|

Orosz segítség Afganisztánban

Oroszország támogatásáról biztosította a NATO-t a tálib felkelők elleni harcokban, ehhez szállítóhelikoptereket küldd Afganisztánba a nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) támogatására.

Vjacseszlav Dzirkaln, Oroszország katonai és műszaki együttműködésért felelős szolgálatának igazgatójának keddi nyilatkozata alapján a 2006 márciusában létrehozott SALIS program (Strategic Airlift Interim Solution, Stratégiai Légiszállítás Ideiglenes Megoldása) keretében eddig 88 ezer tonnányi terhet cipeltek a NATO megbízásából az orosz Antonov An-124 Ruszlan szállítógépek.

Mi-26T

„A SALIS program keretében végrehajtott repülőgép-lízing lehetővé teszi, hogy kiszélesítve az együttműködést, nehéz teherszállító helikoptereket küldjünk ” – nyilatkozta Dzikaln az orosz-NATO együttműködési tárgyalások során.
„A Mi-26T Halo már bizonyította egyedülálló képességeit és használhatóságát az afgán terepen.”

Az ISAF egységeinek jó emlékei vannak az orosz forgószárnyasról, 2009 decemberében ugyanis egy Mi-26T segítségével sikerült visszajuttatni egy Cougar helikoptert a Kandahar Légibázisra, miután az ellenséges tűz következtében megrongálódott.

35 hozzászólás “Orosz segítség Afganisztánban”

  1. Nem, az európai NATO országok. Miért van ez így? Mert sokáig nem volt prioritás az, hogy nyugat-európai haderő nem Európában működjön. A NATO védelmi szervezet volt. Hova kellett volna szállítani az európai NATO nehézfegyverzetet és utánpótlást nagy mennyiségben távolra? Sehova…

  2. molni

    akkor a kérdésem/megállapításom igaz mert az amyk belerokkannának (gazdaságilag) ha egyedül kéne megvívniuk az afganisztáni háborút mert az európai nato tagok nem képesek eljuttatni az utánpótlást a hadszíntérre

  3. azt meg senki ne várja az usa-tól h az európaiak utánpótlását is ő hurcolássza hisz a saját igényeit is alig tudja kielégíteni az amerikai szállítókapacitás(én úgy tudom h az amik is béreltek már orosz szállítógépeket nem csak az európai nato tagok és ha ez így volt akkor biztos nem azért csinálták mert akartak egy kis pénzt adni az oroszoknak)

  4. Üdv Dudi!

    A helyzet valóban ennyi: nincs elég kapacitása a NATO-nak erre.
    Az USA gazdasága egyébként sem bírja már sokáig ezeknek a háborúknak a további finanszírozását, muszáj lesz valamilyen irányba lépni ebben a kérdésben. Pláne, hogy az ENSZ szakértői a napokban immár hivatalos formában is felvetették azt, hogy itt az ideje annak, a világgazdaság ne függjön tovább a dollártól, más tartalékvalutára van szükség.

  5. Annak idején sokan kiröhögték az oroszokat, hogy nem győzték az afganisztáni háborút… Sőt (szerintem persze akkor is, most is) jogosan tiltakoztak, hogy mit is keresnek ott az oroszok…

    Ma ugyanez a kérdés csak más népekkel kapcsolatban..

  6. Attól függ mit értünk győzelem alatt.

    Bottal és szép szóval haverokká teszük a helyieket ez nem is mehet soha.

    Ha fejleszted a kultúrájuk elleni támadásnak veszik ha csak harcos akkor is csak egy hódító vagy.

    Úgy kellene tenni mint anno a Búrok ellen táborba mindet aki marad az ellenség .

    Na ezt a módszert nem lehetne tévében mutogatni mivel a kedves amerikaiak a képek láttán egyből kiköpnék a gyors kaját.

    De már régen rendbe lenne a dolog, másik a bányászokat meg lehet oda vinni.

    Mákkal se lenne gond.

    De hát mi demokraták vagyunk .

    Sok mindenért küzdünk csak a saját jól felfogott érdekeinkért nem.

  7. Laci!

    Igazad van. Az oroszok sem azért segítenek, hogy a NATO megnyerje a háborút. Hanem azért, hogy legyenek kedvesek még egy kis ideig harcolni, hullani és pénz költeni arrafelé, lehetőleg úgy, hogy a muzulmán világ ellenszenve és a saját otthoni lakosság elégedetlensége tovább növekedjen.

    „A barátodat engedd közel. Az ellenségedet még közelebb!”

