|

Szíria titkos nukleáris tevékenységet folytatott?

Az Izrael által 2007-ben lebombázott szíriai létesítmény helyén talált uránrészecskék arra utalnak, hogy a sivatagi komplexumban valóban folyhatott titkos nukleáris tevékenység – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy friss, bizalmas jelentésében, amelyet kiszivárogtattak a médiának.

Ez az első alkalom, hogy a NAÜ alátámasztja a nyugati hatalmak azon gyanúját: a szóban forgó szíriai létesítmény egy épülőfélben lévő atomreaktor volt. Washington azt állította korábban, hogy a reaktort észak-koreai tervek alapján építették, és Damaszkusznak fegyverminőségű plutónium előállítása volt vele a célja.

A korábbi NAÜ-jelentések – amelyeknek az elkészítését hátráltatta az, hogy Szíria nem működött együtt az ügynökséggel – csak arról szóltak, hogy a helyszínen talált uránrészecskék aggodalomra adnak okot, mert az arab ország nem adott magyarázatot eredetükre. „Az a tény, hogy vannak ilyen részecskék a helyszínen, arra utal, hogy ott nukleáris tevékenység folyhatott, valamint további kérdéseket vet fel a lerombolt épület jellegét illetően” – olvasható az Amano Jukija NAÜ-főigazgató által jegyzett jelentésben. A dokumentum szerint Szíria még tartozik az elfogadható magyarázattal a részecskék „eredetét és jelenlétét” illetően. A jelentés elutasítja azokat a damaszkuszi állításokat, amelyek szerint az urán azokból az izraeli bombákból származik, amelyek romba döntötték a létesítményt.

A szakosított ENSZ-szervezet ellenőrei 2008 júniusában vizsgálódtak a 2007-ben lebombázott al-kibari létesítmény romjainál, de a szíriai hatóságok később már nem engedélyeztek újabb vizsgálatokat az országban. Az ellenőrök kérték, hogy hadd látogathassanak el három katonai létesítménybe, de ezt megtagadták tőlük, majd megváltoztatták a tájat a három objektum körül. Tavaly a NAÜ ellenőrei egy damaszkuszi kutatóreaktorban is urán nyomaira bukkantak, és a bécsi székhelyű szervezet szakemberei azt vizsgálták: van-e összefüggés köztük és az al-kibari létesítményben talált részecskék között. Amano jelentése szerint a NAÜ ez ügyben a múlt hónapban tárgyalni akart a szíriai hatóságokkal, de Damaszkusz erre nem volt hajlandó. A főigazgató szerint Szíria 2008 júniusa óta nem működik együtt az ügynökséggel a felmerült kérdések tisztázásában.

Forrás: honvedelem.hu

25 hozzászólás “Szíria titkos nukleáris tevékenységet folytatott?”

  1. a „részecskék” ha ugyan voltak és nem csak ez az átlátszó kiszivárogtatás tette oda őket, sok módon odakerülhettek…
    pl. egész irak és afganisztán tele van „részecskékkel” hála az A10-eseknek, biztos ott is minden fűcsomó alatt atombombát építettek két legeltetés vagy homokszámlálás közt… :D

