|

Nem érzi a válságot a hadiipar

A Northrop Grumman, a harmadik legnagyobb amerikai fegyvergyártó vállalat 1,7 milliárd dolláros profittal zárta a tavalyi évet a 2008-as 1,3 milliárdos veszteség után – írta a The Washington Post. A Los Angeles-i központú védelmi cég 2009-es sikerei elsősorban az iraki és afganisztáni háborús kiadások erőteljes növekedéséhez köthetők.

Az amerikai védelmi büdzsé a 2010-es pénzügyi évben 693 milliárd dollárra növekedett az előző évi 667 milliárdról, és a 2011. évi védelmi kiadásokra a Pentagon – a már benyújtott költségvetési tervezet szerint – 708 milliárd dollárt kér. „Úgy tűnik, a Northrop Grumman termékkínálata összhangban van a nemzetbiztonsági szükségletekkel” – kommentálta a tavalyi profitadatot Wes Bush, a cég elnök-vezérigazgatója.

Az újság név nélküli tisztségviselőkre hivatkozva arról írt: a vállalat megugrott bevételei azoknak a szerződéseknek köszönhetők, amelyek keretében a Northrop Grumman kémműholdakat, vadászrepülőket, továbbá olyan elektronikai rendszereket gyárt a hadseregnek, amelyek a harci gépek rakétákkal szembeni védelmét biztosítják. A Nortrop Grumman tavaly decemberben kénytelen volt eladni a Virginia állambeli Chantilyből irányított TASC tanácsadó cégét, ebből 1,65 milliárd dollár bevétele származott. A TASC egyebek mellett tanácsokkal látta el a szövetségi kormányt arra vonatkozóan, hogy milyen felderítő rendszereket és egyéb technikákat érdemes beszereznie. A fegyvergyártónak azért kellett megválnia a tanácsadó cégtől, mert egy érdekütközést kizáró törvény tiltja, hogy olyan vállalatok álljanak tanácsadói viszonyban a kormánnyal, amely aztán maga nyújthatja az általa javasolt szolgáltatásokat.

A Northrop Grumman több mint 120 ezer embert foglalkoztat világszerte, a világ legnagyobb hadihajógyártója, és a negyedik legnagyobb katonai termékeket és szolgáltatásokat nyújtó vállalata. A legkorszerűbb technikákat előállító cég egyebek mellett az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak is gyárt műholdakat, és termékei közé tartozik a világ egyik legmodernebb katonai repülőgépe, a B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó. A cég néhány hete bejelentette, hogy Kaliforniából a főváros, Washington D.C. térségébe helyezi át központját. A társaság részvényeit a New York-i értéktőzsdén jegyzik, árfolyama pénteken 57,66 USD volt.

Forrás: honvedelem.hu

4 hozzászólás “Nem érzi a válságot a hadiipar”

  1. > kommentálta a tavalyi profitadatot Wes Bush, a cég elnök-vezérigazgatója

    Kiváncsi vagyok ez a Wes Bush vajon rokonságban áll-e Bush fia Bush-sal, aki korábban az USA legokosabb, legsikeresebb és legközkedveltebb elnöke volt? Mi magyarok tudjuk, hogy minden a kapcsolatokon múlik, aki jól fekszik, annak mindig csurran-cseppen valami.