|

Újra szolgálatban az AMP-69

Idén 40 éves a méltatlanul elfeledett, magyar fejlesztésű AMP-69 gépkarabély, melyet a Magyar Néphadseregben 1974-ben rendszeresítettek. A 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj lövész kiképzéssel foglalkozó szaktisztjei 2006-2007-ben figyeltek fel újra a fegyver speciális lövészfeladatokhoz- még ma is korszerű- alkalmazási módjaira.

A gyorsreagálású lövész katonák kiképzésébe így került vissza a helységharcra illetve a korlátozott katonai rendőr feladatokra való felkészítés részeként. December 02-03-án az évi rendszeres gyalogsági lövészeten megtörtént a 88-as teljes végrehajtó lövész állományának elméleti és gyakorlati kiképzése a fegyverre, amit éleslövészettel zártak a szakemberek.

AMP69 és a hozzá tartozó gránátok. Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka ftőrm.

AMP69 és a hozzá tartozó gránátok. Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka ftőrm. ,

Az éleslövészetre az MH BHK táborfalvai lő-és gyakorlótéren került sor Mozolai Sándor százados vezetésével. A végrehajtásra bevonásra került 10 db. AMP69 gépkarabély, melyekkel összesen 96 db 69M pgk(kumulatív) és 1240 db. 69Mpgr (repesz) gránát került kilövésre. A gránátokkal 100m távolságra elhelyezett gyalogos célok, illetve 200m távolságra lévő páncélozott, kemény célok kerültek megsemmisítésre.

AMP69 gránáttal Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka ftőrm.

AMP69 gránáttal Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka ftőrm. ,

Az éleslövészet tapasztalatai bizonyították a fegyver alkalmazhatóságát mind a helységharc mind az ún. MP (Military Police) feladatok kapcsán. Az éleslövészetet ellenőrző zászlóaljparancsnok Ruszin Romulusz alezredes összefoglalójában hangsúlyozta, hogy mind a 100, mind a 200m lőtávolságon rendkívül pontos célzást tett lehetővé a fegyver, az állandó 2-3m/s sebességű változó irányú szél hatása ellenére is. A tűzgyorsaságát illetően megfogalmazásra került hogy egy felkészített lövész a gránátok és a fegyver megfelelő előkészítettsége esetén mintegy 8 célzott lövést képes leadni percenként, valamint a repeszgránáttal a lövész képes eltalálni a 100m-re lévő álló alakos célt, ami repeszgránát esetén nem is követelmény. A hosszabb cső és a pneumatikus ágyazás, valamint az optika ideális fegyverré teszi városi környezetben. A lőgyakorlaton kiváló elméleti és gyakorlati felkészültségéről tett bizonyságot Csontos Zoltán százados és Bornemisza Géza főtörzsőrmester. Az AMP-69 gépkarabéllyal végrehajtott lőgyakorlat tapasztalatainak feldolgozása folyamatban van a 88-asonál.

Forrás: honvedelem.hu

Aki részletesebben szeretné megismerni az AMP-69-et, annak ajánljuk partneroldalunk, a kalasnyikov.hu cikkét, mely ide kattintva érhető el!

14 hozzászólás “Újra szolgálatban az AMP-69”

  1. Az a baj, hogy az AMP-69 mai formájában reguláris hadseregnek nem alkalmas. Csatában a katonák a nevüket is elfelejtik a sokktól és nem fognak emlékezni arra, hogy az N+1 bizgettyűt milyen sorrendben kell állítgatni a gránátvetéshez. Az eredmény személyi sérülés vagy halál is lehet!

    Le kellene szerelni róla az optikai irányzékot és a gázátömlő zárócsapjára olyan felcsapható lyukléces irányékot hegeszteni, mint a horvátoknál. Ez lehetetlenné tenné, hogy a katona gránátlövés előtt elfelejtse zárni a csapot és gázdugattyút kirúgja a nagyerejű vetőtöltet.

    A másik probléma a tárcsere szükségessége. A gyakorlatról készült fotókon látszott, hogy a lövő katona hátán ott lóg a deszanttusás AK is. Mivel az AMP-69 tárcsere nélkül nem tud gránát után golyót lőni, a katonának egy második tűzkész gépkarabélyt is cipelnie kell önvédelemre, vagyis nem jön ki jobban, mintha egy RPG-7-est hurcolna. Persze ez még mindig jobb, mintha elfelejt tárat cserélni a katona és golyóval indítja a gránátot. Asszem az AMP gránátokban nincs belső páncélozott válaszfal, szóval tragédia lenne.

