|

Földön a Hornetek

Vakarhatják a fejüket az Egyesült Államok Haditengerészetének és Tengerészgyalogságának vezetői és műszaki szakemberei, ugyanis március 12-én újból repülési tilalmat kellett bevezetni az F/A-18 Hornetekre, mégpedig ezek közül is 104 darabra.

A tilalom oka, hogy a műszakiak repedéseket találtak néhány gép sárkányszerkezetében, holott a mérnökök szerint ennek csupán jóval később kellett volna bekövetkeznie. Az eset csak az öregebb (A, B, C és D) verziókat érinti, ám ezek közül sem mindegyiket, ugyanis a korlátozás alól mentesülnek az Irakban és Afganisztánban szolgáló példányok.

Vihar közeleg? ,

A gépeket az elkövetkezendő időben mágneses műszeres vizsgálatnak vetik alá, amely gépeken nem találnak repedéseket, folytathatják a repülést, ám 100 óránként vizuális ellenőrzés szükséges. Vannak olyan századok, melyek még nem rendelkeznek a vizsgálat elvégzéséhez szükséges eszközökkel, ilyen esetekben egyszerű „szemrevételezés”, azaz vizuális vizsgálat után már repülhetnek a gépek, azonban a maximális túlterhelést 4g-re korlátozzák.

„A repedések nem okoztak semmilyen balesetet vagy repeseményt, azonban a repülésbiztonság megőrzése érdekében át kell vizsgálni a gépeket.” – nyilatkozta Nate Christensen hadnagy, a haditengerészet szóvivője.
„Ez a terület kiemelkedően fontos része a Hornet-programnak, így szakértőink folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket, számítottak a repedések megjelenésére, bár jóval későbbre datálták.”

Jelenleg 635 darab F/A-18A-D repül a haditengerészet és tengerészgyalogság színeiben. Christensen elmondása szerint a problémákat elsősorban a C és D Horneteknél tapasztalták, ám biztonságképp a korábbi változatokat is átnézetik.
A 104 leállított példány közül csupán 77 darab volt repülésre alkalmas állapotban, a többi a karbantartási és javítási munkák miatt amúgy sem repülhetne.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WJ1PN79d9Dk