|

Bújócska bin Ladennel

Az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek kézzelfogható információk – közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A terroristavezért állítólag év elején látták utoljára Kelet-Afganisztánban, de az értesülés hitelességét nem sikerült ellenőrizni.

Osama Bin Laden - Where is he?

Robert Gates az ABC-nek adott interjúban – amelyet helyi idő szerint vasárnap sugároz teljes terjedelmében az amerikai televízió – azt mondta: nem tudja megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy fogvatartott az év elején állítólag Kelet-Afganisztánban látta a terroristavezért.

„Valójában nem tudjuk, hogy hol van Oszama bin Laden. Ha tudnánk, odamennénk és elfognánk őt” – mondta Gates az interjúban. A védelmi minisztert arról kérdezték, hogy utoljára mikor voltak a hatóságoknak kézzelfogható információik Oszama bin Laden hollétéről. „Azt hiszem, évekkel ezelőtt” – válaszolta Gates. A BBC a minap közölte, hogy Pakisztánban egy fogvatartott azt állította: olyan információi vannak, hogy Oszama bin Laden januárban vagy februárban a kelet-afganisztáni Gazni tartományban tartózkodott.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága november végén kiadott jelentésében úgy foglalt állást, hogy Oszama bin Laden a Bush-kormányzat és az amerikai katonai parancsnokok összehangolt erőfeszítéseinek hiánya miatt tudott kereket oldani az afganisztáni Tora Bora hegységből 2001 végén.

Forrás: honvedelem.hu

121 hozzászólás “Bújócska bin Ladennel”

  1. Bin Laden letezett, G.W. Bush puszi pajtasa volt 2001 elott es szerintem ma is. A C.I.A. tevekenyseget senki nem ellenorizheti, ebbol fakadoan gyakorlatilag azt csinalnak ,amit csak akarnak.
    Bin bacsikanak holleterol meg annyit, hogy tuti hogy valamelyik gazdag olaj sejksegben tengeti napjait. Ebben az egesz 2001. szept.11. buliban nem O volt a saros, hanem Bush es milliardos `olajos` cimborai es a fegyvergyarosok.
    Az amcsik addig maradhatnak az olajban is gazdag es tranzit orszagkent is emlegetett Afghanisztanban, ameddig van ellenseg, mert addig lehet mire hivatkozni. Ha esetleg megsem lenne, hat majd a CIA general, ez is olyan mint Vietnam volt.
    Az egesz egy nagy uzlet. Csak nem europanak es nem nekunk…

  2. Nem igaz, Kelet Afghanistanban vannak keszletek.http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/oil.html
    Brutalis mennyisegekrol irnak. Es ott van a TAP. Trans Afghanistan Pipeline. Foleg a Kaspi tenger kornyekerol kibanyaszott foldgaz tovabb szallitasa csak Afgh.-on keresztul oldhato meg.
    Uranrol nem hallottam.
    Amerika hadserege bizony sehova sem megy eros indokok [gazdasagi-] nelkul.
    Amugy a MOL is nagyon erdekelt a nyugat Paki hataron talalt mezokben, amelyek bizony Afganiban [kelet-] folytatodnak.
    A drog vonalrol most ne beszeljunk, arrol is vannak infok, de meg en sem merem elhinni sokszor a dolgokat, pedig jo nehany ottani katonat ismerek.

  3. Üdv Urak!

    Afganisztán hegyei nagy mennyiségű ritkafémet tartalmaznak, amelynek a kibányászási jogát nagyon sokan szeretnék megszerezni.

    Aki urajla Közép-Ázsiát (Kaukázus, Afganisztán, Irán (!!!), Kasmír térsége, Tibet) az egyik oldalról uralja (és kontroll alatt tartja) a térség összes kereskedelmi és energiahordozó szállítási útvonalait, miközben „ablakot” tud nyitni a Közel-Kelet, Kína, India és a nagy keleti orosz területekre.
    Márpedig ezen régió (Irán, Kaszpi térség és Közép-Szibéria)hatalmas mennyiségű, ezidáig kiaknázatlan szénhidrogén készletekkel bír.

    A jelenlegi amerikai geostratégia egyik alaptétele az, hogy aki uralja Közép-Ázsiát, az uralja az egész eurázsiai térséget. Aki pedig kontrollálni tudja egész Eurázsiát, az uralkodhat a bolygó felett is. Ázsia jelenleg a bolygó lakosságának több, mint 50%-át adja, a nyersanyag források tekintetében pedig túllépi a bolygó teljes készletének 60%-át!

    Bin Laden: mese mese mátka… :)

    Üdv: M

  4. Szept 11. egy érdekes dolog volt. érdekes módon aznap több mint 4000 zsidó nem ment be dolgozni. Véletlenül egyszerre lettek betegek. A mosad szólt nekik, de az usanak nem mert igy bele tudták húzni őket egy háborúba.
    Kíváncsi leszek hogy ez a 35 ezres erősítés mit fog érni. Elkapni sosem fogják Ladent az tuti. Akkor mártírrá válna és még több muszlim fogna fegyvert.

  5. A jelenlegi amerikai geostratégia egyik alaptétele az, hogy aki uralja Közép-Ázsiát, az uralja az egész eurázsiai térséget.

    Miért? Ez nagyon hangzatos kijelentés, de egy infrastriktúra nélküli kőhalom uralása az mit segít? Nem csak arra lehet vezetéket építeni, csak más irányba lehet, hogy hosszabb.

    Aki pedig kontrollálni tudja egész Eurázsiát, az uralkodhat a bolygó felett is

    Ez már szinte konteó szagú. Sokan próbálták már. Ez kicsit nagy falat.

  6. Erdekes, hogy a tervezett olaj vezetekek egyik aga pont a Talibok altal ellenorzott del-keleti regio, a masik pedig Iranon haladna keresztul. Meg egy indok hogy ki iktassak Irant. Gondolom az a 30 ezer fo erosites jol jo majd a mar meglevo vezetekek orzesenel is.
    A legjobb az egeszben hogy a privat cegek lefolozik a profitot es felhasznaljak sajat orszaguk allami hadseregeit.
    Es persze mindjart beirja vki, hogy ez megint csak egy ossze-eskuves elmelet…en pedig jot mosolygok masok naivitasan.

  7. molnibalage

    Azt látom, hogy ahol egy témát kommentálsz, ott mindig kihozod, hogy a többi ember hülye és csak te tudod a frankót. Szerintem szokj le erről.
    Ahogy már említette valaki fentebb, Afganisztánban rengeteg ritka érc található(a szénhidrogénekről most hallottam először) amit mindenképp megéri megszerezni, még ha az infrastruktúra nincs is kiépítve(majd ki lesz). Mielőtt lehurrogsz a családomban két geológus is van(szoktam velük ilyen témákról beszélni). Ja és a nővérem is annak tanul.

  8. Üdv Molni és Mindenki!

    Zbigniew Brezinsky – Carter elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, a mai napig az egyik legbefolyásosabb amerikai geostratéga, a CFR egyik meghatározó agytrösztje,a Trilaterális Bizottság alapítója, stb… – terjeszti ezt a nézetet a Nagy Sakktábla című, még itthon is megjelent könyvében.

    Lehet, hogy Brezinsky konteós mesékről ír könyvet, de akkor az USA 8 éve valóban egy „infrastuktúra nélküli kőhalom” uralásáért erőlködik. Ráadásul mind a republikánus párti, mint a demokrata elnök felült egy konteónak, sőt, a NATO szövetségeseket is sikerült beetetni. Végül is havi 7 milliárd dollár elköltése manapság nem ügy arrafelé…

    Ui: az USA 2008. év végéig szerény becslések szerint is 1.500 milliárd dollárt fizetett az iraki „homokért” és az afgán „kőhalmokért”.

    El kéne kezdeni kicsit gondolkodni. Pláne, hogy az oroszok is újabban rendkívül lelkesen támogatják a további NATO csapaterősítést arrafelé – természetesen kimaradva a rázós menetekből. Gondolom, nem a sima szimpátia és jóindulat vezérli tetteiket.

  9. @Montezuma

    Csak akkor bár érteném, ha tényleg olyan fontos, akkor mit tökölnek kilenc évig és miért tessék-lássék módjára csinálják? Az elején bezavarni 200’000 katonát, határokat lezárni, azt mehet a ‘móka’.

    Az orosz részt nem értem. Ha ő nem jelenik meg ott, akkor neki mi jut a tortából?

    @arnie

    Bocsi, de en mindig angol nyelvu linkekbol taplalkozom, most is.

    Szerinted a terv amit láttam, az milyen nyelvű volt? :)

    Iraki munkára már több tenderanyaot is kapott a cégem, az egyiket konkrétan én fordítottam (borzalmas angollal írták a műszaki tartalmat, pedig az enyém se egy ász…). Afgán munkát még nem láttunk.

  10. @Montezuma: a CFR alatt a Council of Foreign Relation-t erted? [Idegen Kapcsolatok Tanacsa]. Hat ok megerik a penzuket. A CFR osszes tagja a Skull and Bones-bol erkezett. Az USA tenyleges iranyitoi, vagy ahogy Eisenhover elnok fogalmazott: az arnyek hatalom. Ok azok akik a zsinorokat huzkodjak a hatterbol, persze a legnagyobb ovatossaggal es nevtelenul. Halottal mar a Bilderberg Club-rol[vagy Group-rol]? Az is egy ilyen csapat, de az mar nemzetkozi.

