|

Földön a koreai Lynx-ek

A Dél-koreai Haditengerészet Westland Lynx tengerészeti helikopterei nem emelkedhetnek a levegőbe, miután 2010. április 15-én lezuhant a brit fejlesztésű típus egyik példánya. Majd két napra rá még egy…

Az első Lynx a 3. Haditengerészeti Flottához tartozott és a Chuja-szigetek közelében járőrözött tengeralattjárók után kutatva, – a hivatalos álláspont szerint nem konkrét behatolóra küldték ki a gépet, hanem a dél-koreai járőrhajó elsüllyedése miatti emelt készültséghez kapcsolódó rutin őrjáratról volt szó – mikor a baleset bekövetkezett helyi idő szerint 20:53 magasságában. A gép fedélzetén tartózkodó 4 fő közül az egyiket holtan találták, a többieket nem találták. A helyszínen 10 hajó kezdte meg a kutatást, egyelőre nem sok sikerrel.

Dél-koreai Lynx

A Dél-Koreai Haditengerészet egyik Lynx-sze | Forrás ,

A másik Lynx-et a hivatalos infók alapján a határvonal közelében észlelt azonosítatlan célpontra riasztották – ez a szintén hivatalos állásfoglalás szerint végül egy madarrajnak bizonyult. A helikopter az indító rombolójára történő visszarepülés során került bajba és a Socheong-szigetek közelében a vízfelszínre kellett kényszerleszállást végrehajtania helyi idő szerint 22:00-kor. A fedélzeten tartózkodó 3 főt kimentették, a nagyjából sértetlen helikoptert pedig egy hajóra emelték, hogy a partra szállítva kivizsgálhassák a baleset okait.

A két balesetet követően repülési tilalmat rendeltek el a ’90-es évek óta szolgálatban álló típusra. A 25 Lynx (12 Mk.99 Lynx és 13 Mk.99A Super Lynx) helikopter üzemeltetése során rengeteg probléma volt a Rolls-Royce Gem 42-1 hajtóművek alkatrészellátásával, melyet végül a Brit Királyi Haditengerészet segítségével sikerült (részben) orvosolni.

„A vizsgálóbizottság minden eshetőséget számba vesz, természetesen a hajtóművek meghibásodását is, de jelenleg semmi biztosat nem tudunk mondani” – nyilatkozták a Dél-koreai Haditengerészet részéről.”

One Response to “Földön a koreai Lynx-ek”