    Attól tartok ha baleset lesz, ezt is ki fogják vonni, mint a nyolc centis aknatvetőket.

  2. Jól tudod, ha lövedékkel indítod a gránátot, első sorból nézheted a tűzijátékot.

    Egyébként szerintem elavult technológia a jelenlegi gránátokkal. Ha megvan hozzá a megfelelő lövedék-csapda (ami ugye növeli a gránát tömegét, ezért teljesen újra kell tervezni, bár nem biztos, hogy a modern anyagok miatt nagyobb lenne), akkor megfelelő alternatíva a cső alatti gránátvető helyett. Mondjuk azért egy-két átalakítást (újratervezést) a fegyver is elviselne…

  3. Ha jol tudom az AMP 69-hez gyartott granatok nagyon regiek, a legtobbnek mar lejart a felhasznalasi idejuk. A fentebb leirt okok miatt nem igazan alkalmas harcterre.
    Viszont erdekesnek tartanam, ha lenne egy masodlagos indito cso, a fo cso alatt, amihez egy komlett elsuto szerk. csatlakozna, az az ergo igy 2 AK lenne egyben [az az 1 Ak es egy AMP 69].
    Igy abszolut nem lenne baleset veszely es a felso csobol lehet tuzelni barmikor. Lehet tul nehez lenne az egesz egyben.

  4. > És mi lenne ha normális fegyvert vennének a katonáknak???

    Mert jelen pillanatban senki sem tudja, hogy mi a normális fegyver. Kezd összeállni egy-két jó példány, mint a HK M416 és az FN SCAR, de gyanús, hogy ott a lőszer van alapból elcseszve a kicsi 5.56mm űrmérettel. Az pedig még nem dőlt el, hogy 6,5 vagy 6,8mm lesz a jenki jövő.

    Nyilván a NATO nem örülne, ha a magyar cserefegyver ismét 7,62mm orosz kaliber lenne, de lecserélni a meglévőt sincs értelme. Az nyilvánvaló, hogy az M16/M4 hetvenhetedik fejlesztgetése mindig szar marad, a belül koszolódó működési alapelv miatt…

    Jelen pillanatban a nyugati gránátvetők terén is válság van, mert a 40mm-es M203-ba nem tölthetők be az újfajta hosszabb gránátok. A váltótípusok között jobbra-balra-széjjel nyíló példányok versenyeznek, meg óriásrevolver formára kialakított, Terminátor-moziba való böszme fegyverek.

    A géppityu és a gránátvető egy burkolat alá rejtésére indított amcsi XM25 projekt pedig totális kudarcot vallott.

    Ki kell várni. Ahogy mondani szokás azért még senkit sem rúgtak ki, mert AK-al ment a csatatérre!

  5. arnie977 egy másik topicban javasolta ezt a kérdésemre:
    „A Magpul Masada egy nagyon tuti, gazdugattyus gepkarabely. A legszebb benne , hogy siman rendelheto 7,62×39 AK loszerbefogadasara alkalmasat is. Nagyobb szamu rendelesnel joval olcsobban adjak darabjat a fegyvereknek.”

  6. Üdv!
    Kedves Kollégák, ha gondoljátok, linkeljétek nyugodtan hozzá a cikkhez a honlapomról az AMP-69 cikkemet. Egyébként annak bővített változata olvasható a 2010-es Kaliber évkönyvben. Dr. Földivel rendesen meglepődtünk, hiszen az évkönyv megjelenése után egy hónapon belül előkerültek a raktár mélyéről, kipróbálták, megtartották a kiképzést rá, és a honvédelem.hu cikkében (megegyezően ezzel itt ni) szinte betűre visszacseng az én civil gondolatom. Roppant érdekes! :-)

  7. Üdv!

    Lehet azon vitatkozni, hogy elavult vagy nem, de egy biztos: egy védett állás ellen örülnék, ha a szakaszomban lenne egy-két ilyen gránátvetős készlet. 100-200m-re jobb ilyennel gránátot hajigálni, mint sehogy. Persze lehet RPG-ben is gondolkodni, de szerintem ez bizonyos esetekben használhatóbbnak tűnik.

    Számomra inkább az az érdekes, hogy mi mindent lehetett volna kihozni ebből az eszközből, ha hagyják fejleszteni, illetve az, hogy az a nagy számú gyakorlólövés, amit itt leírtak, az kellene a kiképzéseken, nem pár lőszerrel bohóckodni. Ha egy katona évente ellőhetne 60-70 ilyen gránátot, 1-2000 lőszert, akkor harchelyzetben se fog téveszteni…