  11. Azt látom, hogy ahol egy témát kommentálsz, ott mindig kihozod, hogy a többi ember hülye és csak te tudod a frankót. Szerintem szokj le erről.

    Erről szó nincs. Geopolitikáról általában nem is vitázok, mert túl hamar jön a konteo és NWO. Onnantól fogva meg felőlem tökminegy, hogy ki mit ír.

    A technikai vitkában viszont érdekes módon legtöbben a stílusomba kötnek bele, de valahogy a műszaki tartalomba már kevésbé. Érdekes nem? :)

  12. Onedin kapitány

    Talán Ivánékban munkál egy kis hátsó szándék. Szívesen elnézik, ahogy az USA, illetve a NATO feléli ott az erőforrásait és örülnek, hogy nem velük foglalkoznak. Közben itt-ott ők csendben növelik a befolyásukat.

    A bányászati lehetőségeket illetően pedig nyilván igazatok van, az eddigi kitermelőhelyek egyre kevesebbet nyújtanak, egyre elhagyatottabb, kiesőbb, de még érintetlen vidékek felé fordul az érdeklődés. És a kitermelési lehetőség minden háborús költséget megér, mivel a nyersanyagárak a készletek csökkenésével párhuzamosan emelkedni fognak. Másrészt ez hatalmi-stratégiai kérdés. Ha jól emlékszem, Brzezinsky pl. úgy akarja féken tartani Kínát, hogy a Közép-Ázsiai lelőhelyeket elhappolva előle gyakorlatilag bekorlátozza a földgáz és kőolaj ellátását. Ami kihat az ipari termelésre.
    Egyébként a „Nagy sakktábla” eléggé idealisztikusnak, naívnak (vagy provokatívnak?) tűnt.

  13. @ Molni: Mar sok okot hallottam hogy miert is nem ugy tortent ,hogy 200.000 katona be es gyerunk. Eloszor is nagyon pikk-pakkul haladtak a hadmuveletek Afganban a kovetkezo egy evben. De Bush es csapata nagyon `ehes` volt. Irak is kellett nekik,pontosabban az ottani olaj, amit Szaddam mar nem akart frissen nyomtatott $-ert adni, hanem euroert, es a tobbi ok [volt meg par]. De tul nagy volt egyszerre ket falatot nyelni le, hat szerintem ezert csusztak el a dolgok ennyire.
    De szerintem nem veletlenul kernek az amcsik egyre tobb NATO segitseget, igy egyfelol csillapitani probaljak otthon a haboru ellenes kedelyeket, masfelol a sajat koltsegeiket es felelosseguket is csillapitjak kis mertekben.
    Amugy a TAP vezetekek telepiteseben 11 ceg vesz reszt, ebbol 4 amcsi. Az afgan kormany 8%-kal reszesul a transz. profitbol.

  14. Onedin kapitány

    Esetleg a Himalája körzetének kincseiről tud itt valaki nyilatkozni?
    Hallottam olyan véleményt, hogy bányászatilag fontos, még kiaknázatlan kincseket rejtő terület. Nem véletlen hogy Kína foggal-körömmel-betelepítéssel mindenáron ragaszkodik ahhoz a terméketlen hegyvidékhez.

  15. Üdv Arnie977 és Molni!

    Először Arnie-nak:

    Igen, arról a CFR-ről írtam. Hallottam a Bilderberg Csoportról is, de sok a homályos pont.
    Ettől függetlenül Brezinsky igen nyíltan felvállal az írásaiban olyan téziseket, amelyek – az USA szempontjából – abszolút reálisak és érthetőek. És még egyszer kiemelném: Brezinsky és Kissinger a mai napig bejáratos az Ovális Irodába, a véleményük figyelmen kívül hagyását egyetlen amerikai kormány sem engedte meg még magának!

    Molninak:
    Nem szoktam keverni a konteót a geostratégiai elemzésekkel. Bár megjegyzem, mindegyik geostratégiai tézis egyfajta sakkjátszmát modellez – és általában tartalmaz olyan valós vagy feltételezett viszonyrendszereket, amelyek nélkül eleve nem is lehetne stratégiát felépíteni. Teljesen felesleges „konteózni” – ugyanis minden hatalmi csoportosulás természetes módon keresi a szövetségeseit és igyekszik levédeni az érdekeit az ellenérdekeltekkel szemben. Ezen egyszerű ok miatt akkor – a gondolatmeneted alapján – a napi kis- és nagypolitika is konteó. Hozzáteszem: az. Minden szinten ezernyi háttéralkuk és egyezkedések sorozata – akár kijátszva egymás ellen a többi „játékost”. Bocs, de ez így működik.

    Visszatérve Afganisztán kérdésére. Azt az egyet nem értem, hogy elvileg – ha jól vettem ki eddigi írásaidból – műszaki értelmiség vagy (sejtésem szerint gépészeti területen). Ha pedig ez így van, akkor nem lehet gyenge oldalad a logikus gondolkodás, illetve az ok-okozati összefüggések szerinti metodika. Innetől kezdve pedig hamar rájöhet az ember: nyilvánvaló, hogy az USA nem „kőhalmok” miatt van ott 8 éve. Ennek sokkal komolyabb okai vannak.
    Számomra eddig Brezinsky írása adott kézzelfogható, nagyszabású és geopolitikai értelemben elfogadható indokot arra nézve, hogy az USA miért van ott hosszú évek óta, bevállalva az anyagi és humán erőforrások egyre nagyobb mértékű „befektetését”.

    Tévedés azt gondolni, hogy az USA tessék-lássék módon vívta és vívja a háborút arrafelé. A SZU közel 10 évig folytatott ott hadműveleteket és megölt 1 millió afgán embert – majd mehetett haza. Ha így jobban tetszik: az afgán harcosok 10 évig a szovjeteken edzettek, most jöhet az USA. A legjobban kiképzett amerikai SEAL katona meg sem közelíti azokat, akik egy-két évtizede napi szinten élesben harcolnak. Vagy az oroszok ellen, ha éppen béke van, akkor a törzsek egymás ellen, most jött Sam bácsi. Nekik tökmindegy.

    Az orosz hozzáállás érthető: az USA felbolygatta annak a térségnek a központi területét, amelyet Irán, a Kaukázus, Pakisztán és a volt szovjet államok határolnak.

    Afganisztán valójában csapda lett – ha az USA kivonulna, akkor a környező hatalmak egymás ellen kijátszva a törzseket akarnának befolyásra szert tenni, amely rövid időn belül iráni-pakisztáni, pakisztáni – orosz érdekütközést jelentene, akár fegyveres összetűzéshez is vezethetne közöttük. (Itt már képbe kerülhet Kína is Pakisztán miatt, innentől kezdve pedig várható India válasza is! – Az oroszok az erőegyensúlyt fenntartva hol Indiát, hol Kínát segítik.) Ezzel együtt az USA kivonulása drasztikus befolyáscsökkentést jelentene, Kína és Oroszország egyidejű pozíciónyerésével.

    Ha az USA marad (most ezt támogatják az oroszok), akkor folytatódik egy végeláthatatlan, valójában megnyerhetetlen háború, folyamatosan lekötve az USA haderejének egy részét, rengeteg pénz ölve a történetbe. Ráadásul a régió miatt Kína, Irán, a pakisztáni lakosság és hadsereg döntő része illetve egy sergenyi egyéb nemzetség egyre inkább az USA ellen hangolódik – ezt akarják Moszkvában kihasználni úgy, hogy közben újabb stratégiai partnerekre tesznek szert – amit más területen tudnak a Nyugat ellen kamatoztatni (pl: gáztranzit feletti térségbeli hegemónia – növekvő befolyás az EU irányába).

    És mégegyszer: ez nem konteó, hanem a nagyhatalmak lépési mögött lévő rövid és középtávú stratégiai érdekek realizálásának módja.

    Üdv: M

  16. Par napja olvastam a neten, hogy a kovetkezo egy evben 200.000 fore akarjak felnyomni az Afgan Nemzeti hadero letszamat. Gondolom a kivonulas utan a mar kikepzett haderovel kivanjak majd fentartani az orszagban a beket es a vezetekek epseget. De addig is szerintem a Talibokat teljesen szet akarjak verni, lesoporni oket a fold felszinerol, persze itt is vannak ellent mondasok… Kulonben is mibol fogjak fenntartani a hatalmas Afgan hadsereget??? Nem tudom mennyi penzt kaszal a Hamid kormany a tranzit dijakbol.

  17. Nem szoktam keverni a konteót a geostratégiai elemzésekkel.

    Ez nem rád vonatkozott, te a józanul gondolkodók táborút erősíted.

    Minden szinten ezernyi háttéralkuk és egyezkedések sorozata – akár kijátszva egymás ellen a többi “játékost”. Bocs, de ez így működik.