  2. Az egyik legbefolyásosabb orosz katonai szakértő szerint nem kell különösebb fontosságot tulajdonítani annak a rosszallásnak, amit Moszkva a Romániába és Bulgáriába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerek miatt most hallat, már csak azért sem, mert alig néhány éve épp Oroszország volt az, amelyik igyekezett – az iráni fenyegetés miatt – a nemzetközi közösséget meggyőzni egy hasonló védelmi gyűrű fontosságáról.
    Az amerikai fegyverek semmilyen orosz érdeket nem sértenének, legfeljebb akkor lenne ez így, ha Oroszország készülne megtámadni a két balkáni országot, amiről persze szó sincs – véli Alekszandr Anatoljevics Hramcsihin a moszkvai Politikai és Katonai Elemzések Intézetének igazgató-helyettese. Ugyanakkor Oroszországot mintha teljesen hidegen hagyná azoknak az Aegis osztályú amerikai cirkálóknak a feltűnése a Földközi-tengeren, amelyek mindegyike jelentős és modern rakétaelhárító-erőt képvisel.
    Hramcsihin szerint minden egyes cirkáló két-két Mk-41-es függőleges rakétakilövővel rendelkezik, melyeket 90-122 Tomahowk rakétatároló rekesz szolgál ki. A vízijárművek fel vannak szerelve RUR-5 ASROC tengeralattjáró-elhárító rakétákkal is, bár ezekre a Fekete-tengeren semmi szükség, hisz az egyetlen térségi orosz tengeralattjáró állandóan a dokkban tartózkodik, javításon. Vele szemben több amerikai tengeralattjáró tartózkodik a térségben, melyek akadálytalanul végzik dolgokat, és ezek is fel vannak szerelve vízfelszínről indítható Tomahowk rakétákkal.
    A szakértő szerint ez az amerikai arzenál bőven elégséges ahhoz, hogy megsemmisítsen minden olyan támadást, mely esetleg a Fekete-tengeri Orosz Flotta, vagy a térségben állomásozó egyéb fegyvernemek részéről őket érné. Ilyen lehetne – elvileg, teszi hozzá Hramcsihin – a Szaratov mellett, Tatyiscsevüban lévő legnagyobb – az orosz interkontinentális ballisztikus rakétaerő 25 százalékát képviselő – ezred, vagy az Orenburg közelében lévő másik interkontinentális ballisztikus rakéta-ezred, mely Dombarovszkojéban állomásozik. Mindkettőt két-két S-300PS, illetve S-300V elhárító-rendszer védi, melyek azonban mindössze 48-48 elhárítórakétával rendelkeznek, ami nevetségesen kevés az amerikai Tomahowk-okhoz képest.
    Ez mutat rá leginkább arra – írja Hramcsihin –, hogy miért oly magától értetődő Washington számára a nukleáris arzenál csökkentésének erőltetése. Ugyanis az amerikai hagyományos precíziós harci eszközök és rendszerek, mind minőségben mind pedig mennyiségben messze felülmúlják ellenfeleikét. Így azokkal könnyen megvívhatnak, ráadásul győztesen egy háborút, anélkül, hogy nukleáris fegyverhez kellene nyúlniuk.
    (Nyezaviszimoje Vojennoje Obozrenije, Glóbusz)

  3. Nagy kamu. Épülőfélben lévő reaktorban nincs hasadóanyag! A szennyezés a nagyorrú támadógépektől is odakerülhetett, ha uránnal nehezített páncéltörő/betonromboló fejű bombákat dobtak.

    Nem kéne egyszer Dimonát is lepecsételni, vagy ha már gyártottak ott 220 bombát, akkor nyugodtan gyárthatnak többet is, hogy minden tíz palesztin falura jusson egy? Ha nincs szerencsénk, akkor esetleg mi is palesztinok leszünk…

  4. Onedin kapitány

    Szerintem az iráni ball. rakéták tucatjai indulnak Dimona ellen egy komolyabb izraeli légitámadás esetén. Igaz, az izraeli hadsereg legjobb rakétaelhárító rendszerei védik a helyet, abban biztos vagyok.

  5. Szerintem az iráni ball. rakéták tucatjai indulnak Dimona ellen egy komolyabb izraeli légitámadás esetén. Igaz, az izraeli hadsereg legjobb rakétaelhárító rendszerei védik a helyet, abban biztos vagyok.

    Mi értelme lenne?

  6. Üdv Molni!

    Egy izraeli támadásra válaszul ha Irán sikeresen csapást tud mérni a dimonai reaktorokra, akkor kiprovokálhat egy még durvább izraeli válaszcsapást. Ez pedig akár ezskalálhatja a térségben (vagy azon túl is) a fegyveres konfliktust, belerángatva más nemzeteket is.

    Gondolkodj egy sarokba szorított stratéga fejével.