  8. Az a baj, hogy ez már nem is háború, hanem szenvedés. Az nem háború, ha az egész országban viszonylag nagy erőkkel jelen vagy (kisebb szakadár körzetektől eltekintve minden az ellenőrzésed alatt tartasz), de mégsem jutsz egyről a kettőre, mert nincs módja. Nem az a feladat, hogy szétverj egy hadsereget, az nem egy túl bonyolult feladat (legalábbis az eljárás), de egy olyan ellenfél ellen, amelyik egyszer van, egyszer nincs .. nem lehet győzni.

    Nem értem miért nem fogják ezt fel, amíg ki nem írtanak ott MINDEN embert, addig nem fognak „győzni”.

    Az afganisztáni kormányos demokráciás dolog valóban jó ötlet, de már 9 éve vannak ott, és semmilyen előrelépés nincs a kérdésben, gyakorlatilag amint kivonulnak, polgárháború lepi el az országot.

    Y

  9. Üdv Yeti!

    Annyival pontosítanám az írásodat, hogy a Karzai-kormány erői illetve a NATO erők valójában nem sok területet tartanak ellenőrzésük alatt. Bár az UAV-ok és egyéb felderítő masinák repkednek ide-oda, meg bombáznak sokfelé, de a valós szárazföldi kontrollt néhány jól behatárolható régión kívül nem tudják érvényesíteni. Pont úgy, mint anno a SZU. Csak nagyobb városokban és csak nappal.
    A napokban ráadásul a harcok átterjedtek az északi és nyugati régiókra is, a helyzet katonai értelemben vereség. Az angolok már tárgyalnának a tálibokkal a békéről, de az afgánok erről hallani sem akarnak.

    M

  10. Javítsatok ki ha rosszul tudom, de amíg az olaj bizniszből pénze van az amcsiknak, addig ők nagyon is ott fognak maradni. Jó az is ha megy a hadiipar ezerrel, mert heti 5 Humvee felrobbant/elromlik. :)
    A másik meg, hogy tudtommal a tálibok nem valami közkedvelt népség ott (legalábbis nem a valamilyen szinten haladásra és jólétre vágyó értelmes afgánok között). Na most az az afgán nép akik visszavertek egy nagyhatalmat miért ne tudnának elbánni a tálibokkal, pláne ilyen amerikai segítséggel. Bennem fúrcsa érzést kelt, hogy azt lehet hallani mindenhol hogy a mostani, amerikaiakkal dolgozó afgán katonák mekkora bugyuta, beszari népség. Feltételezem azokról a katonákról beszélnek akik annó bemutattak a SZU-nak is. Nekem az egyetlen reális válasz erre az, hogy hiányzanak a Massoud féle vezetők. De ezek tényleg csak ilyen kósza gondolatok, nem tudom mennyi igazság lehet bennük. :)

  11. Üdv Fischer!

    Van logikája a gondolataidnak, de az USA-val kapcsolatban az a helyzet, hogy ez a háború egy szűk érdekcsoportnak remekül jövedelmez, az Egyesült Államoknak, mint országnak meg nem annyira – de sebaj, a nép majd fizeti (ott is) a kis kalandot. Legalábbis ameddig a kőolajbiznisz dollárelszámolásban megy.

    A tálibok nem örvendenek ellenszenvnek a lakosság körében – ezt a nyugati sajtó szeretné sulykolni, mert valamivel etetni kell az adófizetőket is.

    Konkrét vélemény a jelenlegi helyzetről:
    David Kilcullen (Petraeus tanácsadója) a következő gondolatait fogalmazta meg Karzai elnökről a The Los Angeles Times-ban: azon kívül, hogy illegitim kormányról beszélt(!!!), szerinte Karzai úgy kezeli az USA erőit, mintha rendelkezne velük.
    „Pedig egy hónapon belül lámpavason fog lógni, ha kivonulunk és nem védjük meg.”

    Aki nem hiszi, járjon utána a Népszabadság honlapján a mai cikkek között!
    Egyszóval a demokrácia exportja sem sikerült, amúgy az afgánok hamarabb nyírnák ki a kollaboráns kormány tagjait, mint a talibánt. Nagyjából ez a helyzet.

