|

Irán bosszúval fenyegetőzik

Irán bosszút áll Izraelen és az Egyesült Államokon egy iráni fizikaprofesszor múlt heti meggyilkolása miatt – közölte az IRNA iráni hivatalos hírügynökség. „Vegyétek biztosra, hogy Irán bosszút áll Maszúd Mohammadi mártír véréért” – idézte a jelentés Musztafa Muhammad Nadzsar belügyminisztert, aki Izraelhez és az Egyesült Államokhoz intézte szavait.

„Egy ilyen elvakult tett, amelyet a Moszad (izraeli titkosszolgálat), a CIA (amerikai Központi Hírszerző Ügynökség), valamint az Iszlám Köztársaság rendszerének ellenségei követtek el, leleplezi gyöngeségüket” – mondta a belügyminiszter. A magas beosztású iráni atomtudóst, egyetemi tanárt egy motorkerékpárra szerelt, távirányítással működésbe hozott pokolgéppel ölték meg lakása közelében ismeretlen tettesek múlt kedden Teheránban.

A merénylet indítékai változatlanul homályosak. Mohammadinak nem volt politikai befolyása, nem publikált katonai szempontból fontos munkákat, és nem volt köze az iráni atomprogramhoz sem, bár foglalkozott az atomelmélet bizonyos kérdéseivel. Nem ismert, hogy lett volna bármilyen fontos szerepe az ellenzéki mozgalomban, bár neve feltűnt a Teheráni Egyetem 240 tanára között, akik egy petícióban a reformista elnökjelöltet, Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezért támogatták a vitatott júniusi elnökválasztás előtt. A professzor meggyilkolását mind az iráni ellenzék kulcsfigurái, mind a keményvonalas kormány hívei elítélték.

Iráni illetékesek egy száműzetésben működő ellenzéki csoportot, a Népi Mudzsahidokat tették felelőssé a merényletért. Ez a fegyveres szervezet Irán szerint Izrael és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. A Népi Mudzsahidok és Washington cáfolta, hogy közük lenne a merénylethez, Izrael nem nyilatkozott az ügyben. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „cionista stílusban” végrehajtott merényletről beszélt, amely az elkövetőknek az iráni nemzettel szemben táplált gyűlöletét jelzi.

Forrás: honvedelem.hu

18 hozzászólás “Irán bosszúval fenyegetőzik”

  1. Ez a politika….
    Így kell előnyt kovácsolni valaki halalából és ürügyet a háborúra, vagy valami más hülyeségre….
    Most írhatjuk azt, hogy „Apa kezdődik…”
    Ez az ügy egy nagy szívás és félő nem azok fogják megszívni,akik megérdemlik, hanem azok akiknek semmi köze nincs a dolgokhoz….

  2. Izé…

    Most vagy politikai okokból mindenkit kinek van köze az atomokhoz (mert mondjuk abból van :-D) és Iránhoz, azt az iráni atomprogramba akarják beleszuszakolni?

    A gépjármű+bomba+távirányító körülbelül annyira divatos arra felé, mint nálunk a fekete BMW. Bárki, akinek a prof rosszjegyetadott/megbuktatott/beálltaparkolóhelyére kifejezheti így nem tetszését. Iránnak, Izraelnek és USA-nak egyaránt érdeke az atomprogramhoz kötni, akkor is, ha az esetnek ténylegesen semmi köze hozzá.

    Bár az izraeli hallgatás elég sokatmondó…

  3. Bár az izraeli hallgatás elég sokatmondó…

    Ez kb. olyan, mintha egy magyar bűncselekménynél – mondjuk az aranykéz utcai robbantásnál azt mondaná valaki, hogy gyanús az amerikai elnök hallgatása.

    Ha valamiért kijelentené Izrael, akkor biztos azt mondanák sokan, hogy „háhá!, elvből tagadnak, hazudnak!”. Ha meg semmit, akkor meg azért. Nyuszika meg a sapkája. :)

  4. Hát ez a robbantós merénylet dolog az arabokra jellemző, de a Moszad se válogat az eszközökben. Akár róluk is lehetne feltételezi az elkövetésben való részvételt, de azt hiszem az igazságot soha nem fogjuk megtudni.