    Csak ennek semmi köze a konteókhoz. Ebben nincs semmi összeesküvés. Az összeesküvés az, mikor egyesek az egész játékot úgy képzelik el, hogy valakik előre megrendezték. Na, ez már durva, mert pont a kiszámíthatatlan háttéralkuk és egyéb dolgok miatt ez nem megy.

    Innetől kezdve pedig hamar rájöhet az ember: nyilvánvaló, hogy az USA nem “kőhalmok” miatt van ott 8 éve.

    Én úgy gondolom, hogy egszerűen a „kitartunk” elv miatt maradtak ott. Egyetlen elnök sem meri vállalni, hogy mégegyszer kijelentség azt, ami vietnám után volt. Hogy elment egy évtized a semmire. Ma az „eszme” életbentartása nagyobb politkiai haszonnal jár, – és most már tényleg jó ki casus belli (!) – mint kimenni onnan és milliárdokat spórolni a pillanatnyi gazdasági helyzet miatt.

    Ha így jobban tetszik: az afgán harcosok 10 évig a szovjeteken edzettek, most jöhet az USA. A legjobban kiképzett amerikai SEAL katona meg sem közelíti azokat, akik egy-két évtizede napi szinten élesben harcolnak. Vagy az oroszok ellen, ha éppen béke van, akkor a törzsek egymás ellen, most jött Sam bácsi. Nekik tökmindegy.

    Ne ez viszont „kicsapta a bizosítékot” nálam. Ilyen mérvű veszteség mellett szerited statszikailag mekkora esély van arra, hogy valaki 10 évet kibírjon a bokorugrók közül? Magyarán nincs ennyi tapasztalat, mert egy része halálozás miatt elveszik.

    Az is elég meredek feltételezés, hogy egy 0 egészségügyi ellátással bíró felkelő 5-10 év kemély igénybevétel után fizikailag egyenértékű vagy jobb a túloldalon levő egészséges 30-assal. Az ember is elhasználódik, mint a gyűrött bakancs. Csak a jenkinek van szünet, váltás és igen komoly support is.

    Aki a szovjetek ellen harcolt, az alsó hangon is 40 év feletti ma, de inkább örgebb. Az ottani átlagélekort megnézve, meg hányan élhetnek még a 79-89 közötti korszakból legalább mesnéli a haditettekről?

    Az a feltételezés, hogy egy iszonyatosan ternírozott különlegesen képzett katona fölé nő, egy mezei műkedvelő, aki nem kapott képzést és felkészítést elég durva elképzelés. Ehhez még add hozzá a technológiai által nyújtott előnyöket a jenkik és a többiek oldalán. Még a jól képzett mezei bokorugróval való összehasonlításhoz is nagy bátorság kell. A harctéri tapasztalat egy ideig jó, de egy valóban képzett katona hamar „felszívja” magát.

    Miért tartja makacsul magát az az elképzelés, hogy egy esetlegesen született tehetség képzés nélkül legyűr egy alaponsan képzett átlagost, vagy átlag felettit? Ő nem ösztönből cselekszik. Hosszú távon neki áll a zászló.

  18. Ez mondjuk tenyleg eros volt Monte. Neha elofordult hogy a SEAL egy-egy elhibazott dontes miatt [amit altalaban a SOCOM-hoz meg] veszitett embert[-eket], de a Talibok a tobbszoroset veszitettek el.
    A Spec.ops. kulonitmenyek messze nem veszitettek annyi embert, mint a Talibok, vagy anno a Spetznaz. Koszonhetoen a CAS-nak es a jol osszehangolt akcioknak.

  19. Üdv Urak!

    Arnie977:
    A legjobb kiképzés a háború élesben. Arrafelé sajnos a 6-7 éves gyerekek is már géppisztollyal rohangálnak. Természetesen a Specnaz vagy a SEAL vagy akármelyik operációs alakulat kevesebb embert vesztett – de mekkora létszámról beszélünk? Maximum egy-kétszáz főről. De erről csak annyit, hogy volt Specnazos katonák visszaemlékezései szerint Afganisztán rémálom volt nekik. Az ott élő emberek a születésüktől kezdve egy – európai szemmel meglehetősen vad és embertelen – milliőben nőnek fel. Számukra sok olyan dolog természetes, amit nekünk errefelé még elképzelni is nehéz.

    Molni:
    Köszönet, ezt a dícséretet felírom! :)
    Ettől függetlenül – ismét csak sajnos – a nagypolitika irányítói nem „kitartásban és becsületben” gondolkodnak, hanem szimpla nagyhatalmi érdekekben. Az USA hadigépezet azért van – és marad is – ott, mert ennek kőkemény stratégiai okai vannak. Ez pedig természetesen nem a demokrácia exportja. Az operatív alakulatokkal kapcsolatos véleményemet lásd Arnie977-nek címzett hozzászólásomban. Egy apró megjegyzés: bár a spártaiak dicsekedhettek a legendás 300-akkal, de a történelemben még egyetlen háborút sem nyertek meg speciális egységek. A legjobb példa erre a francia idegenlégió – az összes légiós ünnep mind-mind egy vesztett harc emléke.

    Captain Onedin:
    Önnek is köszönet a dícséretért. Biztonságpolitikával abszolút amatőr (ha úgy tetszik, dilettáns :) ) módon foglalkozom csak. Egyszerűen mindig is érdekelt, így nekem ez az egyik „kattanásom”. Bár tanultam hadtörténelmet és politológiából is szigorlatoztam anno, de valójában én is műszaki „értelmiségnek” számítok – csak nem gépész, hanem építő szakterületen.

    Ja igen, statika és szilárdásgtan: 9/11 és WTC. A tornyok összedőlése (leszakadása) figyelembe véve az épület tartószerkezeti vázát nem úgy történt, ahogy a repülőgépek becsapódása miatt kellett volna. A függőleges síkú leszakadáshoz a belső „merevítő maggal” is ellátott szerkezetek esetén közel az összes (!!!) függőleges irányú tartópillér keresztmetszetének egyidőben történő elnyírása szükséges. A becsapódó gépek a fajlagos keresztmetszetet részlegesen tudták csak kigyengíteni, stabilitásvesztés esetén a töröny felső részének oldalirányban kellet volna dőlnie – szimpla példa: ahogyan a favágók anno a fákat vágták (fejszével éket vágtak egyik irányból).

    Még mielőtt bárki felhördül, nem állítok semmit. Csak annyit, hogy a konkrét eset ellentmond a jelenlegi ismereteknek. :)

    Üdv: M

  20. Onedin kapitány

    Van egy statikára szakosodott építész ismerősöm és a tornyokról érdekes módon ugyanezt állítja.
    Az az amerikai szakértő, aki óriástornyok leomlasztására-bontásásra szakosodott úgyszintén.
    De Bush mást mondott és benne hiszek, ő egy őszinte ember, biztosan neki van igaza:)

  21. Egy apró megjegyzés: bár a spártaiak dicsekedhettek a legendás 300-akkal, de a történelemben még egyetlen háborút sem nyertek meg speciális egységek. A legjobb példa erre a francia idegenlégió – az összes légiós ünnep mind-mind egy vesztett harc emléke.

    És én hol írtam ezt? Viszont nem is ők vesztik el…

    Te viszont azt állítottad, hogy egy afgán felülmúlhat egy SEAL vagy különlegesen kiképzett katonát. Szerintem ez hiú ábránd a fent felsorolt okok miatt.

    Egy példa. Az I.Vh idején egy repcsit jószerivel ‘csak’ vezetni kellett. Ott elég lehetett a tehetség, kis képzés vagy tapasztalat. Mivel az ellenfélnek sem volt múltja, mert új fegyvernem volt, a tapasztalat és veleszületett képességek domináltak. Viszont mi van ma? Ma az a legjobb pilóta, aki a legtöbbet gyakorol és jó kiképzése van. Egy SEAL tag minden szempontból fényévakkel az afgánok lehetősége előtt jár.

    Afrikában is évtizedek óta lövöldöznek, de mégis mit is értek el 1993-ban a szomik? Kb. 20 halott vs. ezres nagyságrendű veszteség úgy, hogy normális support sem volt a jenkiknek (a saját szintjükhöz mérten). Még igen szélsőséges túlerő esetén is igen aránytalanok voltak a veszteségek.

    Ahogy írtam. Egy jól kiképzett bokorugró nagyon hamar lenyom egy átlagos afgánt is, mert nem csak saját kúfőből dolgozik. Az ő kiképzési anyaga több millió ember háborús tapasztalatából épül fel és a teljes XX. századi tapasztalatokból. Az afgáné meg moből? Arra, hogy törzsi puffogtatásokban vesz részt és, ha valami csoda folytán túlél valamit, akkor elmesélheti. Nagyon limitált információ forrásai vannak és elszigetelten harcol a többiektől.

    A tornyokkal kapcsolatban. Érdekes módon nekem meg olyan ismerőseim (anyagtechnológus, alkalmazott mechanika szakos gépész, most doktorandusz) és rokonom van (ikertesóm építész), aki szerint minden rendben van az öszeomlással. Én is így látom gépészmérnökként.

