|

Moszkva: Emberanyag? – Nem kérdéses!

Az orosz Védelmi Minisztérium egyik magas rangú illetékesének elmondása szerint Oroszországban a 90-es években tapasztalható komolyabb születésszám csökkenés ellenére sem számolnak semmilyen fennakadással a (sorkatonai) sorozás kapcsán.

„Oroszország, a 90-es években kialakult demográfiai rés ellenére, az elkövetkező években legalább 3 millió potenciális sorkatonával számolhat” – hangsúlyozta Vaszilij Szmirnov vezérezredes.

Oroszországnak szüksége is lesz a besorozható (18 – 27 év közötti) fiatalokra, hiszen a 2010 tavasza során esedékes, konkrétan csütörtökön megkezdődött sorkatonai behívási időszak alatt megközelítőleg 270 000 fiatalembert kívánnak besorozni.

Frissen besorozott orosz fiatalok. Az Orosz Hadseregben tapasztalható körülmények és nem ritkán még mind a mai napig tapasztalható emebertelen bánásmód miatt – mely főleg az újoncokat érinti – Oroszországban érthetően igen népszerű a sorozás megúszása című macska-egér harc… | Forrás ,

A vezérezredes kiemelte, hogy Oroszországnak elég állampolgára van a hadsereg feltöltöttségének megőrzéséhez, ám a lakosságnak meg kell tanítani, hogy tiszteljék hadseregüket és teljesítsék – alkotmányos – honvédelmi kötelezettségüket.

Sokan olvassák az alkotmányukat, de csak a jogokat látják abban, melyeket minden áron meg akarnak védelmezni, s megfeledkeznek a kötelezettségekről, melyekről szintén rendelkezik az alaptörvény.”

A folyamatban lévő hadügyi reform során az Orosz Fegyveres Erők létszámát 2016-ig 1 millió főre fogják csökkenteni – az egy éves kötelező sorkatonai szolgálati idő (mely 2008-tól van érvényben) változatlanul hagyása mellett. A tiszti kar 150 000 körüli létszámmal lesz majd jelen ebben a számban.

Szmirnov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szerződés katonák számát is csökkentik, fizetésük azonban drasztikusan növelés előtt áll ezzel párhuzamosan. A szerződéses formára történő teljes átállást túlságosan is költségesnek minősítették Moszkvában, ehelyett a jelenlegi szerződésesek számának csökkentése mellett a kiemelt szakértelmet (így képzést és nem ritkán költséges felszerelést) igénylő feladatkörökben osztják majd szét őket.

A Szmirnov kitért arra is, hogy a kiemelten veszélyes kaukázusi régióban továbbra is csak a szerződéses állomány tagjaiból küldenek katonákat. Ezen utóbbit a védelmi minisztérium szóvivője, Alexej Kuznyecov ezredes is megerősítette, mellyel főképp a Nezavisimaja Gazeta napilapban szárnyra kelt azon pletykákat kívánta cáfolni, melyben arról volt szó, hogy ezen amúgy korábban bevezetett gyakorlatot – az orosz szülők komoly aggodalmára – visszafordítanák.

„A védelmi minisztérium tervei között nem szerepel a sorozott állomány Csecsenföldre küldése … erre nincs szükség” – hangzott el a nyilatkozatban.

18 hozzászólás “Moszkva: Emberanyag? – Nem kérdéses!”

  1. „kis fegyelmet, és mást is tanulnának a mai kis p**sök!” MegaLOL, mekkora demagóg kamu duma!

    „és mást is” – mint például…

    Jóformán törvényi kötelesség volt börtönbe vonulni és mindféle szedett-vedett szarházi arrogáns és alkoholista pöcs csillagharcos kénye-kedvének és alkolholgőzös baromságának kitéve lenni, miközben a kiképzés színvonala is a nullával volt egyenlő, a haszontalanságáról már nem is szólva. Alig volt pár normális vagy elfogadható személyiségű hivatásos, de még a szerdzsós altisztek között is akadt pár pöcsköszörű. Köszönhetően annak, hogy a katonaság ezeket a hulladékokat vonzza, a laktanya az a hely ahová összefújja a szemetet a szél, és ez ellen szinte semmit nem lehet tenni.

    A lőfegyverek kezeléséhez meg nem kell kiképzés, nem véletlenül olyan egyszerűek mint egy liter tej. Percek alatt kísérletezéssel is ki lehet találni hogy hogy működik, esetleg egy fél oldalas leírás a finomságoknak, aztán ennyi. Ehhez nem kell x hónap nyűglődés. Minden egyébhez mint rádiózás, géptávírás, stb. stb. meg gyakorlat kell, méghozzá sok, és azt karban is kell tartani, erre pedig alapvetően csak a hivatásosok és szerdzsósok képesek, minden más az csak amatőrizmus és önámítás.

