|

Rettegjetek, tengeri aknák, itt az ALMDS!

A tengeri hadviselés eszközei, hasonlóan a többi haderőnem által alkalmazott technikához, rengeteget fejlődtek az elmúlt száz évben. Van azonban egy eszköz, mely első hallásra talán elavultnak tűnhet, ám továbbra is meghatározó fegyvere a haditengerészetek arzenáljának: a tengeri akna. E rendkívül alattomos robbanószerkezetek a mai napig nagy veszélyt jelentenek bármilyen vízi alkalmatosságra, így rendkívül fontos, hogy időben felderítsék és megsemmisítsék őket.

A modern haditengerészetek állományában az aknák felderítésének feladatát a helikopterek látják el. Az alacsonyan repülő, korszerű felderítő berendezésekkel felszerelt forgószárnyasok eddig is minden bizonnyal a tengeri aknák legrosszabb rémálmai voltak, most pedig még inkább azok lesznek, ugyanis a lézeres technológia betette a lábát erre a területre is. A fejlesztés úttörője az Amerikai Haditengerészet, mely a Northrop Grumman vállalattal együttműködve kifejlesztette az AN/AES-1 ALMDS rendszert.

AN/AES-1 ALMDS | Fotó: Northrop Grumman ,

Az Airborne Laser Mine Detection System magyarra fordítva körülbelül annyit jelentene, mint Lézeres Légi Aknafelderítő Rendszer. Az MH-60S Knighthawk tengerészeti helikopter számára készült – természetesen nincs kizárva egyéb típusokra való integrációja sem – berendezés lézer segítségével derítheti fel a felszínen vagy az alatt lebegő aknákat éjjel és nappal egyaránt. A rendszer ezután háromdimenziós képet alkot a felderített területről, majd megjeleníti azt egy képernyőn, a felfedezett aknák pontos koordinátáival és mélységi adataival együtt.

Az AN/AES-1 további előnye, hogy nem túlzottan nagy: mindössze 50 cm széles és 2,7 méter hosszú. Ráadásul elődeivel szemben semmilyen vízben vontatott vagy lelógatott része nincs, kizárólag egy konténerből áll, melyet könnyedén fel lehet helyezni a helikopterre. A felderíthető terület méretéről nincs információ, de a gyártó szerint nagyobb, mint ami az eddigi eszközökkel lehetséges volt.

A jelenlegi tervek szerint 2011-ig 40 tesztet hajtanak végre, melyek sikeressége után beindulhat a gyártás. Dan Chang, a Northrop Grumman tengerészeti fejlesztésekért felelős részlegének alelnöke elmondta: eddig négy tesztet végeztek, s bár konkrét részletekkel nem szolgálhat, annyit elárult, hogy ezek sikerrel zárultak, a rendszer egyelőre jól és megbízhatóan működik, mindössze néhány apróbb szoftveres módosításra volt szükség.

ALMDS és MH-60S egy grafikán (Forrás) ,

„A tengeri aknák világszerte rendkívül népszerűek a terroristák és a szakadár országok körében, és nagy veszélyt jelentenek a katonai és a polgári hajókra is. A lehetőség, hogy könnyen és gyorsan megtaláljuk őket, mindennél többet ér egy haditengerészet számára. Az ALMDS célja, hogy olcsó megoldást találjon erre a problémára.” – mondta Chang egy július 1-jén kiadott sajtóközleményben.

Az ALMDS működése videón:

One Response to “Rettegjetek, tengeri aknák, itt az ALMDS!”

  1. Érdekesen hangzik a dolog. Kérdés milyen mélységben hatásos. Vannak olyan horgonyzott fenékaknák amelyek a felszín alatt 60-120 méteres mélységben vannak és csak jelre vagy program szerint bocsájtják fel huzalon a robbanófejet.

    És ott vannak még a torpedóaknák is , az az egész feneket kell feltérképezni gyorsan. A helyzetet bonyolítja hogy ott ahol az árapály illetve az áramlatok erősek ott a mederfenék pikk-pakk ellepheti álcázhatja az aknát. No és a szennyezett medrekről ne is beszéljünk ahol gyakorlatilag roncstemető található a fenéken és nem könyű felderíteni egy ujabb pontot a mederben mint pl a English chanel