    Évekkel ezelőtt volt fent egy link, ahol egy fiatalokból álló csoport megcsinálta a szimulácijóát az eseménynek. Több változóval is játszva, szinte mindig a valóságban lezajlott folyamathoz igen hasolnó dolog lett a vége. Sajnos eltűnt mindenhonnan. Kb. 1 éve keresgéltem 1 órát, de sehol nem találtam meg.

  22. Jópár(2db :) ) Afgán kiképzővel beszélgettem, csak egy részt emelek ki abból amit a törzsi harcosok katonai képességéről meséltek: 99% nem tud lőni. Kiképzésük első része az, hogy megtanítják őket nagyjából!!! erre.

    Már elnézést de amíg ilyenekett hallok addig a SEAL vs Afgán harcos egyszerűen röhelyes.

  23. Üdv Fiúk!

    A WTC kérdés is lassan olyan lesz, mint a globális klímaváltozás: van aki szerint nem kerek a történet és van, aki szerint semmi gond. És mindkét oldal ezernyi bizonyítékot hoz fel a maga igaza védelmében.

    Afgán mudzsahedek, zsoldosok és a beduin haviselés stílusa: oké-oké, minden érvet elfogadok. De akkor mi a jó fene történt a szovjet hadsereggel 10 év alatt és mi a fenét bénázik az USA hadereje immár nyolc éve – gyakorlatilag zéró kézzelfogható eredménnyel? Valami nem kerek.

    Afgán kiképzők: Kedves Fade! Szerinted a kiképzők kiket képeznek ki? Nyilván nem azokat, akik miatt a 100 ezer NATO (főleg USA) katonát 30-40 ezer fős új kontingenssel kell megerősíteni.

    Azt gondolom, hogy pár éven belül úgyis egyértelmű lesz, hogy mi is a helyzet valójában. Bár szerintem már most is az.

    Üdv: M

  24. Kedves Montezuma! Rengeteg volt felkelőt képeznek ki. De a lényeg nem ez, a vita tárgya az „Afgán harcos egyenértékű a SEALel” volt. Ilyet én nem tudom, hogy lehet leírni, hogy gondolhatod komolyan és hogy védheted teljesen irreális álláspontod hszeken keresztül.

    más: USA problémája uaz Afgnisztánban mint ami Iraqban volt. Csak ott volt mire épitkezni, mára a 2011es kivonulás realitássá vált. Az afgán helyzet meg egyenlő a bikassal.

  25. Egyik oldalt sem a veszteségei verik a földhöz és főleg nem a harctéri. A halottak nagy része merényletben halt meg Irakban és Afganszitánban is. Irakban valami 60-70% körüli a robbantás. Kis túlzással közlekedési balesetekben nagyonn a veszteség, mint tűzharcban.

    Az szovjeteknél is mi volt? Betegségben, a rossz ellátás, fertőzött víz stb. miatt több volt a harcképtelen katona, mint harctevékenység által, vagy összemérhető.

    Egy dolog minden csetepatéban szétrúgni az ellenfél seggét, de ki gondolja azt komolyan, hogy egy 6 magyarországnyi hegyvidékes és hiányos infrastruktúrával rendelkező országot elleőrizni lehet 40 ezer emberrel? Figyelem, ez nem harcoló alakulat létszáma volt tudtommal! Volt idő, mikor cakk-pakk ennyien voltak kint. Ez így nem megy…

  26. SEAL vs. AFGÁN.

    A SEAL nagyon ütős mindent megkap. De amíg neki tanulni kell a túlélést addig az afgánnak az mindennapos. Neki alap hogy 2 hétig folyamatosan gyalogol felszereléssel. Ő tudja hol alhat éjjel biztonságban hol kerülheti el a találkozást és hol a legjobb támadni. Miért mert ott nőtt fel. Egyébként hatalmas területről beszélünk. Nemrég olvastam egy elméleti fejtegetést miszerint olyan 7-8 százezer fő lenne szükséges ahhoz hogy totálisan megtudják tisztítani az országot az afgán lázadóktól.

  27. Neki alap hogy 2 hétig folyamatosan gyalogol felszereléssel.

    Ez azért érdekes, mert a ’80-es években a jenkik azzal szembesültek, hogy az afgánok nagy része élete során a falujának pár mérföldes körzetében marad, hacsak nem mentek szomzédos törzs ellen háborúzni. (Méh a Charlie Wilson háborúja filmben is idézték ezt a megállapíást). Magyarán ők miért is lennének ehhez szokva?

    Az átlag afgán is csak igen kis területet ismer, a szűkebb lakókörnyezetét övező területet.

  28. Bikassal ??? Bukassal? Hat en meg nem igy gondolom. Ha 2-3 even belul el tudjak erni, hogy a megerosodo Afgan hadsereg kepes legyen megvedeni az orszag bekejet/rendjet, akkor nem lesz gond. Tudom, ez eleg optimistan hangzik 8 ev tavlatabol. Az amcsik nem olyan hulyek, hogy csak ugy kihuzzanak az orszagbol es az meg osszedol. Ha kell, mondjuk csak reszleges kivonas lesz. Igy Afganisztannak lesz ideje szepen ,lassan megerosdnie. Igen, es ha minden jol megy akkor Amerika barat marad.

    WTC 2001/9/11: 2000-2002-ig New Yorkban eltem, es minden nap Manhattanben dolgoztam. Azon a napon pedig ott a szemem elott dolt le a varos buszkesege. Nekem teny hogy nem repulok aldozatai lettek. A becspodasok utan hatalmas robbanasok voltak az epuletekben. Beszeltem a mentesben resztvevo tuzoltokkal, akik megerositettek a kivulrol latottakat: tobb ponton is felrobbantottak az epulet reszeit.
    Az epulet es gepeszmernokoknek: A WTC epuleteket ugy terveztek, hogy az akkori legnagyobb rep.gep becsapodasat is tuleljek. Ez akkor a Boeing Jumbo Jet-je volt. Hatalmas gep, 4 hajtomuvel,joval nagyobb mint a becsapodott gepek. 1942-ben vagy 43-ban egy B-17-es bombazo torpedokkal megrakva becsapodott az Empire State Buildingbe. Par ember meghalt, de semmi komoly kar.Igen tudom, vannak elteresek az esetek kozott, de azert erdemes elgondolkodni, hogy a WTC epiteseben sokkal modernebb dolgokat hasznaltak , mint az ESB-ben.
    Ha mar itt tartunk akkor Pentagon. Ez a leg durvabb eset. Allitolag ide is egy viszonylag nagy, 2 hajtomuves gep csapodott be. Ahhoz kepest nem talatak sem kirepult poggyaszokat,tetemeket, de meg a ket hatalmas kemeny femekbol es kompozitokbol keszult hajtomuvekbol sem semmit. A talalt maradvanyok leginkabb egy cirkalo raketa elemeire emlekeztettek.

    Egy szo ,mint szaz, uto kartya kellett az Afganisztanba valo katonai beavatkozasba es ezt a Mediaknak koszonhetoen kitunoen sikerult megoldani,profin. Egyebkent mindez a Freedom Act 907 miatt kellett. Kulonben nem avatkozhattak volna be Central Azsiaban.

    Biztosan emlekeztek meg az ENRON ugyre. Szep kis historia, de azert feny derult mindenre. Az ENRON 400millio$-t kizetett ki Talib vezetoknek es egy tanulmanyra, miszerint a Trans Afghanistan Pipeline project kivitelezheto Afganistanban. A kifizetesek meg a kilencvenes evek vegen tortentek meg. Mindez dugaba dolt az Afg.-ban ujra felerosodott polgar haboru miatt, mas reszt a Talibok felrugtak az egyeszseget amit az amcsi befektetokkel kotottek. Ebbe ment tonkre az ENRON. A strategiai befektetok ekkorra mar pontosan tudtak hogy Turkmenisztanban es mas volt Szoviet utod allamban a tersegben oriasi lelo helyek vannak. Mindenkeppen reszt akartak az oriasi profitbol.
    Szoval igy jott 9/11 es a katonai beav. Mara pedig szepen uzemel par vezetek, jelentos haszonhoz juttatva par amcsi olaj\gaz magnast.

  29. arnie:
    „Bikassal ??? Bukassal?”
    :)
    Szó nincs erről ez Magyar nevén. Afgánul Buzkashi. Az egész országot a törzsi rendszerével jól jellemzi.
    Hasonlítsd össze ezt egy Iraqal. Nem az utak/infrastruktura a lényeg, ezért kemény Afganisztán.

    A WTC összeesküvés elméleted sztem logikátlan. A Talib rezsim évek óta fenyegetőzött, több sejtet füleltek le aki robbantani akart. Sok helyen ha nem is USbe robbantottak is, gyilkolták az amerikait ahogy bírták. Ha összeesküvés elmélet akkor szerintem sokkal szebb az, hogy FBI ezuttal nem lefülelte hanem hagyta, hogy megtörténjen.
    hm?

  30. Eloszor is: ezt kulsosok [idegenek] nem tudtak volna vegre hajtani, plane a robbano toltetek elhelyezeset.

    Masodszor: mi itt a logikatlan???

    Harmadszor: barcsak osszeeskuves elmelet lenne… de ez nem elmelet, hanem TENY.

    Nem akartam reszletes vitat itt szept 11-rol, sajnos eleg nehez elfeledni a tortenteket.

