|

Putyin: 1 500 új harci gép és helikopter egy évtizeden belül

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az orosz fegyveres erők az elkövetkező évtized folyamán 1 500 harci gépet és helikoptert fognak kapni, mellyel alapvetően megújul a géppark. Ehhez kapcsolódóan a szórásból nem marad ki a légvédelem sem – utóbbi fegyvernemnek mintegy 200 légvédelmi rendszert ígér a hangzatos nyilatkozat.

Oroszország egykori elnöke által hétfőn, egy védelmi iparral kapcsolatos konferencián – a korábbi beszerzéssel kapcsolatos bejelentésekre építően – elmondottak értelmében – természetesen ha azok megvalósulnak – akkor a manapság még mindig “kissé” kopottas Orosz Légierő gépparkjának 85%-át tehetik majd ki új gépek. Légvédelmi vonalon az arány 75% körül alakulhat..

Igen, természetesen ezek amolyan nagyvonalú nyilatkozatok, semmi igazi konkrétum. Putyin persze megragadta az alkalmat, hogy emlékeztesse a nagyérdeműt, hogy 2008-2009 folyamán megkötött hosszútávú szerződések értelmében mintegy 130 harci gépre már van érvényben lévő rendelés. (2008 óta folyamatban a Szu-34 sorozatgyártásra, tavaly sorozatgyártásra érett a Szu-35 is – és utóbbira koncentrálva a MAKSZ 2009-es során egy jelentősebb hazai is rendelés született.). Tovább folytatva a sort, ehhez az emlegetett csinos értékhez minden bizonnyal hozzátesz majd egy lapáttal a nagyobb volumenű megrendelés előtt álló Jak-130-as is.

Szu-35 MAKSZ 2009

Szu-35 és Szu-30MK a MAKSZ 2009-en. Olvasónk, Utka felvétele

Az idei év vonatkozásában Putyin konkrétan 27 harci gép, több mint 50 helikopter és néhány SZ-400-as légvédelmi rendszer átadásáról beszélt.. Gyorsan hozzáfűzve, hogy az orosz gépek továbbra is keresettek a nemzetközi piacon, az orosz fegyverexport igen jelentős, mintegy 51%-át téve ki. Mi pedig ezen a vonalon gyorsan hozzáfűzzük, hogy Moszkvának vérmes tervei vannak export fronton is: a harci gépek világpiacán az orosz tortaszeletet az 1996-2005 között megszerzett 10%-ról (~12 milliárd Dollár) 2006 – 2015 között 13%-ra, majd 2025-ig 15-16%-ra kívánják feltornázni.

SZ-400 Triumf

Légvédelmi vonalon az SZ-400-as nagymértékű rendszeresítése várható, később fűszerezve a leendő SZ-500-assal

A várakozások szerint a 2016 – 2025 intervallumban a harci gépek piacának értéke elérheti a 280 – 300 milliárd Dollárt (elkezdenek szállingózni a lelassított F-35 program első gépei és talán a PAK-FA), amiből az orosz ipar a várakozások szerint 15-16%-ot tudhat majd magáénak. Mihail Pogoszjan, a Szuhoj vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy az orosz repülőgépipar kapacitását a jelenlegi mintegy két és félszeresére kellene növelni.

No Responses to “Putyin: 1 500 új harci gép és helikopter egy évtizeden belül”

  1. tegnap volt a hír, hogy a tankok számát 80%al akarják csökkenteni, ma meg, itt ez az 1500as szám. (Csak viszonyítás kép 1000 L39et akarnak 150 max200 JAK130al váltani.)

    Tényleg kidobják az elmúlt 100év felépítését és átálnak a NYi vonalra? Grúzia ekkora pofon volt?

  2. Gazdaságilag már most se egypolusú pl ott van az EU és sok területen már feljött USA/EU mellé Kína is. (ahol nem ott majd ~10éven belűl feljön.) Ja és hát India…
    ezen a területen én nem várom ruszkikat a topba. Japánt se fogják megközelíteni se.

    Katonailag van egypolusú világrend. És ez még jó ideig marad is így, 1500 helikopter + szu34/35/50 ezen nem változtat.

  3. Nem a régi két nagy szembenállását sírom vissza. De a mai felállás alapján,az USA katonai erejének kompenzálásához kellenének az oroszok is. Ezt egyedül önerőből egyetlen egy ország sem tudja megtenni se most se pedig a belátható közeljövőben. A gazdasági vonal pedig más kérdés.

  4. gacsat:
    Bár az oroszoknak azért persze van szava, de a jenkik ettől még még nagyjából csinálják amit akarnak. Lásd a jenki rakétavédelmi rendszer európai eleme. Arra is komolyan prüszköltek Moszkvában, azt mire mentek? Látszólag visszahátráltak Obamáék, aztán nem sokkal később már újra pedzegetik a témát. Mikor lesz az orosz nem ténylegesen NEM? Pl.:

    – az arab, a dél-amerikai, az afrikai, európai és persze a jenki fosszilis energiahordozó készletek kifogynak ÉS elfogy az urán is ÉS az orosz medvének meg még lesz a barlang mélyén pár csuporral mindezekből
    – az Antarktisz körül nem találnak olajat ÉS/VAGY fent tudják tartani a kitermelési tilalmat
    – a világ nem hozza össze addigra a gazdaságosan és persze alapvetően nem csak pár mp-ig üzemeltethető fúziós erőművet,

    :)

    Az atomerő meg kb. arra jó annak a pár országnak akiknek van, hogy nyugodtan aludjanak, biztosak léve abban, hogy senki nem mer direktben nekikugrani.

    —–
    Off-topic, de ha már szóba került a rekétavédelmi rendszer meg a nuke téma.
    Szergej Lavrov nyilatkozta a közelmúltban, hogy Moszkva várakozásai szerint a START utód szerződés mindenképp a rakétavédelmi rendszer kérdéshez lesz kötve, amit a két elnök már le is „zsírozott” telefonon egyébként. Véleménye szerint valami kapocs kell a szerződésben a rakétavédelemhez, mert ellenkező esetben a Duma nem adja áldását a dologra. Ugyanakkor esélyesnek látja, hogy Moszkva ezen követelése nem kerülhet bele formálisan a szövegezésbe, mert akkor meg a Szenátus nem adja áldását a dologra. Jó móka ez, nem fognak unatkozni Genfben @ március 9. :)

  5. Lehet, hogy hülyén hangzik, de örülnék, ha még a „nagy öregek szellme” élne tovább a nukleáris stratégia terén. Anno McNamara, Kissinger, Gromiko, Gerard Smith, Roland Timbarev, Vlagyimir Szemjonov és még sokan mások elég jó és tartós atomegyensúlyt tudtak összehozni. Persza akkor a körülmények is mások voltak, de az eredmény akkor sem volt rossz szeritem. Tudták, hogy mi forog kockán és nem volt kedük hazardírozni.