|

Hírek Afganisztánból

A dél-koreai kormány 350 katonát szándékozik Afganisztánba vezényelni az amerikai csapaterősítési stratégia keretében – közölte kedden a szöuli védelmi misztérium. Dél-Korea jelenleg nem állomásoztat katonákat Afganisztánban, ahol korábban egy 200 fős kontingenssel volt jelen.

A korábbi alakulatot 2007-ben kivonták, miután két túszul ejtett dél-koreai állampolgárt a tálibok kivégeztek. A kormány tervei szerint a nyáron utazó kontingens főként segélymunkásokat fog védelmezni. A kabinet döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ennek valószínűleg nem lesz akadálya, mert a kormánynak kellő többsége van a törvényhozásban.

Magyarország is vállalta, hogy több lépcsőben, a jövő év folyamán mintegy 200 fővel növeli meg az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát.

US Army special troops in Afganistan

Kapcsolódó hír, hogy százra emelkedett hétfőn az Afganisztánban idén elesett brit katonák száma. A századik haláleset a déli Hilmend tartomány középső térségében történt; az áldozatot járőrözés közben agyonlőtték. Gordon Brown brit miniszterelnök hétfőn külön megemlékezett az elesett katonáról, mondván: halálát az egész ország együtt gyászolja.

Brown nyilatkozata szerint a brit katonák azért harcolnak Afganisztánban, hogy az al-Kaida terrorhálózat onnan ne tudjon merényleteket szervezni és végrehajtani Nagy-Britannia ellen. Az afganisztáni hadműveletek nyolc évvel ezelőtti kezdete óta eddig összesen 237 brit katona halt meg. A brit hadsereg egyre súlyosabb veszteségei miatt mind nagyobb nyomás nehezedik Londonra a brit erők hazahívása végett.

A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalék a brit katonák „lehető leggyorsabb” kivonását pártolja. A brit külügyminiszter nemrégiben kizárta a nemzetközi haderő közeli kivonulását.

Forrás: honvédelem.hu