    Szerintem az Afgan es az Iraki haboru a legjobb pelda arra, hogy privat cegek [olaj, gaz,biztonsagi…stb..], hogyan tudtak a maguk hasznara felhasznalni [kihasznalni] az Egyesult Allamok teljes hadsereget,lakossagat, anyagi forrasait.

  31. Sok érdekes hozzászólást lehetett olvasni, a nyersanyagok nekem is újak voltak. Viszont valamiért úgy gondolom, ez így üzlet ahogy van, se kivonulni, se megnyerni nem kell. „Dübörög a gazdaság”, sivatagban jobb lövöldözni mint dzsungelban, pláne AK-s buckalakókra, a közvélemény is tud rá figyelni (van ellenségkép, egységesebb a társadalom, stb), gondolom az emberi veszteségek se olyan botrányosak.

    Véleményem szerint valahol arra megy ki a játék hogy az USA megtarthassa világelső (gazdasági) pozícióját, amely egyre fenyegetettebbé válik, és előbb-utóbb leáldoz neki.
    Ezért is ekkora kint a létszám, és nem végigsöprik a terepet, stb.

  32. „Neki alap hogy 2 hétig folyamatosan gyalogol felszereléssel.”
    Egyrészt mért lenne alap? Másrészt most komolyan SEAL erőnlétet hasonlítunk törzsi harcos erőnléthez? (Tényleg nem hiszem el.)
    Harmadrészt persze fontos, hogy a katona bírja napi 10hban erőltetett menetben cipelni a 25-35kgs felszerelést és SEAL ezt meg is teszi, de nem ez a kulcs. Már az, hogy tiszteséggel tudjon lőni sokkal fontosabb. Ezt a SEAL tudja. De egy alap USA/Magyar katona is. Törzsi harcosok 99% nem. (Le se írom mért nem…)

    „Ő tudja hol alhat éjjel biztonságban hol kerülheti el a találkozást és hol a legjobb támadni.”
    Persze mert a SEAL nem tudja hol kell támadni, meg hol alhat.

  33. Az Afganisztáni kilátásokkal kapcsolatban két dolgot mindenképpen meg kell még említeni.

    1.)Afganisztán olyan mint az ementáli sajt- tele van lyukakkal- barlangrendszerekkel. Természetesek, és mesterségesen kibővítettekkel is . Ezeket pedig komoly támaszpontoknak, raktáraknak, menekülő utaknak használnak az Afgánok.
    Nem véletlen hogy az Amerikaiak számos bunkerrombolót fejlesztettek és fejlesztenek a mai napig is.

    2.)Az USA súlyosan, mi több tragikusan el van adósodva, és az eladósodás üteme még a látszólagos stabilizálódó helyzet ellenére sem igazán lassul.
    Nézzük meg kiknek van eladósodva az USA. ( a teljesség igénye nélkül)
    Kína
    India.
    Különböző Arab országok.
    Oroszország (röhejes, de még ők is helyeznek ki pénzt)
    Az USA külügyminisztériuma (nem egyedül) felhívta a kormány figyelmét erre a helyzetre, ami Amerika végét jelentheti.
    Régóta ismert tény, hogy a hitelezők nemcsak a pénzt akarják (akarhatják) az adóstól, hanem politikai és gazdasági befolyást is szereznek felette. Ha pedig az adós ezt nem akarja eltűrni, annak a legkülönfélébb mókás és kevésbé mókás következményei lehetnek. Háború gazdasági összeomlás ….. Különféle országoknak különféle forgatókönyvei vannak.(hivatalosan persze nem hivatalos szinten) Orosz politológusok például komolyan felosztották különböző országok és jelenlegi Amerikai tagállamok között az USA-t.
    Az olaj dollár elszámolása. Nos ez már nem csak elméletileg látszik megváltozni. Ha pedig a világ kereskedelemből kiveszik a dollárt, Amerikának ez lesz (az egyik ) utolsó szög a ….
    És ehhez még hozzátartozik hogy az USA a jelen ( és várhatóan jövő) gazdasági helyzete ellenére súlyosan fejleszti haderejét. (az időnkénti látszat spórolási próbálkozásai ellenére is)

    És emlékezzetek Rómára!!

  34. „Eloszor is: ezt kulsosok [idegenek] nem tudtak volna vegre hajtani, plane a robbano toltetek elhelyezeset.”
    Mért nem? 3an összeálunk mi. Mondjuk te+én+molnie, felrakjuk a robbano tölteteket, felszállunk a repülőre és bummmm. Sima ügy ha FBIt nem zavarja.

    „Masodszor: mi itt a logikatlan???”
    Már mondtam. Tulkomplikált. Ha USA Casus Bellit akar sokkal egyszerübben és összeesküvés mentesebben is produkálhat ilyet. Engedi, hogy egy sejt elkövessen egy nagyobb merényletet USAban.

    „Harmadszor: barcsak osszeeskuves elmelet lenne… de ez nem elmelet, hanem TENY.”
    Mért is? Mert robbanásokat hallottál? :)

    „Nem akartam reszletes vitat itt szept 11-rol, sajnos eleg nehez elfeledni a tortenteket.”
    Meg bocsáthatsz, de sose felejts. :D

    „Szerintem az Afgan es az Iraki haboru a legjobb pelda arra, hogy privat cegek [olaj, gaz,biztonsagi…stb..], hogyan tudtak a maguk hasznara felhasznalni [kihasznalni] az Egyesult Allamok teljes hadsereget,lakossagat, anyagi forrasait.”
    Lehetséges ez a verzió is. Én mindösszesen az összeesküvés elméleteddel száltam vitába.

  35. Kérdés!
    Ha seal és minden más nato egység olyan jól kiképzett és felszerelt akkor, hogy tudnak túljárni az eszükön az analfabéta lőni sem tudó tudatlan és helyismerettel sem rendelkező(ezt azért kétlem) afgán harcosok?

  36. krokomach:
    -1-USA államadósága ~GDPje 80% körül jár. Ez nem kirívó, egy japán pl sokkal szarabbul áll ott 130%ez az érték. Németország 70% körül. Ez a „végletekig eladosodva”?
    És mégse vette át semelyik hitelező japán/németo irányítását.
    Bár amennyi összeesküvés elmélet van itt még végül kiderül igen…. :)

    -2-$ Kína sanszosan be tudná dönteni. Kérdés mért tenné? Abban a minutumban a sok év alatt összeszedett $ nem érne semmit, a Kínai export összeomlana… nagy üzlet.

    Ez a rész különsen jó idézem is:
    „Különféle országoknak különféle forgatókönyvei vannak.(hivatalosan persze nem hivatalos szinten) Orosz politológusok például komolyan felosztották különböző országok és jelenlegi Amerikai tagállamok között az USA-t.”
    ja persze oroszok átusznak és elfoglalják.

    „Az olaj dollár elszámolása. Nos ez már nem csak elméletileg látszik megváltozni. Ha pedig a világ kereskedelemből kiveszik a dollárt, Amerikának ez lesz (az egyik ) utolsó szög a ….”
    Túlsok zeitgeistet nézel. Rövid cáfolat: Olajtőzsde van pl Szentpéterváron is. És mi is akadályozza meg az EUt, hogy EUROban fizessen? Talán az oroszok nem adnak EUROért olajat? de nem hinném a JPY kevésbé lenne valuta mint az USD.

  37. Semelyik ország különleges egységének tagjai sem mindenhatóak. Erre éppen a Mogadisuban történtek világítottak rá.

    Éppen ezért kezdték el fejleszteni a digitális csodákkal megspékelt felszerelést a gyalogosok számára. Hiába a sok lőgyakorlat és az alapos kiképzés golyóállóvá attól még nem vállnak. Ők is lelőhetőek csak nagyobb áldozatok árán, mint egy hagyományos kiképzést kapott katona.

    Az megint más dolog, hogy a kiképzésen van olyan újonc, aki még lőni sem tud. Éppen ezért vannak a Táliboknak is kiképzőtáborai.

  38. Szerintem WTC esete sokkal komplexebb, mint maga az afganisztáni, és iraki amerikai jelenlét.. De, ez már jelentősen túlmutat a fórum/kommentek keretei közt. A kitervelők nemcsak Casus Belliként csinálta ezt a támadást.. Ez már egy nagyon régóta megkomponált dolog.. De, ilyen szinten visszamehetünk a „nagy francia forradalomig”, és a híres „emberi jogok deklarációjához” is (keressetek rá erre a képre.. szép a nap helyett virító háromszög szemmel), de még akár Ethanton fáraóhoz is.. Mindegy, majd jön molni, és lekonteózza ezt is..

  39. snakeye:
    Egyrészt ne keverd a Sealt az átlagos bakával. SEALről beszéltünk. Másrészt le írták már, megteszem még1*.