  2. Honvédség egy nemzet tükre. Ma nincs magyar hadsereg.
    Oké a köztársaságnak van egy 5000 fős hada. Honvédelemre az nem elég.

    Zsoldos és honvéd között a különbség olykor a hagyományok megléte vagy hiánya.

    Bárki bármilyen depresszió arany köpéssel jó a magyar katonai hagyományoknak büszke és dicső múltja van. Régen ez mindig vissza köszönt.

    Katonai hagyományok azok amelyek megszilárdítják a katona lelkét és elszánttá teszi.

    Büszke öntudatos hadseregben az újoncok meggyötrése nem cél csupán olyan dolgokat kapnak amivel felkészítik őket a hogy képesek legyen feladataikat végre hajtani és mindenkoron legyenek büszkék és bátrak.

  3. @mr_extreme

    Azzal egyetértek, hogy a kialakult formájában semmi értelme nem volt itthon a sorkötelességnek.

    A lőfegyverek kezeléséhez meg nem kell kiképzés, nem véletlenül olyan egyszerűek mint egy liter tej. Percek alatt kísérletezéssel is ki lehet találni hogy hogy működik, esetleg egy fél oldalas leírás a finomságoknak, aztán ennyi. Ehhez nem kell x hónap nyűglődés.

    Bár tudnám, hogyí akkor az a sok balest mitől van lőfegyverek terén. Ismered a sztorit a rendőrről, aki kitárazás közben belelőtt a az üvegfalba a rendőpalotában?

    A hangsúly a kiképzésen és a tréning gyakoriságán áll. Lehet, hogy frankón megtanulsz valamit, de azt használni is kell. A vadászpilóta sem olyan, hogy szépen kiképzik, aztán 0 órát repül…

  4. Az a katonai hagyomány, hogy minden háborút elveszítünk

    Nem,nem!
    Nem a katonák veszítettek,ők csak meghaltak.
    Az elmúlt háborúkat a politikusok veszíteték el,akik oda
    küldték őket!

    Hadsereg? Amikor ott voltam,minden sejtem azért küzdött,hogy
    meglépjek onnan.Sikerült is….
    Ma már ezért szégyenlem magam,ha újjá születnék leszolgálnám
    azt az egy!!!!évet becsülettel.
    Sok múlik a tiszteken.Kiképzésen Hetényegyházán voltam,imádtam ott.
    Minden nap menetelés,kiképzés.
    Emlékszem lövészgödör ásás volt/homokban(-:/ment mint a gép,szólt az
    őrmester,nem metró lesz!
    Mondtam neki,nyugi a srapnell függőben is bebasz.
    Csodálkozott is…
    A hetényi eget meg az új 29-esek karistolták közben.Na akkor jöhetett
    volna a kisantant,reggelire megettük volna őket.
    Aztán megérkeztünk Felcsútra.

    Megindult a szivatás,ki kinek az ismeőse,csókja.A tisztek a honvédeket szivatták,hogy a tiszttársakinak keresztbe tegyenek,a honvédek meg egymást.Hát ez már nem az a hadsereg volt amiről
    álmodtam.
    De talám mégis jobb volt mint a mai pacifista világ.
    álmodtam.

  5. egyik munkatársam mesélte, hogy a 6hó alatt nem lött ki egy egész tárat…. ellenben 3hetente tábori ásóval, evőkéssel/villával nyírták a füvet….
    :DDD

    „Nem a katonák veszítettek,ők csak meghaltak.
    Az elmúlt háborúkat a politikusok veszíteték el,akik oda
    küldték őket!” ez etszett.

    ellenben ha az egész kisantant jön akkor akkor is tök8 lett volna.

  6. Aki visszasírja az egész töketlen sorozott sereget, az miért nem köt szerződést és megy katonának. Nekem mindig gyanúsak az ilyen figurák. Amolyan kocsmai Háry Jánosok. Szakma lenne a miénk. Hál Istennek a tiszthelyettesi állományból már kikoptak a semmirekellők. Az irodisták között még találhatók néhányan, de azok nem katonák. Felesleges is beöltöztetni őket, oszt 45 évesen hagyni nyugdíjba szökni, a megerőltető „fegyveres” szolgálatra hivatkozva.Ezeket a helyeket szigorúan civilekkel tölteném fel és szépen eldolgozhatnának 65 éves korukig. Az így megnyer 20 év nyugdíjból meg tisztességes fizetést lehetne adni a gyakorló- és harctereken szolgálóknak. Nem hat hónapra berángatott kopaszokra kellene költeni a pénzt, hanem feltölteni a a valódi katonai helyeket tisztességgel fizetett, szakmájukat kíválóan értő katonákkal.

