|

Irán otthon dúsít

Irán hétfőn levélben tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy megkezdi uránkészletének 20 százalékosra történő dúsítását – jelentette be vasárnap este Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője. Szalehi az arab nyelvű al-Alam állami televízióban elmondta azt is, hogy a dúsítást kedden kezdik meg a natanzi üzemben.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök vasárnap – egy televízió által is közvetített – beszédében közölte: utasítást adott arra, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából. Az ország középső részén lévő natanzi urándúsító létezéséről a világ 2002 óta tud. A legismertebb ilyen jellegű iráni létesítmény. A központ a NAÜ ellenőreinek a felügyelete alatt van. Az üzemben több mint 8 ezer centrifugát tárolnak, ezekből 4600 működik.

Forrás: honvedelem.hu

5 hozzászólás “Irán otthon dúsít”

  1. Üdvözlégy Monte!

    Olyan kijelentések is elhangzanak néha amerikai részről, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy Irán atomfegyver előállítására törekedne, de az ilyeneket mindig egy kaotnai csapással való fenyegetés követi mert mi van ha mégis ezen gondolkodnak. Ezen nincs mit csodálkozni hiszen az nyugatnak és társainak eddig sem esett nehezére a hazudozás, a kétszínűség és a kettős mérce használata ha más népek kifosztásáról volt szó.

  2. Szerintem ettől függetlenül még bejelenthetik jövő héten, hogy mégis inkább Oroszországban dúsítják az uránjukat. Az utáni héten pedig, hogy mégis inkább otthon. Aztán mégis az oroszoknál. Aztán előbb-utóbb csak kész lesz az elegendő mennyiség, akkor legalább véget ér ez a színjáték.

  3. Az iráni helyzet élezésében érdekelt Oroszország is, de csak addig a határig, amíg egy kvázi majdnem háborús állapot fenntartható valódi összeütközés nélkül. Ez a kétlaki egyensúlyozás sem mehet a végtelenségig, vagy meg tudnak a nagyhatalmak egyezni, vagy például Irán ürügyén (de ez akár lehet Grúzia, Észak-Korea, Tajvan, Libanon, Koszovó, Bosznia, stb… – tessék válaszatni! :) ) előbb utóbb összeakasztják a bajszukat.

    M