|

Márciusban tárgyal Románia az amerikai rakétapajzsról

Várhatóan március második felében kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Államok és Románia között az amerikai rakétapajzsról, amelynek egyes elemeit a kelet-európai államba szándékoznak telepíteni – közölte kedden a román külügyminisztérium.

A szaktárca kedden adott először részletesebb tájékoztatást az amerikai rakétapajzs romániai vonatkozásairól, miután a múlt héten a román Legfelső Védelmi Tanács beleegyezett abba az amerikai kérésbe, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek Románia területére. A felek közötti részletes tárgyalások csak azt követően kezdődhetnek el, ha a román parlament is jóváhagyja a védelmi tanács döntését, és felhatalmazza az illetékes román hatóságokat a részletes tárgyalások lebonyolítására. A román külügyminisztérium becslése szerint a várható parlamenti jóváhagyás után a román-amerikai egyeztetések egy-másfél évig is eltarthatnak. A szaktárca szerint a megállapodás elfogadása érdekében nincs szükség népszavazás kiírására, elég, ha a bukaresti törvényhozás áldását adja rá.

A Hotnews.ro portál által ismertetett külügyi tájékoztatás szerint a 2020-ig négy szakaszban kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszerbe Románia a második szakaszban kapcsolódna be, s az időszak végére, 2015-ig működőképessé válnak az elfogórakéták. A román külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Romániának nem kell megvásárolnia az elfogórakétákat, telephelyük kiépítése sem terheli az ország költségeit. Kiemelték azt is, hogy Romániában nem lesz radarbázis. Úgy vélik, hogy Románia biztonságát jelentősen növeli az amerikai rakétapajzs elemeinek befogadása.

Forrás: honvedelem.hu

5 hozzászólás “Márciusban tárgyal Románia az amerikai rakétapajzsról”

  1. Szerintem amennyi pénz oda be fog áramlani, Mo. majd szívhatja a fogát. De nem baj, így legalább a nagy hazafik meg a ruszkipártiak mondhatják, hogy minket nem fenyeget semmi. Hurrá. Kár, ha valami balhé törne ki, abból mindenki egyformán szívna, így viszont előnyünk sincs az egészből.
    Szerintem tök igazuk van, ez egy hatalmas lehetőség a felvirágzásra. Kapnak pénzt, sokat. (Na persze már alig várom a két kedvencemet, hogy hozzák az USA bukását meg lemaradását.)

  2. I a kezelést a helyszínen állomásozó amerikai katonák végeznék.

    Elég csak a földgömbre nézni és látható, hogy a Romániába telepítés inkább eladható úgy mintha Irán elleni lépés lenne mint mondjuk egy cseh-lengyel megoldás.

    Az hogy ebből (ha megvalósul) mennyi haszna lesz déli szomszédunknak majd elválik. Mindenesetre talán kevesebb balhé lett volna ha úgy tálalják a telepítést a nagyvilág elé mint Románia önvédelmi képességét erősítő megoldást az iráni fenyegetésre. Persze még így is látható lett volna mire megy ki a játék, de nem mindenki számára.

  3. Dénes te elgondolkodol a gazdasági folyamatokon egyáltalán?
    Helyzet az hogy jövőben a Oroszoknak lesz pénzük dögivel az Amcsiknak meg nem most 2000milliárdal lógnak az Kínaiknak. Ez az összeget valamikor törleszteni is elkel kezdeni!

    Másik Oroszok EU legnagyobb energia szolgáltatói ha azt mondják valakinek nem juthat az ő gázukból és olajukból az nehéz napok elé néz.

    EU fele elzárja a csapokat mert pl mert Romániának is adni a olajból és gázból.

    AZ csak EU-nak fáj. Egyből Kína megvenné jó áron a Eu-nak szánt olajat és gázt. Akkor nem beszélek Indiáról akivel jóba vannak vagy Japánról akivel kezdenek jóba lenni.

    Legnagyobb pofon hogy bizonyságot nyert hogy Demagogia és a szabad rablás nem fenntartható gazdaság mondel.