|

Film-front – műszaki harckocsik

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Mi lesz ha egy Abrams harckocsi alvázát és 1500 lóerős gázturbinás erőforrását összeházasítjuk egy 5 méter széles fémdarabbal és megtoldjuk még némi extrával? Íme az ABV (Assault Breacher Vehicle) aknamentesítő jármű működés közben:

httpv://www.youtube.com/watch?v=YBy0y2jAHpI

És ugyanez pepitában – a Leopard 2 műszaki utász változata, a Kodiak:

httpv://www.youtube.com/watch?v=MExdczh4dwA

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

3 hozzászólás “Film-front – műszaki harckocsik”

  1. Csak hogy tejles legyen a választék: M1 Grizzly
    http://www.youtube.com/watch?v=MV32yZYngeg

    Elég érdekes, hogy ugyanazon az alvázon ugyanarra a feladatra két haderőnemnek sikerült két különböző járművet összehoznia (mintha csak itthon lenne a dolog). Egyszerűen lövésem sincs, hogy miért csináltak saját verziót, amikor a Grizzly már régebben kész volt és sokkal sokoldalúbb, mint az ABV.

    snakeye: egy nagyon kis kötözködés (de tényleg csak kicsi, mert a magyar nyelv nem igazán korrekt a témában, azért is akarom csak letisztázni a dolgot): a VT-55 és a VT-72 nem műszaki harckocsik, hanem műszaki-mentő harckocsik, amiknek a feladata a sérült/elakadt harckocsik mentése és javítása. A tolólapjukat is elsősorban saját maguk megtámasztására használják csőrlőzésnél (bár pont a tolólap korlátozottan alkalmazhatók műszaki feladatokra is, ebből is van a zavar). Az angolban ezekre az eszközökre az „Armoured Recovery Vehicle” megnevezést használják.
    Ezzel szemben a műszaki harckocsik (M1 grizzly, ABV, Kodiak, vagy orosz részről az IMR-1/2/3) feladata a különböző természetes v. mesterséges akadályok eltávolítása (árkok, sáncok, aknamezők és egyebek). Ezek angol megnevezése „engineering tank”.