|

Kazahsztáni flottafeljesztés

Kazahsztán flottafejlesztésre szánta el magát, az ehhez szükséges eszközöket pedig Dél-Koreából vásárolnák meg.

A Kazah Haditengerészet kapitánya, Zhanzakov Zhandarbek tájékoztatása alapján a közép-ázsiai ország erősen érdeklődik egy dél-koreai gyártású, nagy sebességű járőrhajó-típus iránt. Ez minden bizonnyal az új Yoon Youngha-osztály, melyből még csak egyetlen egység (PKG 711 Yoon Youngha) állt szolgálatba. Kazah források szerint a szerződés aláírására idén áprilisban sor kerülhet, mikor is Nursultan Nazarbayev elnök Szöulba látogat.

Ez egyébként nem az első eset lesz, hogy Kazahsztán a demokratikus Koreától vásárol hajókat. A hazájukban közel húsz évig szolgált, Chamsuri-osztályú járőrhajókat 2004-ben vonták ki a szolgálatból, és 2006-ban vásárolták meg őket a kazahok. Három példány hajózik belőlük azóta a Kaszpi-tengeren: az RK-031, RK-032 és RK-033.

PKG 711 Yoon Youngha ,

A Yoon Youngha-osztály, mely egy Észak-Koreával való 2002-es összecsapásban életét vesztő korvettkapitányról kapta a nevét, Dél-Korea egyik legfejlettebb hajóosztálya. A Chamsuri-osztály leváltására tervezett, 440 tonnás hajók 63 méter hosszúak és 9 méter szélesek. Legnagyobb sebességük 41,5 csomó (76,9 km/h). Hivatalosan egyébként Irányított-rakétás Hajók elleni Járőrhajó (Guided-missile Patrol Boat Killer) kategóriába sorolandóak.

Fő fegyverük egy vízhűtéses 76 milliméteres Otobreda ágyú, továbbá felszerelték őket egy 40 mm-es ágyúval és Haeseong KSSM hajók elleni rakétákkal is. A fegyverzet irányítását egy Saab CEROS tűzvezető rendszer végzi, a célokat pedig egy STX RadarSys SPS-100k radar deríti fel.

23 hozzászólás “Kazahsztáni flottafeljesztés”

  1. Onedin kapitány

    Ez a Nurszultan Nazarbajev állítólag elég nagy diktátor, de ugyanakkor az országa az óriási energihordozó-készletek miatt is a jövő Szaúd-Arábiájának tekinthető.
    Szemlátomást katonailag sem hagyják el magukat, bár itt a nagy meglepetések-fejlesztések-rendelések még hátravannak.
    Kazahsztán alighanem vevő lesz a Szu-35-re és később a PAK-FA-ra.
    Egy váratlan amerikabarát fordulat esetén (a ún. belső-ázsiai térségben Oroszország, az USA, és Kína nagyhatalmi érdekei ütköznek egymással) pedig a Silent Eagle-re.
    Nagy ország, nagyhatótávolságú vadászgépeket igényel.

  2. Egyik volt munka társam kint dolgozott egy olaj finomítóban ami USA érdekeiben volt és még nagyon sok finomítót és kőolaj vezetéket akarnak az amcsik létesíteni és ez magával hozza a nyugati fegyver rendszereket is szerintem mint „jótékonykodást” az USA részéről.

  3. Jól egyensúlyoznak. Egyrészt nyitottak USA felé az olajtermelésük, GDPjük nagyon durván fejlődik. De már Kína felé is nyitottak, Kína számára már most nagyon fontos partner. (Vicces ez a globális piac Kazah olajat ad el gyak USA vállalat Kínának.) Evvel elérték, hogy ruszkiknak eszükbe se jusson Grúzia, Kazakhsztán esetén. Ennek ellenére/pont ezért még ruszkikkal se rossz a kapcsolatuk.
    Ha így megy tovább Kazakhsztán ásványi kincseinek +NY felé való nyítás hatásának köszönhetően sikertörténet lehet. (Vhol már most az.)