  12. Allesmor Obranna

    A talibán olyan mint egy vírus. Kutyának se kellett, csak ugye, a kilencvenes években az oroszok után ott maradt törzsi érdekellentétek annyira elvonták a helyi érdekeltségek figyelmét, hogy ez a Szaúd-Arábiából exportált az eleve hardcore vahabita irányzatot extrém módon a gyakorlatba átültető idegen népség szépen átvette az irányítást. Beteg lelkű perverzek terrorja egy gyenge, többnemzetiségű terület felett. Ép elméjű és érzésű ember nem is gondolhat másra, csak a teljes megsemmisítésükre. Az egyébként fenemód gyakorlatias amerikai közgondolkodásnak köszönhető, hogy még mindig ott vannak és nyerni is akarnak. De Afganisztán egy mocsár. Ha bemész idegenként, hogy megszabadítsd a helyieket a terrortól, a helyiek vágják el a torkod, nehogy véletlen a nyakukon maradj. És ha ebbe belegyengülsz a terror vissza is tér nyomban, mint ahogy ez történt/történik az elmult évtizedben.
    A talibán teljes megsemmisítése (mely nem egészen érdeke pl. Pakisztánnak se, de érdekes mód ennek ellentéte se) után a fene nagy felszabadulás és a nyugati erők elvonulása a kilencvenes évek totális káoszát hozná vissza Dosztum tábornokkal, Nadzsibullahhal, Ahmed Sah Maszúddal, Hekmatyjarral és a többi kedves arccal Chrudinákék Panorámájából (két Szarajevó-Vukovár képriport közé beékelve).
    Persze a fenti úriemberek zöme már halott, de a karakterek még bőven adottak arrafelé.
    Ahogy a kilencvenes évek közepén Omár mollah és tálib hitszónokai felütötték fejüket, egykettőre rend lett és terror.
    Amit a nyugatiak most igazán akarnak az egy olyan béke, ahol a lakosság az oroszok előtti szintre térne vissza, iskolákkal, normális középületekkel, utakkal, élettel. Nincs ópium, nincsenek hadurak, nincs korrupció, nincsenek törzsi ellentétek, csak felvilágosult, morálisan erős, beteg eszmékkel szemben immunis Afgán nép, mely éli boldog és békés életét.

    Kezdjük ott, hogy nincs olyan, hogy Afgán nép…

  13. Hát ja meg persze a kábítószer! Ugye arról újabban csak az oroszok beszélnek! HA jól emlékszem a háború kirobbanása előtt mintha az lett volna a talibok egyik bűne. Most meg mintha a szövetségesek támogatnák a termelését, lehet az elosztását is !?

  14. Amit a nyugatiak most igazán akarnak az egy olyan béke, ahol a lakosság az oroszok előtti szintre térne vissza, iskolákkal, normális középületekkel, utakkal, élettel.

    Van olyan ember, aki még élt akkor és emlékszik erre? Milyen lehetett az? Soha nem tudtam elképzelni és forrás sincs róla. Pedig biztos hálás téma lenne.

  15. A nyugati haderők nincsenek kellően felkészülve a gerillaharcra.Amióta megy a háború,mindenhol azt hallani,hogy ezt-azt szereznek be a nyugatiak,hogy a „láthatatlan”ellenséggel szemben is felvehessék a harcot.Csak nehogy a ló túlsó oldalára essenek,és egy idő után a haderejük nem lesssz képes egy hagyományos háború megvívására.Ez eléggé valószínűtlen,de hát sose tudni.

  16. @Laci

    Az asszimetrikus hadviselés is menne. A kurdarc inkább politikai tényezők függvénye, mintsem harctéri. Római kori módszerekkel rendet lehetne tartani ott. Csak a média miatt ma ezt már senki gyomra nem venné be.

    Furmód az afrikai mészárlásokat meg le sem szarják, akkor nem értem, hogy miért olyan érzékenyek egyesek ilyesmire…

  17. Sajnos a NATO-nak sohasem volt megfelelő szállítókapacitása (csak az USA-nak) még európán belüli gyors csapat át csoportosításokra sem nagyon képes .A vasút, közút és a vízi nem egy túl gyors módszer,pedig itt is lehet ezer kilométereket kell gyorsan át hidalni.

  18. Az oroszoknak vaskos érdekeik fűződnek a NATO afgán háborújához. Ha a NATO veszít, vagy csak kozmetikázva kivonul és Afganisztánban polgárháború, netán tálib uralom lesz, akkor az oroszországi muzulmán területek robbannak. A csecsen- és ingusföldön így is ingatag a helyzet, a többiről ne is beszéljünk. Én nem csodálkoznék, ha csak ott és ilyen módon még szorosabb lenne az együttműködés. Szubjektív véleményem szerint, ha nem lennének zsugorik, már régen vége lehetne a bulinak. 500 dollár minden élő tálibért, ha menet közben meghal, az sem baj. Hamar lerendeznék egymás közt az afgánok, aztán sorbaállnának a pénztárnál…..

