|

Ilyen is van: anyuka tankolta apuka Lódarazsát

Az amerikai haderő sajtórészlege rendszeres le szokott közölni nem átlagos családegyesüléseket – gondolni kell itt főleg a szárazföldi erőkre, azon belül is Irakra vagy Afganisztánra. Visszaemlékezve szerepelt már többféle variáció: házastársak, apa – fiú, anya -fiú egy helyen szolgál, vagy épp váltja egymást, stb. Ezekből nem szoktunk mazsolázni, mert a magyar olvasónak ez tulajdonképpen nem túl érdekes. Most azonban teszünk egy kivételt! :)

Egyrészt a felállás szokatlan volta miatt, másrészt mert van benne egy nem kicsi „Ennek mekkora esélye volt már!” elem.

A kis történet egy amerikai házaspárról szól, akik ugyan 2009 májusa óta házasok, ám a szolgálatból adódóan mégis csak ezen idő mintegy felében volt lehetőségük együtt lenni. Fél év távollét után azonban nemrégiben, még ha csak egy rövidke időre is, de sikerült összefutniuk valahol Pakisztán felett.

Jeff McLean a Haditengerészet hadnagya és a VFA-106 egyik F/A-18 Super Hornetjének kabinjában ülve keresi a betevőt, míg felesége, Christine Todd a Légierő századosaként KC-135 Stratotankert kommandíroz.

A McLean házaspár

A McLean házaspár mindkét tagja továbbviszi családja repülős vonalát ,

A történetnek ezen hír apropójául szolgáló vonala idén májusban kezdődött, mikor is Christine McLean Angliából a Délnyugat-Ázsiai régióba lett vezényelve. Mivel férje január óta a térségben tartózkodó USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó fedélzetéről járt arrafelé bevetésekre, mindketten bíztak benne, hogy – szó szerint – összeakadnak majd valahol.

A hetek azonban csak teltek és bár a pár igyekezett a szerény lehetőségekhez képest összekoordinálni a repüléseiket, csak nem sikerült összeakadniuk. Ahogy Jeff McLean fogalmazott az otthoni Milwaukee Journal Sentinel-nak elküldött emailjében, a Légierő és a Haditengerészet vasmadarainak itatása céljából naponta felszálló, mintegy 50 Stratotanker mellett „túl nehéz volt összetalálkozni a levegőben”.

És bár már nem is számítottak rá, végül a legeslegutolsó pillanatban mégiscsak sikerült! Minderre június végefelé került sor, mikor is Jeff utolsó afganisztáni bevetéséről elindult vissza a hajó felé, menetközben pár tonna kerozint vételezve.

A dolog érdekessége, hogy bár tudták, hogy mindketten nagyjából egy időben lesznek ugyanabban a légtérben a korábbi hetekre alapozva nem nagyon bíztak, hogy sikerül összefutniuk,k így vélhetően a férjet igencsak kellemes meglepetésként érte, mikor a tankolásra bejelentkezéskor felesége hangját hallotta viszont.

„Mikor végeztem az utolsó afganisztáni bevetésemmel a nap már épp lemenőben volt; frekvenciát váltottam, hogy bejelentkezzem a tankeremhez és Christine volt az!” – írta Jeff McLean az otthoni napilapnak küldött emailben.

És bár a fény és légköri viszonyok nem voltak adottak egy ideális tankoláshoz Jeff McLean bevallása szerint a kiküldetés fénypontjaként élte meg.

„Miután átadott mintegy 10 000 fontnyi üzemanyagot a pilótafülke mellé repültem. Felkapcsolta a kabin világítását és integetett; láthattam, azonban az én gépemben meglehetősen sötét volt, így nem vagyok benne biztos, hogy láthatta, amint integetek neki. … 500 csomós sebességgel végig együtt repülhettünk ki az ország légteréből egészen az Arab-tenger felé, ahol nekem a hajó, neki pedig a bázisa felé kellett fordulnia. Távozóban begyújtottam az utánégetőt, ami remélem pöpec látvány volt a sötétben. Egy abszolút tökéletes repülés volt.”

Zárjuk amivel kezdtük: ilyen is van, még ha bőven nem is mindennapos… :)

24 hozzászólás “Ilyen is van: anyuka tankolta apuka Lódarazsát”

  1. Ha az apuka hadnagy, és az anyuka valóban kapitány ( ami századosi rendfokozat ) akkor anyu rendszeresen elküldheti mosogatni aput, amit ő csak „yes, ma’am!” válasszal reagálhat le. Vidám kis házasság lehet… :-))

  2. monyok

    nincs igazad a rendfokozatok alakulat függetlenek de te szerintem nem alakulatot hanem fegyvernemet akartál írni de ebben az esetben is mind1
    ha egy tengerészgyalogos százados azt a parancsot adja egy légierős hadnagynak h fekvőtámaszba le akkor a hadnagynak kutya kötelessége teljesítenie a parancsot

  3. cinikus

    de hisz ha nem így lenne akkor nem lenne értelme a rendfokozatoknak
    hiába vagyok én a szárazföldi alakulatnál ha jön egy légierős hőhadnagy és ad egy parancsot akkor az végre kell hajtanom ha ne teszem akkor az parancsmegtagadás az meg minimum katonai ügyészség

  4. Inkább Btk. 354. § (1) bek., alapesetben.
    Maradjunk annyiban, hogy pl. hiába vagy a légierő sokcsillagos tábornoka, ha egy SSN-en utasítgatni próbálod az alacsonyabb rendfokozatú kapitányt (beosztás, nem rf.), ráfázol. :D De van még pár hasonló szitu.

