|

Irán egyelőre megúszta a szankciókat

Az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók szigorításáról tanácskoztak a Teheránnal annak vitatott atomprogramjáról tárgyaló nagyhatalmak, de nem hoztak semmilyen döntést, mert Kína ellenzi újabb büntetőintézkedések meghozatalát. A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína -, valamint Németország képviselői az Európai Unió New York-i képviseletének székházában, helyi idő szerint szombaton ültek tárgyalóasztalhoz. A több mint kétórás megbeszélés után Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a résztvevők nem döntöttek újabb szankciókról.

Robert Cooper, az Európai Unió Tanácsának politikai igazgatója, aki szintén jelen volt az ülésen, ezt megerősítette, de szankciókra célozva megjegyezte: elkezdték vizsgálni „újabb megfelelő intézkedések” meghozatalának lehetőségét. A tanácskozást amiatt hívták össze, mert Teherán a Barack Obama amerikai elnök által a múlt év végéig megszabott határidőig nem adott kielégítő választ a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azon ajánlatára, hogy külföldön dúsítsák az iráni uránt. Teherán a jelek szerint először hajlott a javaslat elfogadására, később mégis visszakozott.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. A Nyugat ettől politikai és gazdasági ösztönzőkkel akarja eltántorítani Teheránt, miközben nyomásgyakorlásként szankciókat is kilátásba helyez. A szombati tanácskozáson Kína kivételével minden ország magas – a külügyminisztérium politikai igazgatójának megfelelő – rangú tisztségviselővel képviseltette magát. Az Iránnal szoros gazdasági kapcsolatokat ápoló Kína ellenzi, hogy a korábbi ENSZ-szankciók után újabbakkal büntessék Teheránt – ezt jelezte az is, hogy alacsonyabb rangú diplomata képviselte az ülésen -, és tovább tárgyalna az iszlám köztársasággal. Álláspontját többé-kevésbé Oroszország is osztja.

Forrás: honvedelem.hu

4 hozzászólás “Irán egyelőre megúszta a szankciókat”

  1. Kína persze, hogy ellenezte a szankciókat, hiszen Iránból rengeteg nyersolaj kell neki! Ki lenne az a hülye, aki az egyik legfontosabb üzleti partnerével „kic****ik”? Az ENSZ pedig valóban egy semmire való szervezet! Semmi hatalma sincs, csak egy jó eszköz a nagyhatalmaknak arra, hogy egymással szórakozzanak!

  2. Mivel mindenki itt szól hozzá a dolgokhoz és itt mindeki olvassa mások hozzászólását így kérni szeretnék valamit.
    NYUGI NEM PÉNZ, VÉR VAGY PÓTVESE!
    Ha van valakinek fölös aranysas számai átvennék egy párat, úgy 12 szám hiányzik összevisza, nagyjából ezek:
    2004/4
    2005/2/3/8/9/10/11,
    2006/1/2/3/4/6
    Nagyjából ekkor “dübörgött a gazdaság” s a főiskola is a nyakamon volt, így hát ezek kimaradta….
    Csere is érdekel, ha nekem olyan van, ami másnak nincs, akkor egyet egyért elven cserélhetek…
    Elnézés mindenkitől, a honlap készítőitől és a szerkesztőktől, akit zavar ez a dolog, de már mindenhol megpróbáltam és eddig nem sikerült beszereni a hiányzókat….
    Előre is köszönöm mindenkinek! Ha csak egy számot tud valaki adni az is jobb a semminél! A részleteket megdumcsizzuk!
    Még egyszer elnézést mindenkitől! További szép napot!