|

Új angol fregatt közeleg

A brit védelmi minisztérium szerződést kötött a BAE Systemsszel, melynek értelmében a vállalat SS (Surface Ships – felszíni hajóegységek) részlege fejleszti a Royal Navy számára a következő generációs fregattokat.

A Future Surface Combatant (FSC) program keretében megvalósuló projekt alanya a „Type 26” jelölést kapta, az új fregattokkal a Type 22 és Type 23 egységeket kívánják leváltani, melyek az évtized végén intenek búcsút az aktív szolgálatnak.

Az újgenerációs fregattok várhatóan többféle feladatkört is képesek lesznek ellátni, azonban elsősorban a szárazföldi csapatok támogatására szánják. Emellett minden valószínűség szerint tengeralattjáró-vadász bevetésekre is alkalmas lesz. A tervezés azonban még csak a kezdeti fázisban tart, egyelőre az igények pontos felmérése folyik.

Az új fregattok mellett zöld utat kapott a Royal Navy valaha legnagyobb és legfejlettebb tengeralattjáróinak, az Astute-osztálynak fejlesztése is.

9 hozzászólás “Új angol fregatt közeleg”

  1. Nothing, but the Truth

    „elsősorban a szárazföldi csapatok támogatására szánják.”

    És ezt így hogy? :-)) Ha jól látom, nincsenek rajta gyárkémény kaliberű ágyúk a parti állások bombázására, mint az Iowa osztályú cirkálókon. A fregatt méretéből adódóan valószínűleg túl sok Tomahawk sem férhetne el rajta. Akkor hogyan támogatja pont a szárazföldi csapatokat, túl azon, hogy teljes erkölcsi támogatásáról biztosítja őket? :-)) Manapság a fregattok fő feladatai a tengók elleni ( ASW ) tevékenység, a flotta légvédelme, ( ha van rajta AEGIS ) konvojkíséret és rendészeti ügyek pl. a kalózkodás kapcsán, valamint a tengeri őrjáratozás. A szárazföldi harcosokat pedig majd megtámogatják a desszanthajók, mint a Mitrofan Moskolenko, vagy a Cesar Kunikov…

  2. A lényeg hogy a kedves Brit szövetségeseink nagyon belehúztak a haditengerészetük modernizálásába. Mindent terveznek ami csak kell: Astute osztályú tengeralattjárók, Type 45 lopakodó rombolók, amelyeket ezek a fregattok is kiegészítenek, valamint 2 Queen Elizabeth class szuperhordozó tele 5. generációs F-35 vadászgépekkel és pilóta nélküli repülőkkel. Emellett a Royal Air Force-nál is az Eurofighterek és F-35-ösök mellett az UAV és UCAV gépeken lesz a főszerep.
    A Britek mellett amúgy a Franciák is belehúztak a katonai fejlesztésekbe. Náluk is lesz ultramodern tengeralattjáró osztály, romboló és szuperhordozó. De mellettük ott van a többi Európai ország is a katonai fejlesztésekben. A hidegháború vége óta a katonai kiadásokat alaposan megnyírbálták, de most úgy tűnik egy újabb fellendülés lesz a mi kis kontinensünkön. Bizonyára Amerika mellett Európa is szeretne nagyobb részt vállalni a NATO-ban.

  3. Nothing, but the Truth

    „A Britek mellett amúgy a Franciák is belehúztak a katonai fejlesztésekbe. Náluk is lesz ultramodern tengeralattjáró osztály, romboló és szuperhordozó.”

    Francia szuperhordozó? Lemaradtam valamiről? Jelenleg csak a Charles De Gaulle van szolgálatban, és már évekkel ezelőtt eldőlt, hogy tervezett testvérhajója, amely a Richelieu nevet kapta volna, nem is épül meg. Mellesleg a De Gaulle-t szuperhordozónak titulálni érdekes felfogás, hiszen még fele akkora sincs, mint egy Nimitz class CVN… ( 38 ezer tonna vs. 100 ezer tonna )

  4. Nothing, but the Truth

    Támogatás:

    Néhány tucat tomahawk, meg leginkább UAV platform.

    Ha én látnám, hogy mi van körülöttem, eléggé támogatottnak érezném magam egy lövészárokban.

    Egyébként pl az oroszok vízhűtéses gyorstüzelő (7-40 lövés per perc csövenként) 130 mm-es ágyúkat raknak fel. Az is elég támogató tud lenni. Ha valami hasonlóban gondolkodnak (PzH2000, Archer színvonal?) az bizony egy partraszállásnál jó lehet. Illetve nem tudjuk, hogy az UAV-ok mekkora közvetlen tűztámogatást tudnak nyújtani róla.

    Francia haditengerészet:

    ha valahonnan kellő mennyiségű pénz rájuk szakad (görög államvagyon felvásárlása?), akkor megpróbálkoznak majd valami komolyabbal, de egyenlőre nem a flotta az elsődleges náluk. Nem lepődnék meg, ha 10-15 éven belül a tengeri nukleáris arzenáljukat szanálnák…