  5. de hisz ha nem így lenne akkor nem lenne értelme a rendfokozatoknak
    hiába vagyok én a szárazföldi alakulatnál ha jön egy légierős hőhadnagy és ad egy parancsot akkor az végre kell hajtanom ha ne teszem akkor az parancsmegtagadás az meg minimum katonai ügyészség

    Egy alacsonyabb rangú is lehet tudtommal magasabb rangú felettese, ha olyan beosztásba kerül, úgy nevezik ki. Persze ezt jellemzően igyekszenek elkerülni.

    A rangnak és kinevezésnek olyan helyzetben (is) van szerepe, mikor pl. elesik egy parancsnok a harctéren és az utána következő átveszi a helyét, mert nincs idő másra, parancsokat osztani meg kell, a láncnak egyértelműnek kell lennie. A rangban utána levő (tiszt) átveszi a az elődje beosztását. Ha több ilyen ember van, akkor a kinevezés időpontja dönti el a rangidősséget. Legalábbis nekem ezt magyarázták sok sok éve. Engem nem nagyon mozgatott akkor és most sem a szolgálati útvonal…

  6. cinikus

    a hajókon a kapitány az atya úr isten…
    de amint kiszálltak a hajóból megváltozik a szitu sikerült egy olyan példát hoznod ami a kivételek közé tartozik

    molni

    köszönöm a szolgálati úttal(szolgálati út a neve nem szolgálati útvonal) kapcsolatos felvilágosítást :)

    „Egy alacsonyabb rangú is lehet tudtommal magasabb rangú felettese, ha olyan beosztásba kerül, úgy nevezik ki. Persze ezt jellemzően igyekszenek elkerülni.”

    nem felettes amiről beszélsz hanem elöljáró amiből több fajta van szakmai szolgálati stb(erre példa a tengeralattjáró is)…

    Magyarországon rangja csak a kurváknak vannak a katonáknak rendfokozatuk van :)

    rangidősségnél(ezzel nem ütöm az előző mondatom mert ez a neve hiába rendfokozatok vannak nem rangok ugyan az mint a golyóálló mellény azt is azért hívják így mert ez a neve holott a fegyverek nem golyót lőnek hanem lövedéket)az dönt sorrendben:ki viseli a rendfokozatot régebb óta ha egyezik akkor ki régebb óta katona ha ez is egyezik akkor ki az idősebb ha ez is egyezik olyan nincs…vagy ha még is akkor kő papír olló :)

  7. Igen, ő. Rendfokozatra tekintet nélkül. Elég ütős kivétel, de még hosszan lehetne sorolni az ilyen kivételes példákat. A lényeg az, hogy ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzeled, Molni is erre próbált rávilágítani.

    Amúgy milyen rangja vagy a kurváknak? Grófnők talán? :D

  8. cinikus

    hidd el nincs egyszerű életem de vágom még ah nem is gondolod így

    de írd le h mit írtam rosszul és h hogyan jó

    „Amúgy milyen rangja vagy a kurváknak? Grófnők talán? :D”
    ez csak humor h megjegyezd nincsenek rangok csak rendfokozatok

  9. Ja és kihagytátok a törzstiszteket. Egy törzsnél lévő százados simán ugráltathat egy tábornoki rendokozatú embert(vezérőrnagy, dandártábornok,…). Természetesen, ha az ugráltatott egyén nem tartozik szintén a törzshöz.

  10. Rommel28

    ez hülyeség!!!
    milyen törzsre gondolsz???mert van szakasztörzs(ide tartozik egy hadnagy egy ftörm meg 3 törm)van század törzs (ide a százados fhdgy a hadnagyok meg a zászlós) van törzsszázad (ide tartozik a zászlóalj vezetése) dandár törzs ide meg a dandár vezetése

    a tábornokoki beosztások ott kezdődnek h laktanyaparancsnok ez azt jelenti h az adott laktanyában mindenki neki van alárendelve jó példa erre szolnok szolnokon van légierős és szárazföldi alakulat a laktanya parancsnok légierős a mi törzsünkben szolgáló százados semmilyen parancsot nem adhat neki
    a többi tábornok pedig az öhp-nál szolgál márpedig minden katonai alakulatnak az öhp a „főnöke” szóval amit te mondasz az elképzelhetetlen

  11. Ez lehet hogy egy régi rendszer volt, de katonától olvastam ilyet. Volt vmi gyakorlat onnan kijött vmi alacsonyabb rendfokozatú emberke, aki lebaxta a kinti egységparancsnokot(gondolom szakaszpk). A törzs itt az az egység volt, ami a gyakorlat vezetését végezte( vmi központi bizbasz)