|

Már a bolgárok is kavarnak

Bulgária még 2005-ben rendelt meg az Eurocoptertől tizenkét AS532AL Cougart és hat AS565MB Panthert. Előbbiek közül a légierő tizenegyet már meg is kapott, a flotta idén teljes lesz. Azonban pénzhiány miatt lehet, hogy a haditengerészet mégsem jut hozzá a hőn áhított forgószárnyasokhoz.

A bolgár védelmi miniszter, Anyu Angelov március 30-án jelentette be, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat az Eurocopterrel a hat Pantherről szóló szerződés felbontásáról, ugyanis takarékossági okok miatt nem jut elég pénz rájuk a védelmi költségvetésből. Anyu szerint ők maximálisan arra törekednek, hogy sikerüljön olyan megállapodásra jutni, mely mindkét félnek megfelel, és nekik sem kell többet fizetni.

De hogy lássuk, miféle összegekről is van szó: a légierő és a haditengerészet számára megrendelt összesen tizennyolc helikopterért a bolgár államnak 358 millió eurót (482,5 millió dollár) kellett volna kicsengetnie, ezt azonban jelen állás szerint nem fogja megtenni. A szerződés megkötése után ugyanis csak az előleget fizették ki, a teljes összeget nem, és „menet közben” törlesztették a maradékot.

Hamarosan szerb felségjellel is láthatjuk ,

Most pedig nem ismertetett okokból nem tudják tovább finanszírozni a részletek fizetését. Az Eurocopter részéről egyelőre nem érkezett visszajelzés, de minden bizonnyal nem fognak örülni a dolognak. A bolgárok pedig azt szeretnék elérni, hogy a Panhterekért kifizetett előleget a maradék Cougarra és a helikopterekhez tartozó tartalék alkatrészekre, különféle segédeszközökre fordítsák. Így – szerintük – egyik fél sem károsodna nagyobb mértékben. Meglátjuk, az Eurocopter mit szól hozzá.