  4. Onedin kapitány

    Na, ugye, hogy nem olyan hülyék Vonáék, hogy Kazahsztán felé keresik a magyar őshazát és a rokonnépeket:)

    Más. A neten találtam, hogy az oroszok szerződést írtak alá K-nal, 10 db ottani Foxhound felújításáról.
    A típusból kb. egy ezrednyit tartanak szolgálatban- elég drága mulatság.

    Vajon, hogy mutatna egy MiG-31 század a magyar légierőben? Én elcserélném a Gripenre:)

  5. MiG-31 század Kecskeméten = stabil, tényleges légifölény képesség a Kárpát-medencében

    és fegyvekezési verseny generálása+hatalmas fölös kiadás.
    inkább rakjál egyet a tubesre,ott jó lenne a radarja,
    álló helyzetben,nem repülve.

  6. „MiG-31 század Kecskeméten = stabil, tényleges légifölény képesség a Kárpát-medencében”

    Kifuton allo alkatreszhiannyal kuszkodo repkeptelen draga rozsdasodo roncshalmaz. :(

    A Gripennel is lehet legifolenyt kivivni, ha repulnek es van hozzajuk fegyver.

  7. Megemlíteném, hogy a MiG-31 kétüléses, elől pilóta, hátul komisszár, aki lelövi a pilótát, ha Hakodatéba akar átrepülni… Szóval dupla személyi kiadás ez a gép, amikor a Honvédségnél létszámhiány van, még bokorugrót sem tudnak felvenni!

    Plusz az orosz gép kéthajtóműves, duplaannyi szerető kell, pedig már a Gripenhez sincs elég, mert mind fapadoson dolgozik Ferihegyen tripla pénzért…

    Na meg ha a MiG-31 odaáll a kúthoz tankolni sírógörcsöt kaptok, mert a Tu-134 turbinája van benne, de forszázson. A kazahok maguknak fúrják az olajat, mi meg Putyin cártól könyörögjük, nagy különbség!

    Amúgy a MiG-31 meg tud fordulni a magyar légtérben – mert ha nem, akkor képtelenség kihasználni a csúcs-sebességét, mert nem tudsz rá kiképzeni, vagy előbb foglalsz hozzá háromtengeres Nagy-Magyarországot?

  8. @trident
    “és fegyvekezési verseny generálása+hatalmas fölös kiadás.”

    El kell hogy ismerjem, igazad van.

    Hát igen,jó vola,ha olyan gazdag volna magyarország,hogy ilyen
    játékszereket engejden meg magunak.

    Kicsif off:

    Kb 1 hónapja olvasom ezt az oldalt,nagyon érdekes számomra
    mivel szeretem a tecnikát,a férfis”katonás” dolgokat.
    Szépek a gépek,hihetelen az emberi elme mit tud alkotni.

    Ma reggel hazamentem kávézni,84 éves(tegnap elött)nagynyám
    főzi nekem a világ legjobb káváját,közben minden reggel
    coachingol a napi feladatra.
    Ma épp a hideg tél miatt berzenkedtem,hogy mennyi tüzifa,
    benzin stb,lehetne már jó idő.
    Megéreztem mi volt a tévében(nekem nincs).
    Mama egy nagyon kemény nő,hihetetlen akarat,életerő van benne,
    de ahogyan elmesélte,hogy látta a sok árvát haitin,
    és azok csak néztek a nagy szemükkel,csak néztek….

    Szóval a F.ba Kínával,Usaval+bekaphatja az összes tálib+
    izraeli.
    Kiszipolyozzuk a földet, a javakat tegerealattjáróra,raptorra,isten tudja mire,költjük (BKV Előre)de azok a szerencsétlenek csak néznek a nyagy szemeikkel.

    Ne haragudjatok,de ez valahogyan kijött belőlem.