  19. azért vannak modern 21.századi gondolkodású fórumozók
    vérdígy népirtás stb…
    csak azt nem tudom h ha odaadnék az ilyeneket íróknak egy ak-t h tessék itt van 10 ártatlan civil lődd le őket mit csinálna… mert könnyű a gép elől ilyeneket írni vagy elvárni másoktól h tegyék meg…

  20. Dudi.

    Ez olyan hogy nehogy már az legyen hogy a Nyugat feleslegsen dob ki milliárdokat meg kockáztat drága pénzen kiképzett katonákat.

    Mai nyugati elhízott társadalomba egyre kevesebb a katonai szolgálatra alkalmas ember .

    Ha másik meg nem senki sincs olyan helyzetben hogy milliárdokat dobjon ki azokat a bányákat meg biztosítani kell így vagy úgy hogy legalább a matekozás végén nulla legyen az eredmény a bevétel és kiadást nézve.

    Afganisztánba önkéntesek vannak.

    Egyenlőség, tesztvériség ,szabadság soha se volt ingyen.

    Mindenért vérrel kell fizetni.

    Tetszik nem 7 milliárd ember közép távon se maradhat fel.

    Akkor ki haljon meg?

  21. monyok

    akkor menj oda és lődd le ők te

    de ha a te logikáddal gondolkodunk akkor a holokauszt a balkáni etnikai tisztogatások az iraki kurdok elgázosítása mind-mind olyan dolog ami nem bűn sőt egyenesen szükségszerű és mindenki lőjön le egy embert h csak kevesen legyünk…

    „Afganisztánba önkéntesek vannak.”

    akik azt vállalták h harcolnak nem pedig azt h gyilkolnak mindenkit válogatás nélkül

    „Mindenért vérrel kell fizetni.”

    akkor én úgy gondolom h a családod fölösleges a földön mert sokan vagyunk és megölöm őket….

  22. monyok

    akkor menj oda és lődd le ők te

    de ha a te logikáddal gondolkodunk akkor a holokauszt a balkáni etnikai tisztogatások az iraki kurdok elgázosítása mind-mind olyan dolog ami nem bűn sőt egyenesen szükségszerű és mindenki lőjön le egy embert h csak kevesen legyünk…

    „Afganisztánba önkéntesek vannak.”

    akik azt vállalták h harcolnak nem pedig azt h gyilkolnak mindenkit válogatás nélkül

    „Mindenért vérrel kell fizetni.”

    mit szólnál hozzá h ha valaki úgy gondolná h nincs szükség a családodra mert sokan vagyunk a földön és megöli őket h kevesebben legyünk???

  23. Holokauszt valóban párját ritkító tragédia.

    De ott van az Észak-Amerikai indiánok le mészárlása.

    1900-ban Búroka voltak az elsők akiket koncentrációs táborba zártak,
    Kambodzsa vörös merek népirtása.

    Kommonizmus vérözöne.

    Gulágok,Szibériai kényszer munka stb.
    Tanács köztársaság vörös terrorja.

    Egyes népek fájdalma értékesebb mint másokért.
    Koncentrációs tábor tálélők is nagyszüleik miatt mai napig meg meg újuló kártérítéseket kapnak.

    A gulágok és Szibériába el hurcoltak családjai meg nem jár még egy bocsánat kérés se.

    Kedves dudi ez nem háborít fel?

    Ott vannak a görögök 5X akkor fizetést kaptak mint mi most bejött nálunk a válság majd 2,5X fognak jobban keresni úgy hogy ők délben sziesztáznak és tán napi 6-7 órát kell dolgozniuk.

    De most erősen tiltakoznak.
    Valakinek Afganisztán cehhét állnia kell. Ha nem onnan vesszük el .Akkor majd az EU majd elveszi a mi zsebünkből (a tiédből is

    Megint a tálibok lesznek akkor az úr és minden kezdődik elölről.

  24. monyok
    a példa a teljesség igénye nélkül készült nem azokat az eseteket írtam le ami felháborítanak hanem azokat amik hirtelen eszembe jutottak

    valakinek meg kell fizetni a háború költséget ez biztos de nem úgy h kiirtunk mindenkit afganisztánban és akkor szabadon lehet bányászni h visszajöjjön a befektetett pénz

  25. Dudi, te milyen népirtásról beszélsz? Monyok csak annyit mondott, hogy egy kis ösztönzéssel az afgánok elrendeznék maguk között. Alap gondolat szerint több ember nem halna meg, csak az egyik szereplőt (nyugat) váltanák fel az afgánok. (más kérdés, hogy naná hogy ők sokkal többen halnának meg, de azt meg pont annyira lesz*rná a nyugati média, mint amikor ők kórházakat bombáznak). Viszont az idegenektől való félelem megszűnne, lévén már előttem is mondták, hogy ott idegen katonák nem tudnak hatékonyan „jót” tenni.