    Üdv: M

  7. A forintosítható haszon az a képesség, hogy ilyet, azaz mélyen ellenséges terület mögött végrehajtott támadást csak Izrael tehetett meg eddig Osirak és a szír ,,atomerőmű” ellen. Ha erre vagy így, vagy úgy Irán is képes akkor borula bili keleten.

    Nem tudom játszott e már valaki C&C generalst, de kb. ugyanaz a szitu. Építs atomot, majd pusztítsd el az ellenfél K+F tevékenységét és nyert ügyed van.

  8. A rendszerben lévő robbanófejei izraelnek nyilván nem dimonában vannak!
    Amúgy igen valószínűtlennek tartom hogy nem nukleáris támadásra nnukleáris választ adna Izrael.
    Inkább valami más érzékeny pontot támadnának Iránban pl az olajkikötőket stb

  9. OFF

    Aapvetően minden RTS-t rossznek, bugyutának vagy egyenesen hulladéknak tartok, amit a nagyközönség RTS néven futtat, mert a stratégiához az égvilágon semmi közük nincs. Klikkelőbajnokságok. A döntések és események közötti idő vicckategóriás. Az infrastruktúra szimulációja az óvodás szintet üti meg.

    Az utolsó amivel játszottam az Empire Earth II volt, de csak kipróbáltam, mert még fiatal és bohó koromban jól szórakoztam az EA első részével. A SC demót még kipróbáltam, de akkor már távol állt tőlem a műfaj. Kinőttem ebből – már elnézést – hülyeségből.

    Jó RTS-t akarsz, ami tényleg RTS? Bár soha nem játszottam vele – sajnos, csak az első 1989-es (?) verziójával – a Harpoon 3 az az. Lehet valódi sebességgel játszani. Igen, 1 másodperc = 1 másodperc. Az tényleg real time és tényleg stratégia, nem klikkelőbajnokság. Persze lehet gyorsítani időt. Mindenféle korszakhoz és fegyverekhez van mod. Ha elsüllyed a hordozód, akkor kalap kabát, nem gyártasz le egy hadsereget percek alatt, stb. Már évek óta álmodok arról, hogy egyszer talán játszok vele, csak meg kellene szerezni és időt szakítani rá.

    A C&C Generals és többi bugyutaság az vérpistikének villogó valami, ami szép színes, parasztvakítás a köbön. Persze, kikapcsolódásnak remek – végülis játékok – de stratégiának nevezni kb. akkora ferdítés – de inkább nagyobb – mint a HAWX nevű borzalmat repszimnek titulálni.

    Remélem nem sértettem meg senkit.

  10. OFF

    Pocok, neked meg van a Harpoon 3? Mert évekkel ezelőtt leszedtem valamit, de még elindítani sem sikerült, nemhogy patchelni. Én megvenném eredetiben, csak hogyan? (Payaplom nincs.)

    Bármilyen segítséget elfogadok. :)

    ON

  11. Csomagold össze az egészet és tedd fel ide. Egyben felfér.
    http://www.megaupload.com/

    Vagy ide, de itt 100 megás méretkorlát van, több darabban kell akkor feltenni.
    http://www.mediafire.com

    Mennyire felpatchelt? A letölthető jobb adatbázisok mennek vele?

    Hogy ne szennyezük a topikot a továbbiakban legyen mail vagy MSN kapcsolattartás. MSN-en nem túl gyakran vagyok fent.

    Ide tudsz levelet írni.
    molnibalage@freemail.hu

    Az MSN címem ugyanez yahoosban, de a yahoos mailboxra is jöhet a levél.A mailcímre válaszolj a továbbiakban, ha lehet.

  12. Onedin: C&Ct valósághoz hasonlítani… azért ez mindent elmond….

    C&C egy csillivilli RTS. Ha csillivillire gyúrsz kitünő. Ha pro RTSt akarsz akkor SC.

    A témához hozzászólva tessék Trau blogjában visszalapozni és ne hülyeségeket irogatni, hogy az A10 sugárzik…. nem mert nem.