megoldották, hogy Tomcat alkatrészekhez jussanak, akkor bármi lehetséges! Kijelölnek egy-két bázist, ahol az új típust állomásoztatják, amíg bevethetőségi szintet el nem éri. Vagy máshol kiképzik a személyzetet, majd áttelepítik hazai földre, aztán egyik napról a másikra, hopp van egy új típusból egy ezredre való és harca készen!
    Ez is megoldható, mielőtt még bárki is az összeesküvés elmélet gyártással vádolna! Hát csak pénz kell hozzá! Jó sok!