    USA/NATO veszteségek nagyja nem konvencionális harcokban keletkezi. Egy USA hadsereg pl 30nap alatt elfoglalta Iraqot és veszitett eközben ~200embert aminek a nagyja ráadásul FF. Gyakoratilag 50ember veszteséggel foglalt el egy komplett országot. Vicc…. de tökéletesen megmutatkozik mekkora is a difi az Iraqi(afgán) harcos vs NATO/USA átlagbaka (+technika) között. És ugye most átlagbakáról beszélünk nem SEALről akik nem picit durvábbak.
    Erre lett kitalálva.
    A veszteségek az asszimetrikus hadviselés következményei. Leraknak egy iedt humwee arra megy bumm. Ezellen „amerika modisan” nincs mit tenni, nem lehet minden 100mre katonát rakni, bakának meg nincs röntgenszeme.

    Külön érdekes momentum itt a történet amivel USA „megnyerte” az Iraqi megszállást…. de ez egy másik történet, ráadásul nem vagyokbiztos Afganisztánban is megismételhető e.

    amúgy lehet szidni a NYi/USA/NATO haderőt ezért, de erre lett megalkotva és nem az asszimetrikus hadviselésre.

  40. @ Fade: Nemcsak hallottam a robbanasokat, hanem jo nehanyat lattam is. Amugy orulok hogy normalisan el lehet vegre vitazni itt a dolgokrol.
    A robbano toltetek elhelyezeset nem a gepekre ertettem, hanem az epuletekben. Az epuletek a szabadeses sebessegevel jottek le, minden egyes szint akadalytalanul csuszott le, ellenallas nelkul. Ehhez iranyitott robbantas sorozatra volt szukseg [controlled demolition].
    Az elso ,eszaki iranybol erkezo gepet szabad szemmel lattam elrepulni felettem. Nyil egyenesen repult bele az eszaki toronyba, es nem szemelyszallito gep volt, hanem egy szallito vagy tengereszeti felderito gep lehetett, a gep hasan elhelyezett kidomborodo tartalybol itelve[illesztett tartaly?]. A masodik gepet nem lattam mert takarasban volt.
    Nincs ez tulkoplikalva, csak profi szervezo [szervezes] kellett hozza, de abban volt mar tapasztalat az FBI szekhaz felrobbatasabol sokat tanult a `kivitelezo egyseg`.
    Azert irtam hogy teny, mert megtortent. Az esemenyek szepen ,egymas utan kovettek egymast. Meg aznap delutan ledolt a WTC 7. epulet. Pont ugy jott le ,mint a ket WTC torony. Eloben neztem a TV-ben ahogy a N.Y. FireDepartment [New York-i Tuzoltosag] parancsnoka azt mondta, hogy: `We had to pull the Building`. Ez egy szak kifejezes, iranyitott epulet lerombolasakor. Annyit tesz ,hogy le kellett rombolni az epuletet. Ezt a film bejatszast soha egy TV sem vetithette le tobbet, sot azt is tagadtak hogy letezett, de vki felvette es feltette a Youtube-re, talan meg mindig fent is van.
    Kesobb letagadtak, hogy leromboltak volna a WTC 7-et, a hivatalos allasfoglalas, hogy az epulet osszedolt magatol. Ezen az epuleten semmi strukturalis serules nem volt, viszont ott volt Guliani fohadiszallasa, es valoszinuleg voltak ott bizonyitekok is. El kellett tuntetni, de ott hibaztak. Nem kicsit, nagyot.
    Irhatnek ide vagy ezer oldalt errol a temarol, de ha kivancsiak vagytok meg irok. Pl. az alkalmazott robbanoanyagokrol es hogy hogyan mutattak ki, bizony meg amcsi katonai szakertok is.

  41. Ha seal és minden más nato egység olyan jól kiképzett és felszerelt akkor, hogy tudnak túljárni az eszükön az analfabéta lőni sem tudó tudatlan és helyismerettel sem rendelkező(ezt azért kétlem) afgán harcosok?

    Ki mondta, hogy túljártak? Az szovjetek is hazamentek. 10 év után… Ők vesztettek 15 ezer ebert kb. a harctéren és nem teljesen ismert mennyisget a kórházban, de az afgán milliósban mérhető. Elég éles kontraszt.

    Vajon mitől lennének sikeresebbek a világ legdurvább CAS-t felfonultató erejével szemben, aki technikailag kicsit meghaladja a ’80-as évek szovjet szintjét?

  42. Nemcsak hallottam a robbanasokat, hanem jo nehanyat lattam is. Amugy orulok hogy normalisan el lehet vegre vitazni itt a dolgokrol.

    Csak éppen elfelejtődik egy apró tény. Az épület tele volt éghető anyagokkal és kerozingőzzel is. A kerozin nem robban, de a gőze igen. Más égéstermékek is összegyűlhettek. Ha az alsó robbanási határt eléri a koncentráció és megfelelő környezet van, akkor bizony BANG!

    Azt meg egy építészmérnök mondta nekem, hogy egy téveszme az, hogy B747-re lenne felkészítve a torony.

    Ott kezdőik, hogy sebesség és tömeg kell. Egy 600-zal repesztő feltankol kiscsit kisebb gép is jelenthet nagyobb mozgási energiát, mint egy lassabb B747.

    A másik tény az, hogy az épület kibírta az ütközést. Ez idáig nem szúrt szemet senkinek? Miért írjátok azt, hogy nem bírta ki? Az azt követő tűzben és az acél kilágyulása miatt dőltek össze. Meg amiatt, hogy egyes elemeket átvágott a gép is. Ennek ellenére elég sokáig húzták.

    Az meg tényleg nevetséges feltételezés, hogy 4000 civilt beavatnak egy konteóba ls titok is marad – ha lenne ilyen egyáltalán – mikor sokan a holocaustot is csak jó ürügynek tüntetik fel. Tehát anno ezek a gonosz cionsta összeesküvők szándékosan elintézték, hogy Hitler hatalomra jusson, megölhessen milliókat, hogy legyen Izrael. Mindezt leszervezétk, de most 4000 halott nem fért volna bele? Meg az, hogy a konteó hívők szerint mindehol bizonyíték van? Ej, de bénák ezek az összeesküvők. :)

    Csak én vakarom a fejem a követezetlenségeken?

  43. Egy Nato katona és az átlag afgán harcos közt a különbség a motiváció illetve a filozófia!
    Az afgánok kb a vallás-haza tengely mentén harcolnak a Nato katonákat küldték és túl akarják élni!
    A tálibot ez nem érdekli ő a menybe szeretne jutni a hurik közé!Fanatizálva vannak vallási és más eszközökkel,s lehet hogy csak egyszerűen vérbosszút akar valakije miatt.
    Biztos nem érdektelen a natokatonák fejére kitűzött vérdíj sem…
    A SEAL-t meg csak fontos cél ellen vetik be nem pár feketeturbános ellen…

  44. Semelyik ország különleges egységének tagjai sem mindenhatóak. Erre éppen a Mogadisuban történtek világítottak rá.

    Senki nem is mondta, hogy azok. 20 halott és több tucat sebesült volt a jenki veszteség. A túloldalé valahol ezres nagyságredben. A legrealistább források olyan 1500-2000-es veszteséget saccolnak a túloldalt. Viszont nem halt meg mindenki. Ha 50%-os brutális veszteséget tételezel fel, akkor egy 3-4 ezer fős csapat lehetett.

    Tehát egy kb. 1:20 – 1:30 fölényben levő gyülevész ellen képes volt 30-40:1 körüli veszteségi arányt elérni. Még ha elosztod mindkét számot, akkor is döbbenetes eredmény jön ki.

    Akkor ezek után egy tisztességes CAS-sal megáldott különleges erő ellen 1:5 vagy csak 2:1 arányban mit nyújtanának még a relatív tapasztaltságuk ellenére is?

  45. “Különféle országoknak különféle forgatókönyvei vannak.(hivatalosan persze nem hivatalos szinten) Orosz politológusok például komolyan felosztották különböző országok és jelenlegi Amerikai tagállamok között az USA

    Tehát teljesen elvetemült szájtépők firkálgattak térképre. Ezt kb. olyan komlyan kell venni, mint amikor jogászok terveznek egy repülőgépet. :)

  46. Az afgánok kb a vallás-haza tengely mentén harcolnak a Nato katonákat küldték és túl akarják élni!

    A vallás és haza azért érdekes dolog említve, mert egyésges Afanisztán csak papíron létezik és olyan is, hogy afgán. Le merném fogadni, ha odamész egy felkelőhöz vagy bárkihez, akkor ő azt mondja, hogy ő pastu, azrti, tádzsik, stb., de azt, hogy afgán, azt kevésbé.

    Ez olyan, mint, hogy szerbek és horvátok Jugoszláviában. Lényegében pont azért esett szét az egész, mert sokan gondolkodtak úgy, hogy „én jugoszláv vagyok.

    A tálibot ez nem érdekli ő a menybe szeretne jutni a hurik közé!Fanatizálva vannak vallási és más eszközökkel,s lehet hogy csak egyszerűen vérbosszút akar valakije miatt.

    Az, hogy a fanatikus és elmaradott technikával közdő katona mit ér, azt láthattuk japán oldalon a II.Vh-ban. Mészárszék japán oldalon, eredmény a 0 körül. A kamikaze pilóták értek el csak sikert.

