|

Lelőttek egy helikoptert Afganisztánban – MÓDOSÍTVA

Négy NATO-katona életét vesztette, amikor ellenséges tűz következtében lezuhant a nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) egyik helikoptere Afganisztánban.

Az esetre a dél-afganisztáni Helmand tartományban található Snagin mellett került sor. A NATO részéről közölt információk szerint „ellenséges tűz” okozta a helikopter vesztét. Nem sokkal az eset után az Egyesült Államok részéről pedig Joseph T. Breasseale alezredes Kabulban bejelentette, hogy a helikopter fedélzetén utazó, a balesetben életüket vesztő katonák amerikai állampolgárságúak voltak.

Az esetben megsemmisült helikopter nem megerősített információk szerint egy CH-47 Chinook volt. a US Army kötelékébe tartozó UH-60 Black Hawk volt.

A gépveszteséget magukra vállaló tálibok szóvivője, Juszuf Ahmadi az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy csapataik szolgálatában álló katonák RPG-vel tették repülésképtelenné a szállítóhelikoptert helyi idő szerint 10:00 körül.

A balesetnek köszönhetően immár 23 főt vesztettek el a NATO-csapatok egy hét alatt. Idén már 253 békefenntartó katona veszett oda a Afganisztánban, ez a szám a tavalyi évben 520 volt.

22 hozzászólás “Lelőttek egy helikoptert Afganisztánban – MÓDOSÍTVA”

  1. Szép elmélet, de minimális matekkal és egy példán keresztül belátható, hogy ilyen tűzfüggöny nem kivetelezhető. Nézd meg, hogy a légvédelmi gépágyúk milyen tűzgyorsasággal bírnak és meddig tartják ezt fent. 50-100 RMP és 1-2 másodperces tűzcsapásokat mérnek.

    Mikor is lesz ennyi koordinált RPG indítás és hosszú ideig fenntartva? Hát soha. A légvédelmi lövdeékek egy helyről jönnek, de 100 RPG-t te nem indítasz egy helyről 1 másodperc alatt. Az indítások szöghibája random lesz és összevissza széttartó röppályákat fogsz kapni. Az RPG célzóredszere meg alapvetőn síkban mozgó cél ellen van. Még álló helik találatához is tömegesen kell indítani őket. Egy 30-50-es tempót diktálü heli lényegében lelőhetetlen cél még 100-200 méterről is.

  2. Egy ismerősöm mondta hogy szituációs lövészetben ő akkor teljesít a legjobban amikor nincs a pisztolyán semilyen irányzék. Olyankor rutinból érzésből lő.Ez elképzelhető a 7 el is. Egy lövész aki nem az elsőt indítja lehet érzéke rá. No persze a mázlifaktornk is játszani kell rendesen.

    Mi nehezebb ?

    RPG vel egy helit vagy egy repülő fecskét 10 méterről légpuskával? ( ez utóbbit gyerek koromban én követtem el )

  3. Elismerem hogy más , de gondolj bele hogy egy nyilpuskával is lehetett vadászni mozgó célra is, és az ügyesebbje el is találta. A ballisztika cca meg is felel egymásnak. Ahogy írtam kell a mázlifaktor is de hát kockázat nélkül nincs eredmény.

    Nem is hallunk minden nap ilyen esetről.

  4. Itt van egy Chinook lelövése Afganisztánban:

    http://www.youtube.com/watch?v=uTVX975eN4Q

    6. perctől érdemes nézni, van benne szokásos arab baromkodás/zene, de érdekesen van összevágva, mert van benne szerintem kamu is, főleg amikor Apache-t meg A-10-est lőnek nehézgéppuskával, legalábbis szerintem kamu, mert azért azok gondolom visszalőttek volna, 3 részes a videó és a 3. részben is érdekes, hogy a mentésre érkező medevac UH-60-ra szintén nem lőnek,ezt is 6. perctől árdemes nézni:
    http://www.youtube.com/watch?v=Ji7SE8DQsbc

  5. Az a videó elég régi, az is érdekes, hogy teljesen hiányzik a harcbiztosítás. Lebegő helikopter, sérült katonákat mentve, légi fedezet nélkül, Hol vannak ilyenkor az éjjel is látó apacsok, és hogy hogy nem fedik fel az ellent.Érdekes nagyon! De tudok ennél hajmeresztőbbet is !!! Ezt az életveszélyes műveletet, nem hiszem hogy ebben a formában bár ki engedélyezné!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=SWb40UEXGMU
    Ez már a hazardírozás határa, nem is beszélve arról hogy biztosítás nincs. Ez a nagyképűség sokba is kerülhet!!!!!

  6. @comandante

    Egy szűk völgyben vannak. Szerintem ezért nem láthatod, hogy hol vannak – ha vannak esetkeges biztosító gépek – mert magasabban vannak, a kamera láószögén kívül. Hallani sem hallahatod őket, mert a nagy heli túk közel van.

    Mellesleg ez nem nagyképűség. Ha esetleg kellene, de nincs, akkor sem lesz. Pont. A katona azzal főz, amije van. Én egyáltalán nem látom olyan hú, de súlyosnak ezt az esetet. Semmit nem lehet tudni a körülményekről, ezért a te aggodalmaid megítélhetetlenek.

  7. egy rpg-vel le lehet szedni egy lassan mozgó helikoptert lásd mogadisu
    az igaz h nem nagy távolságból max200m de meg lehet tenni… egy apache-ot is találtak el rpg-vel menet közben (leszakadt az egyik hajtómű de hazament)azt mondjuk sehol sem írták h mennyi gránátot lőttek ki az apache-ra vagy a mostani áldozatra (uh-60 vagy ch-47)

  8. BGK

    hátrasiklás nélküli lövegre gondolsz mint pl az orosz spg-9m ( http://en.wikipedia.org/wiki/SPG-9 ) ilyet iktatnak ki a sólyom végveszélyben c. filmben vagy csak egy sima csőalatti gránátvetőre??? mert ha jó helyen találod el vele a helikoptert akkor leszedi simán!! itt ne menjünk bele abba h mennyi az esélye eltalálni egy ilyennel egy helikoptert mert felesleges ugyan is elvi lehetőségekről beszélünk!!!!