  7. Az biztos, hogy a fél-egy év sorkatonaság sok volt, mert ahogy mesélték (én már pont kimaradtam a dologból), nem nagyon tudták tartalommal megtölteni a dolgot.
    Az is tény, hogy egyszer hiába képzik ki egyszer a kedves elítéltet, ha utána elfelejti az egészet. Eszi-nem eszi, valami nemzeti gárda-szerű dolog lehetne a megoldás (szigorúan elkülönítve viszont a hivatásos hadseregtől, tehát nem úgy mint az USA-ban, hogy egyszer csak felhívják az átlag honpolgárt, hogy: „Joe, magyünk Irakba!” ):alapkiképzés (mondjuk egy nyári szünetet rászánni a kuncsaft életéből), utána félévente 2-3 nap szintentartásra. Persze mindezt önkéntesen, ha kötelezővé tennék, mindenki csak kibújni akarna alóla. A gond ezzel az, hogy nálunk az ilyesminek rohadtul nincs hagyománya….max valami motíváló izékkel tudnám elképzelni, pl.: az alapkiképzés elvégzése meg a szintentartás vállalása X évre valamennyi pluszpontot jelent felsőoktatási felvételin. Ez talán azt is biztosítaná, hogy viszonylag értelmes emberekkel kelljen dolgozni…

  8. Mr_Extreme hülyeséget írt! A hadseregnek nem a fegyver a lényege, hanem a kiképzés, szervezettség és bajtársiasság – anélkül akármilyen fegyverrel is csak harcérték nélküli csorda.

    Hosszasabb kiképzésre nem csak az AK betanulása miatt van szükség, hanem azért is, mert a sereg a civiltől nagyon eltérő világ. Amit ott tudni kell, azt gondolkodás nélkül azonnal tudni kell, így a betanulás után rengeteg idő kell a begyakorlásra is.

    A sorozás új kormány általi AZONNALI visszaállításának viszont nincs realitása, mert a kisantant mozgósításnak vélné és nekünk jönne! Esetleg a most középiskolába lépőknek lehetne kötelező honvédelmi ismereteket újra behozni és amikor 4 év múlva érettségiznek, mondjuk felsőoktatási állami hely feltételeként 6 hét laktanyai alapkiképzést előírni. Ezzel lenne idő a társadalmat felkészíteni és a szomszédokkal egyeztetni.

    Végül nyilván nemzeti gárda kell majd, megyei bandériumokból, amelyek NEM a központi kormány irányítása alatt állnak. Ezt megszervezni nem egy év lesz.

    > Aztán megérkeztünk Felcsútra. Megindult a szivatás

    … ahol a Zorbán nevű zupás őrm. minden reggel a patájával rúgta oldalba a sorállományt ébresztő címszó alatt, majd focipálya füvesítésre és szőlőbányászatra kényszerítette őket, pedig nem is építőszázad voltak! Többen el is merültek a helyi patakban, amikor az erőszakos folyóátkelésnek álcázott koronaúsztatást gyakorolták. Szerencsére hamar szarvát szegték a patásnak és joviális Szekeres al-kesz jött helyette.

  9. TacskO, az egyetlen dolog ami nem kapitális baromság volt a bejegyzésedben az a „megtanultak begyakorlása” volt, az kétségtelenül úgy van. Ahhoz pedig hozzátehetjük eme idézetet az „A jó lovas katonának” című népdalunkból: „Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret.”

    A rendőrök állandóan ellőnek 1-2 skúlót ki/betárazáskor, nálunk a saját lábuk ellövése már hagyomány, ők nem számítanak. :) Ahhoz hogy megfogj egy AK-t, ki/betárazd, csőre ránts célozz és ölj, nem kell több havi kiképzés, ezért képesek rá a közel-keleti, ázsiai és afrikai parasztok is.

    Nem attól lesz katona valaki, pontosabban attól nem lesz katona valaki hogy bekényszerítik egy laktanyába, egy börtönszerű intézménybe, ráhúznak valami hülye kinézetű ruhát, ordibálnak vele, ugráltatják meg szívatják orrba-szájba meg minden ami ott történni szokott.

    A katona az fejben katona.

    Persze lehetne a sorkatonaságot is jól csinálni, hogy olyan hely legyen ahová nyugodtan el lehet menni, és rendesen bánnának az emberrel, rendesen öltöztetnék, rendesen etetnék ÉS rendesen ki is képeznék… Vagy egy rendesen kitalált gárda/tartalékos rendszer ahová az ismeretek felfrissítése céljából időről-időre vissza lehetne menni úgy hogy cserébe az embert nem rúgnák ki a munkahelyéről. Talán ez még értelmes lenne. Esetleg.