    Pont az adja a katona erejét, ha van olyan dolog, amiért érdemes élnie, mert úgy cselekszik. Lehet üvöltve a géppuska elé rohanni (ez persze csak képletesen értendő) és meghalni, csak effektív hatása nem nagyon van…

  47. Fade: Igazad van, és azért mégsem teljesen
    Folyamatában nézve ijesztő az USA eladósodottsága és annak összetétele.
    (Elnézést kérek amiért linkeket használok, de a legrövidebben még így tudom a folyamatokat megjeleníttetni)

    2004.02.19 „Először lépte túl a 7.000 milliárd dolláros szintet az amerikai szövetségi költségvetés adósságszintje….”
    http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/77045/1

    2008.10.07.”Az Egyesült Államok államadóssága szeptemberben meghaladta a 10 ezer milliárd dollárt – olvasható az amerikai pénzügyminisztérium honlapján…”
    http://profitline.hu/index.php/hircentrum/hir/18225

    02/18/2009 „…Kalifornia azonban nemrég fizetésképtelenné vált, sőt csődvédelmet kellett kérnie. Csaknem az összes tervbe vett középítkezést leállították. 2010. június végéig 40 milliárd hiányzik a költségvetésből, ezért elhalasztották az iskolák, egyetemek kifizetését is. Emellett csökkentették a béreket, és a közalkalmazottakat kényszerszabadságra küldték….”
    http://nemteccik.hu/?q=node/15

    2009.03.26. „…A teljes állami adósság több mint 11 billió dollárra rúg…”
    http://www.stockmarket.cz/hu/fuziok-es-akviziciok/

    2009. 02. 19 „Magyarország példáját hozta az amerikai pénzügyi ösztönző csomag és a bankmentő program kapcsán a The New York Times csütörtökön:..”
    http://www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20090219-magyarorszag-az-elrettento-pelda.html

    http://www.eco.u-szeged.hu/penzugytani_szcs/pdf/Botos_Katalin-Az_edentol_Keletre.pdf
    (Itt az egész 5. oldalt ajánlom )

    2009. szeptember 03.”…ez már elegendő ahhoz, hogy az amerikai állami adósság teljes összegét megjelenítse. Ez az összeg szeptember elején közel 11,8 ezer milliárd dollárt tett ki, pontosabban 11 792 918 170 836,43 dollárt…”
    http://hvg.hu/gazdasag/20090903_uSA_allamadossag_big_red_szamologep.aspx

    ————-
    És még mindig csak az államadósságnál járunk.
    Abban is igazad van hogy Pl: Kína nagy gondban van amikor a vágyait és a lehetőségeit kell vizsgálnia.Ezt erősen lehetett érezni a kínai valuta árfolyamának változásakor (sokáig késleltették)

    Oroszok. Megint igazad van. Már csak demográfiailag sem reálisak az álmaik. Viszont nem is maguknak osztották fel Amerikát (Alaszkát azért igen, de hát hogy egy klasszikusat idézzek ” merjünk nagyot álmodni alapon tették.) És nem elfoglalásban, hanem elsősorban összeomlásban gondolkodtak.
    A déli területek elsősorban mexikó, és egy nagy Texas . Nyugati területek Kína. A középső és a nyugati területek megosztva a maradék USA, és egy Muszlim állam.
    Ebben a formában elképzelhető? Nem nagyon. De ha megnézed az etnikai és demográfiai görbéket (plusz egy gazdasági összeomlást, és a hiéna effektust) érthető ez a kissé talán kaján rosszindulat az Oroszok részéről.
    Kína: Kína régóta keres (és egyre többet talál )bérelt mezőgazdasági területeket külföldön. Jelenleg leginkább Orosz és Afrikai területek., de régebben szóba került Ausztrália is. És itt megint elsősorban a demográfia az amiért kiváncsi lennék a következő 100 év történéseire.

    Az olaj dollár elszámolása.Ha a jelent nézzük igazad van.
    Viszont itt a jelen törekvései és a jövő a lényeg.
    És ebből a szempontból nem az Európai Orosz vásárlások számítanak, hanem hogy ( a legkülönfélébb okok miatt) egyre kevésbé akar bárki is dollárért olajat adni az USA-nak

    És elnézést kérek amiért egy újabb link
    2009. november 12… „A kínaiak áprilisban, a G20 országainak csúcsértekezlete előtt vetették fel egy olyan „új tartalékpénz” gondolatát, amely „nem kapcsolódna egyes országokhoz” és azok belső ügyeihez… ”
    http://www.privatbankar.hu/cikk/befektetes/veszelyben_a_dollar_33000

  48. Latom nyomozgattal a temaban.

    Nem baj, ha itt kicsit szkeptikus vagyok? Ezek az összeesküvők tényleg ilyen bénák? Ilyen profi hackerek, besurranók és James Bondok vagytok? :)

    A profi összeesküvőket lenyomja pár fórumozó?

  49. Fade : Írtam egy bő oldalt forrás megjelölésekkel, de sajnos elveszett(nem jent meg az oldalon)
    A lényeg: Alapvetően igazad van, és azért mégsem teljesen.
    Folyamatában nézve ijesztő az USA eladósodottsága és annak összetétele.Ráadásul az elmúlt öt évben több mint 40 %-al nőtt.

    Abban is igazad van hogy Pl: Kína nagy gondban van amikor a vágyait és a lehetőségeit kell vizsgálnia.Ezt erősen lehetett érezni a kínai valuta árfolyamának változásakor (sokáig késleltették)

    Oroszok. Megint igazad van. Már csak demográfiailag sem reálisak az álmaik. Viszont nem is maguknak osztották fel Amerikát (Alaszkát azért igen, de hát hogy egy klasszikusat idézzek ” merjünk nagyot álmodni alapon tették.) És nem elfoglalásban, hanem elsősorban összeomlásban gondolkodtak.
    A déli területek elsősorban mexikó, és egy nagy Texas . Nyugati területek Kína. A középső és a nyugati területek megosztva a maradék USA, és egy Muszlim állam.
    Ebben a formában elképzelhető? Nem nagyon. De ha megnézed az etnikai és demográfiai görbéket (plusz egy gazdasági összeomlást, és a hiéna effektust) érthető ez a kissé talán kaján rosszindulat az Oroszok részéről.
    Kína: Kína régóta keres (és egyre többet talál )bérelt mezőgazdasági területeket külföldön. Jelenleg leginkább Orosz és Afrikai területek., de régebben szóba került Ausztrália is. És itt megint elsősorban a demográfia az amiért kiváncsi lennék a következő 100 év történéseire.

    Az olaj dollár elszámolása.Ha a jelent nézzük igazad van.
    Viszont itt a jelen törekvései és a jövő a lényeg.
    És ebből a szempontból nem az Európai Orosz vásárlások számítanak, hanem hogy ( a legkülönfélébb okok miatt) egyre kevésbé akar bárki is dollárért olajat adni az USA-nak

    A kínaiak, oroszok, különböző Arab oszágok STB, erősen gondolkodnak úgynevezett tartalékpénzben.

  50. Molnibalage: Amikor az Orosz katonai stratégiai kutatóintézetek „professzorai” írnak valami érdekeset, arra sok helyen felfigyelnek, mert azok minimum üzenetek, vagy fricskák, méghozzá általában nem az orosz hatalmasságok ellenére. Ez a terület felosztás pedig leginkább egy gondolatkísérlet volt részükről.
    De ez megint azt mutatja hogy nem az USA a legnépszerűbb jelenleg, és remélik a jövőben neki nem a legjobbakat..
    Afganisztán kapcsán pedig egyre komolyabban veszik az Orosz intelmeket. 8 év bénázás után megtehetik.

  51. Az USA felolsztása azért érdekes, mert ki tudná megtenni egy olyan országban, ahol alkotmányosan bizotsítva van a fegyverhez való jutás? Az ócenánok azok elfelejtődtek? Ki és mivel menne oda a területet biztosítani? A százmilliós nagyságrendű felfegyverzett állampolgár meg csak zsebre tett kézzel vár? Nem éppen ez a jenki mentalitás.

    Ilyen hülye gondolatkísérletet bárki összehoz, értelme nem nagyon van. Oroszország terén inkább érdekes a dolog, mert a kínai határ mentén egyes helyeken eléggé jelentős számban ott vannak. Azt majd megint olvasgathatjuk, hogy az aratógép rálőtt a békés permetező helikopterre. :)

    Jelenleg inkább ott tartunk, hogy az USA lassan már fontolgatja, hogy átruccan és rendet tesz Mexiókban, mert a drogáború hatásait nem hajlandó elviselni.

  52. @ Molni: sajnos a legprofibb szervezesnel is hagytak hatra nyomokat, eleg egyertel mu nyomokat az elkovetok,hogy az eros , szemmel is jol lathato osszefuggesekrol ne is beszeljunk.

    Ki mondta itt hogy az epuletek nem birtak ki az utkozest? Az epuletet szerkezetet nagyon jo minosegu fokozottan hoallo acelbol epitettek. A kerozin nem tudta volna ilyen szinten ellagyitani az acelt, ki van zarva. Az egyeb eredetileg berakott szonyegek,tapetak stb. olyan anyagbol keszultek hogy az az eges hojet ne emeljek [magyarul eghetetlen anyagoknak szokatak hivni].

