|

Fegyvercsempészet észak-koreai módra

Egy újabb Észak-Koreát érintő ENSZ vizsgálat erősítette meg, hogy a kommunista ország – a nemzetközi szankciók és több ország eddigi lépései ellenére – továbbra is fegyvereket csempész külföldre.
Az észak-koreai fegyvercsempészés legnagyobb veszélye, hogy annak keretében könnyen sor kerülhet kémiai és nukleáris fegyverek előállításához szükséges szaktudás és technológia átadására is.

Két évvel ezelőtt Észak-Korea által végrehajtott nukleáris teszt miatt az ENSZ büntetésképpen eltiltotta a kommunista államot a fegyverkereskedéstől.

Az eltiltás ellenére a jelenlegi vizsgálat is leszögezi, hogy letartóztatásukig 8 vállalat és 5 magánszemély bizonyítottan részt vett az Észak-Koreából induló fegyvercsempészetben, ugyanakkor a vizsgálat megállapítja azt is, hogy az azonosított személyek csupán a jéghegy csúcsát jelentik.

A jelentés kiemeli, hogy a fegyvertranszportok célállomása Malajzia és Mianmar (Burma). Az elmúlt időszakban több incidens is napvilágot látott, amely felfedte a fátylat Észak-Korea fegyvercsempészeti módszereiről.

Példaként említhető a múlt év decemberében történtek: 2009. december 11-én az amerikaiak figyelmeztették thai kollégáikat, hogy egy Észak-Koreából érkező grúz felségjelzésű Il-76 típusú repülő tankolás céljából le fog szállni Thaiföldön, de alaposan feltételezhető, hogy hamis menetlevéllel fegyvereket szállítanak.

A thai rendőrség a füles alapján át is kutatta a gépet, s a menetlevél szerinti olajfúrógépek helyett 35 tonna fegyvert, többek közt föld-levegő rakétákat találtak a gépen, mely végett a legénység tagjait őrizetbe is vették.

Az ENSZ korlátozások és a nemzetközi bankrendszer igénybevételének folyamatos szűkülése mellett úgy tűnik Észak-Korea továbbra is megtalálja a módját, hogy a fegyvereket kijuttassa az országból, s a vételárat (kemény valuta) pedig behozza.

A mostani jelentés is megerősíti, hogy további korlátozásokat kell bevezetni a kommunista állammal szemben, melyek eredményessége nagyban függ Kína együttműködő készségétől. Kína kulcsfontosságú szerepet játszik e téren, hiszen az észak-koreai hajók általában kínai kikötőkben manipulálják rakományukat, pl. a fegyvereket tartalmazó konténereket átrakodják más hajókra, stb. No persze a tengeri szállítás mellett a légi szállítás is gondokat vet fel, legalábbis, amíg Észak-Koreában több olyan légi szállító cég is létezik, amely pénzért bármit, bárhova, bármikor leszállít.

10 hozzászólás “Fegyvercsempészet észak-koreai módra”

  1. A legénység az Air West Georgia Ilyushin IL-76, regisztráció 4L-AWA teljesítő polgári repülés áruszállítás AWG-732-tól Phenjan (Észak-Korea), a Colombo (Sri Lanka) 5 legénység kért és engedélyezett volt, hogy elterelje a Bangkok (Thaiföld) az üzemanyag-feltöltés. Után a biztonságos leszállást thaiföldi hatóságok felfedezték, hogy a repülőgép volt a könyv 35 tonna fegyvert beleértve a rakéta-meghajtású gránátok és légvédelmi Surface to Air Rakéták. Hatóságok tehát lefoglalta a repülőgép és annak rakományát. Az 5 legénység, 4 polgárok Kazahsztán és Fehéroroszország 1-től, letartóztatták és az arc bírósági díjak fegyverkereskedelem, légügyi előírások megsértése és hamis nyilatkozatokat.

    A legénység számolt be, hogy már béreltek repülni polgári teherszállító Észak-Koreát, hogy Srí Lankán.

    Thaiföldi hatóságok gyanús együttműködve Interpol, hogy a repülőgép javára üzemeltetett egység Pakisztánban volt származik Oroszországban, és már repült a pakisztáni keresztül Észak-Korea. Thaiföldi hatóságok reagált, hogy az Egyesült Államok kérését, hogy vizsgálja a repülőgép és annak rakományát. A repülési terv azt mutatta, hogy a repülőgép volt, útvonal-től Phenjan a Colombo, a végső rendeltetési helyre lehetett volna Srí Lanka, bárhol a Közel-Keleten, Pakisztánban, Afganisztánban vagy hasonló régiókban.

  2. Na most mindenki üzletel fegyverrel! A rakományban volt tömegpusztító fegyver, netalántán vegyi fegyver vagy azok tartozéka? Mert úgy olvastam hogy nem. Vagy annyira utáljuk északot, hogy egy töltényt sem adhat el, az USA engedélye nélkül? Mert gondolom rizst biztos nem!!!

  3. commandante

    tacsk0val kapcsolatban kérdezd molnit nagy haverok voltak és ezért szerintem szívesen válaszol minden kérdésedre UGYE molni!!

    de szerintem nem jön vissza mert valószínűleg amint regisztrálna azonnal bannelnék… +ha kibírta h ne írjon a „kedvenc népe” (izrael) és a vele kapcsolatos cikkekhez(pl https://htka.hu/2010/05/11/izrael-felkeszult-egy-iran-elleni-tamadasra/ ) akkor az általad említetthez sem fog

  4. Elolvastam, mondjuk arra a cikkre is ugyan ezt írtam volna mint ide. A másik hogy én rengeteg hírforrást olvasok, az egészen baltól a szélsőjobbig, sőt még annál is jobboldalit is (blogok, webhelyek,közösségi források) , és arra a megállapításra jutottam hogy katonai , haditechnikai, és külföldi események (háborús események, mélyebb politikai folyamatok, társadalmi elemzésekben), természetesen a maguk módján a szélsőséges oldalak fényévekkel előbbre járnak.(érdekes hogy a hazai viszonyoktól meg ők állnak fényévekre távol) Ha az ember a maga szűrőjén keresztül, óvatosan értékeli a leiratakt + hozzáadja a máshonnét szerzett információt, talán meg tudja karcolni az igazság falát.