|

Lezuhant két dél-koreai F-5-ös vadászgép

Dél-koreai hírügynökségek jelentése szerint március 2-án, azaz ma lezuhant a Dél-Koreai Légierő két F-5 típusú vadászgépe. Az esetre Gangwon-do tartományban került sor, ahol egy együléses F-5E egy kétüléses F-5F társaságában iramodott neki a rutingyakorló repülésnek kicsivel dél után.

Azonban mintegy 5 perccel a Gangneung légibázisról történt startot követően, 12:20 magasságában, Gangneung-tól cirka 20 kilométernyire nyugatra a Tiger II-esek eltűntek a radarok képernyőiről. A gépek és pilótáik keresésére két HH-60 helikopter indult útnak a térségbe, melyek (a Yonhap hírügynökség úgy tudja hegymászók jelezték) a Mount Hwangbyeong csúcsának közelében rábukkantak a vadászgépek roncsaira. A 3 hajózóról hírünk írásakor egyelőre nem közöltek információkat, ám a BBC értesülései szerint a mentőcsaptok a roncsok mellett ruhamaradványokat és testrészeket is találtak a hegyen.


View Dél-Koreai F-5 géppár balesete in a larger map

“A két gép Gangneung közelében tűnt el a radarról. Jelenleg kutatunk a pilóták utána térségben. Nagy az esélye annak, hogy a köd miatti rossz látási körülmények miatt csapódhattak be a gépek.” – nyilatkozta a Dél-Koreai Légierő szóvivője hozzátéve, hogy egyelőre folyamatban van az eset okainak vizsgálata.

ROKAF F-5E

ROKAF F-5E

Dél-Korea erősen öregedő F-5E/F Tiger II gépparkja koránt sem probléma mentes, a mostani eset volt a 7. balesete a gépparknak 2000 óta. A kivénhedt csatalovakat a hazai fejlesztésű T/A-50 Golden Eagle harcosabb kedvű, F/A-50 változata lesz hivatott nyugdíjazni az elkövetkező évek során.

No Responses to “Lezuhant két dél-koreai F-5-ös vadászgép”