  9. Onedin kapitány

    Kedves Trident!
    Megint csak igazad van, de a világ országainak elitjei általában nem így látják. Ők többnyire -tisztelet a kivételnek- pont azért jutottak magasra, mert csak a befolyásuk, hatalmuk, vagyonuk, lehetőségeik növelése volt számukra fontos, az önérdekükön kívül tesznek a többiekre. Ebbe a roppant haszonleső, gerinctelen körbe beletartozik a legtöbb politikus, „nagy” üzletember, és a fegyveres testületek (pl. hadsereg, rendőrség, titkosszolgálatok) vezető állománya.

  10. Trident, Muldr és Captain Onedin!

    Nagyon jó lenne, ha az USA végre befejezné a háborús ámokfutását, az oroszok befejeznék a destabilizáló diplomáciai játékaikat, a kínaiak befejeznék az alig leplezett menetelésüket és fegyverkezésüket a világ uralmáért, az EU befejezné a saját tagállamai lerablását, az arabok meg a zsidók befejeznék végre a végtelen háborújukat, a koreaiak összeborulnának, Tel-Aviv és Teherán pedig közösen rendezne olimpiát.

    Ha ugyanis ez megtörténne, akkor az emberiség végre elkezdhetne foglalkozni olyan kérdések megoldásával, ami szintén nem fog halasztást tűrni, ha a fajunk és civilizációnk fenn kíván maradni.

    Ha pedig ez nem történik meg, akkor az emberiség önmaga mondja ki saját végítéletét. Ez van.

    Üdv? M

  11. Bajkonur még asszem 90 évig az oroszoké. De dolgoznak ettől függetlenül alternatív megoldáskon is,amik kiválthatják. Ilyen lesz a Vosztocsnij űrrepülőtér ami asszem 2015-re készül el. A 31-esben hátul nem komisszár ül,hanem egy operátor,ráadásul nem egyben van a két kabin,hanem külön nyílik és középen van valami válaszfal,amit ugye át kéne lőnie,meg az előtte szemmagasságban lévő óriási kezelőpultot is át kéne lőnie,ezen pult miatt amúgy semmis sem lát ki előre.Úgyhogy valószínű nem lenne meg egy övésből az a „headshot”. A Mig-31-es jó,meg rossz is lenne Magyarországnak. Jó mert nagyon messze lát a radarja,rossz mert nagyon drága. A Gripennel is lehet „légifölényt kivívni,ha van fegyverzet” de tudtommal pont ezért is lesznek készültségben idén nyár végéig a 29-esek,és ezért veszik át tőlük teljesen az addig váltva adott keszit a Gripenek mert az amerikai nem sieti el a fegyverzet küldést, ugyanis még haragszik ránk,hogy nem az ő öreg F-16osait vettük meg,hanem ezeket a szárny A a törzse C meg a belseje is C típusú Gripppppppeneket.

  12. Onedin kapitány

    @MuldR
    A megtizedeléshez:
    A Népek Nagy Tanítója, a briliáns Sztálin Elvtárs úgy vélte, hosszú távon ez a bolygó nem bír el 2 különböző világrendszert, az egyiknek, vagy a kapitalizmusnak, vagy a szocializmusnak majd el kell tűnnie. Természetesen ő inkább az előbbi változaton gondolkodott.
    Szerencsére ezt az álmát már nem válthatta valóra, pedig komolyan szándékában állt az USA munkásosztályának felszabadítása.

    Repülőgépekre fordítva a szót, a 29-esekkel egyidőben a Szu-27-et szintén felajánlották az adósság fejében. Kb. 10 gép jött volna ki a MiG-29 ezred árából. Ha Mo. a Flankert választja, akkor az oroszok nagyot kaszálnak, mert az összes megrettent ex-kisantant állam lélekszakadva rohant volna hozzájuk 27-est, vagy MiG-31-et, meg Sz-300-at vásárolni. Ez a remény valószínűleg megfordult a moszkvai fejekben.
    A Szu-27-et olyantól tudom, aki látta a „felkínáló-listát.”