  5. molni:

    Lehet okosan kommentálni a dolgot. pl: „egy személy kiiktatása nem javítaná az államaink közötti feszült viszonyt, és egyébként is elítéljük a terrorcselekményeket. Ennek ellenére ellenezzük az iráni atomprogramot, de a nemzetközi megegyezésre törekszünk”

    Egy tudós kiesése nem veti vissza a programot.

    Az én személyes tippem egyébként az, hogy az öreg szivárogtatott (hiszen a politikába és az atomprogramba is beleláthatott) és valakik „betömték a rést” (valamelyik oldal).

  6. Egy tudós kiesése nem veti vissza a programot.

    Ezzel a normálisan gondolkodó magátol is tudja, kb. 2 másodpercet kell gondolkodni. És vége is a történetnek, a fennmaradó része az érdekes, hogy akkor ki tette és mi volt az indíték.

    A koteó hívőnek, zsidócionisntaszabadkőművesveszennizrael csoportnak és az éljensokáiránamuszlimokszentek tábornak meg tökmindegy, hogy mit írsz. :)

  7. Izrel? Elrabolja,megkeni,megmérgezi pár év alatt,véletlen balesetet
    kreál.
    Szereintem inkább szivárogtatott lehet,hogy moszados ügynök volt.
    Irán betömte a rést,pldát statuált,hogy így jár az….

  8. Ez egyértelműen titkosszolgálati akció volt, a kérdés csak az hogy melyik ország volt a megrendelő.
    Szinte biztos, hogy nem a jelenleg hatalmon lévő irániak csinálták, ők nem kerítettek volna ekkora feneket neki, hanem szépen csendben eltüntetik.

  9. > Koroljovot azóta se tudták pótolni.

    Azért az amcsi űrprogramot is meg lehet nézni, mióta von Braunt kitették onnan a náci dolgai miatt. Előtte Holdraszállás, most meg egy zűrrepülőgépet nem bírnak lebonyolítani.

    Aztán volt az az ágyútervező, akit lelőtt a moszat mert Szaddámnak is dolgozott – azóta se tudunk ellőni a Holdba, pedig neki pár év alatt sikerült 30km-ról 50-re, majd 1000km-re (!) kitolni az ágyúk lőtávolságát.

  10. Nemcsak az arabok es a Moszad robbant autokat stb. , en emlekszem meg 2005-2006-bol amikor MI-6-es brit titkos ugynokoket fogott az iraki rendorseg [betekerve,mint a helyiek] akik egy robbanoanyagokkal megpakolt kocsival koszaltak, fent is volt [van] a Youtube-on.

    Amugy az ilyen kamu fenyegetesek jol fel birjak nyomni a koolaj arat, ami Irannak nagyon jol jon, a nyugatnak es nekunk meg nem.

  11. Lehetett akár kettős ügynök is. A moszad nagyon sok arab ügynököt foglalkoztat.Tehát lehetett az iráni titkosszolgálat is.De simán el tudom azt is képzelni hogy a moszad tette el láb alól…Nem igen fogjuk megtudni az igazságot.

  12. Az egyetlen fel akinek erdeke lehetett a gyilkossagban az irani titkosszolgalat, amennyiben a tudos kapcsolatot tartott a kulfolddel es valamit elarulhatott. Mas eshetoseg jozan esszel kizarhato. Maskulonben rendkivul erdekes az iraniak fenyegetozese, a Szaddam Husszein viselkedesere hasonlit, aki vegul a bitofan vegezte.

  13. Komolyan mondom, megáll az eszem, főleg molnibalage-on.
    Tanulmányozzátok már a Tacsk0 által említett kanadai tervező esetét…
    Meg amikor a zsidók Egyiptomban robbantgatták a német tudósokat.
    Ugyanaz a kéz, ugyanaz a stílus.
    Ha meg a prof áruló lett volna, akkor Iránban látványosan kivégzik, ott így szokták.