|

Afganisztánba készülődnek a lengyel Sólymok?

Érdekes pletyka röppent fel a napokban a lengyel Rzeczpospolita napilap által: a napilap lengyel pilótákra hivatkozva azt írta, hogy néhány a nem is olyan túl régen beszerzett F-16-osok közül 2012-ben Afganisztánba települ.

A napilap elvileg a Lengyel Légierő F-16C/D Block52+ „Jastrząb” gépeinek többségének otthont adó Poznan-Krzesiny légibázison szimatolt, ahol állítólag olyasmiket tudott meg a pilótáktól és a kiszolgálószemélyzettől, hogy aktívan folyik a kiküldetésre való felkészülés, melyre várhatóan 2012-ben kerülhet sor. Hovatovább igazából már egy eldöntött tényről van szó, csak a Légierő még nem kötötte a nép orrára.

A Légierő persze következetesen elzárkózik a kérdés megerősítésétől. Akárhogy is, a lengyel Falcon-ok egyrészt továbbra is gyakorolják a CAS feladatkört, – most épp a Bagram VII nevezetű, az afganisztáni lengyel váltással közösen végrehajtott gyakorlaton – másrészt készülnek arra, hogy 2010 őszén bizonyítsák a légierő immáron kész NATO kötelékekben való részvételre, közös feladatok végrehajtására, ezáltal Varsó teljesíteni tudja azon vállalásét, miszerint 2011-től 4 F-16 áll majd a NATO rendelkezésére – legyen rájuk szükség bárhol a világban.

F-16C/D Block52+ gépek a Poznan-Krzesiny Légibázison

‘Te, én éhes vagyok, nem harapunk valamit?’ – F-16C/D Block52+ gépek a Poznan-Krzesiny Légibázison ,

4 hozzászólás “Afganisztánba készülődnek a lengyel Sólymok?”

  1. Ez biztos kacsa egyenlőre! Nincs i8s elég pilótájuk még! És azoknak tapasztalatot is kell szerezni mielőtt bárhová is mennek!
    Nem olyan rózsás a helyzet ott sem!
    Rock volt kint decemberben Poznanban! Sok mindent elmeséltek neki!