    Ne zavarjon mar Molni, de Youtube-on fent van egy video riport a WTC egyik tervezojevel, O beszel az epulet tervezeserol,biztonsagrol, en neki hiszek, es ne haragudj ,de nem a Te allitolagos epitesz baratodnak.

    Na de akkor mitol robbantak le minusz 20 meterrel a fold felszin alatt a fo tartok a beton talapzatrol ? Mert en bizony szemtol szembe ezt hallottam a tuzoltoktol es meg sok minden mast.

  53. A kerozin nem tudta volna ilyen szinten ellagyitani az acelt, ki van zarva.

    Esetleg rá is néztél valaha legalább egy db kilágyulási diagramjára? A sima acélok már 200-250 fok környékén a szilárdság felével sem bírnak sokszor. A hőállók asszem ezt kitolják olyan 350-450-ig.

    A jó minőségű acél az nem feltétlen hőálló. Miért épülme az egész felhőkarcoló hőálló acélból? Iszonyatosan drága és asszem hegeszteni is nehéz.

    Anyagban hullámterjedésről és feszülség lengésről nem halottál még soha. Az acél gyorsabban deformálódik, mint a beton. Az épület meg elég dinamikuis igénybevételt kapott, mikor a felső kb. 20 szint elindult lefele. Mintha egy fogpiszkálóból épített szerkezetre egy téglát dobnál. Az épület szerkezete statikus terhelése van méretezve.
    Mikor az épület zuanhatott össze, akkor az acél egyszerűen szément és vitte a betont is.

    Az a hely amire te hivatkozol az az épület ép állapotában egyáltalán megközelíthető volt? Vagy csak azért tudtak filmezni, mert az épület elszállt?

    A videót tudod linkelni? Meghallagtnám.

  54. sajnos a legprofibb szervezesnel is hagytak hatra nyomokat

    Ne de ENNYIT? Miféle összeesküvők ezek? Mezei bűzönők vannak olyan okosak, hogy soha nem találják meg őket komoly bűncslekmények után. Bezzeg a hivatásos összesküvők olyan hibákat csinálnak, amit több millióan kiszúrnak? Elég hihetetlen.

    De van jöbb ötletem! Ez is csak összeesküvés, eltereli a figyelmet az IGAI összeesküvésről, arról, hogy Mátrixban élünk. :)

  55. Miert van az hogy az altalam leirt teljes szovegbol csak egyes reszek vannak kiragadva es elemezve, nem a teljes szoveg?

    Ez az USA felosztasa pedig,hmmm,hmmmm. Te jo eg. Mar ne haragudjatok ,de ez teljesseggel alaptalan. Plane most ,hogy minden egyre jobban uniosodik, globalizalodik.
    Csak ugy megjegyeznem, hogy Bush azszem 2005-ben alairta a North American Union szerzodest, amely az USA, Mexico es Kanada kozott jon letre 2012 korul.
    http://www.youtube.com/watch?v=gZid5L9n3wc

  56. Molni, szerszamkeszito szakkozepet vegeztem, alap dolog az osszes acel otvozet ismerete, szoval kerlek ne tegy kijelento mondatokat az ismerteimrol. Amit Te leirtal az egy dolog, meg az is hogy Te nem tudhtod hogy ott mekkora ho keletkezett, es az acel szerkezet be volt vonva hoallo bevonattal. Igen tudom, hogy amikor a gep oldalrol behatol ez a bevonatot a robbanas es mechanikai utkozes eltavolithatta, de csak kis reszben.
    Van itt egy video, szinten a Youtube-on, ahol kikockazott,lelassitott vetitessel latni lehet, ahogy az eszaki toronyba becsapodo gep, mar a becsapodas pillanataban detonal.
    A linket elnyomtam ,na de ha vkit komolyan erekel az megtalalja.
    MERT AKI KERES AZ TALAL !

  57. Ha tovabb nezed ezt a videot, fogsz meg durva dolgokrol hallani [57:30], meg allt az eszeki epulet amikor a harmadikon mar leomlott lepcsok voltak. A lobbyban [foldszint], vmi felrobbant, a masodikon az egyik kicsi helysegben egy halott ember, lathato kulso serulesek nelkul [lathatott vmit?]….nagy egy mocsok ez az egesz 9\11.

  58. Szia Mindenkinek! Íme, egy újabb nagyszabású és sikeres híroldal! 

    Jó sok hozzászólás történt reggel óta, úgyhogy véggigolvasva néhány megjegyzést én is tennék.

    Arnie977:
    Mint gyakorló statikus tervező a WTC kérdésben – bár nem voltam ott – nem tudnálak cáfolni. A robbantás technológiához is volt egy pici közöm (nem sok, némi gyakorlat + szigorlat), összességében ilyen „ültetést” precíziós (időzített) robbantással lehet elérni, melyet ismernek és akár napi szinten alkalmaznak a katonai műszaki alakulatok illetve az ipari robbantási szakemberek. A torony tönkremenetelének módja iskolapélda.

    A Pentagonba csapódó repülőgép esetében csak annyi a gond, hogy egy apró repülőgép darabkát sem találtak a környéken. Legalább a függőleges vezérsík egy pici darabja ott lett volna! Apropó, valaki megnézte már a Tomahawk becsapódási képét más épületek esetében?

    Tengeri majom:
    Tökéletesen igazad van az elit alakulatok „mindenhatóságának” megkérdőjelezésével kapcsolatban. A magyar illetve horvát közvetlen „szakmabeli” ismerőseimet figyelmen kívül hagyva van szerencsém ismerni egy Urat, aki többek között a francia tengerészgyalogosok egyik kiképzője jelenleg is. Oktatott az USA-ban is tengerészgyalogos alakulatokat. A véleménye nem csengett egybe a hollywood-i propagandával. Persze lehet, hogy ez a francia gőg számlájára is írható… 

    Krokomach:
    Az USA 4 régióra történő szétesésnek fő orosz ideológusa Igor Panarin, akinek három-négy évvel ezelőtti első széles plénum előtti publikációján a hallgatóság ledöbbent. Mára egyre több elemző hivatkozik a Panarin modellre, mint lehetséges alternatívára. Panarin egyébként 50% körüli tette a saját elméletének bekövetkezési valószínűségét, a maradék 50% enyhébb lefolyású válságot vetít előre az USA-ban, de még ez is szakadáshoz vezethet. Egyébként ez 2009.-ben csak annyira sci-fi, amennyire 1989-ben a SZU darabokra hullása tűnt annak. Bár a SZU széthullása több nagyhatalomnak is az érdeke volt, jelen pillanatban viszont sem az oroszoknak, sem Kínának nem érdeke az USA szétesése.

    Érdekességképpen jelzem, hogy több észak-amerikai indián törzs esetében bizonyos országok (nem akarom Kínát megemlíteni) érdekes módon támogatást nyújt – konkrétan bizonyos földterületek bérleti szerződéseinek lejárta miatt! Ugyanis néhány állam területének jelentős részét a 150 évvel ezelőtti amerikai kormány egyszerűen bérbe vette egy szerződéssel az indiánoktól. Vicces nem?

    Molni:
    Az USA „felosztását” maguk az amerikai állampolgárok fogják megindítani. Javaslom odafigyelni a déli államokban letelepedett és drasztikusan szaporodó latinokra! Miamiban az angol mellett már a spanyol a második hivatalos nyelv. A latin bevándorlók demográfiai veszélyével már foglalkozik az amerikai nemzetvédelem is. A recept hasonló, mint Európa vagy a palesztin területek esetében a muzulmán kisebbségeknél.

    A WTC acélszerkezeteinek esetében nem a kilágyulás lett gyanús a szakembereknek, hanem az elnyíródott acélszerkezetben a kristályosodási folyamat. Olyan strukturális átrendeződés ment végbe az anyag szerkezetében, amelyhez akkora hőmennyiség kellet, melyet egy egész repülőgép tele tankolt kerozinja sem tud biztosítani. A termit viszont igen.

    És végezetül Mindenkinek:

    Nem az a kérdés, hogy conspiracy theoryval állunk-e szemben vagy sem. A kérdés annyi: hogyan lehetett képes egy szaúdi gerillavezér ilyen akció megszervezésére és tökéletes lebonyolítására, miközben az USA légiereje és légvédelme tehetetlenül szemlélte az eseményeket. A Pentagon rendelkezik a világ egyik legjobban kiépített védelmi rendszerével, melyet a WTC elleni támadások után sem aktivált senki. A NORAD képtelen volt épkézláb döntést hozni, a riasztott vadászgépek pedig olyan messzi légitámaszpontról indultak, hogy esélyük sem volt az elfogásra. Ugyanakkor a közelebbi légitámaszpontokon senkit nem indítottak el.

    További kérdések:
    Hogy lehet, hogy 8 évvel a 9/11 után elvileg senkinek sincs fogalma arról, hol van bin Laden? Most vagy ennyire gyatra az amerikai és NATO felderítés és hírszerzés, vagy ennyire hülyének nézik a világot.

    Hogy lehet az, hogy a szövetséges (német, francia) titkosszolgálatok előre jelezték az amerikai szolgálatoknak, hogy milyen akció előkészületeiről szereztek tudomást, sőt, orosz oldalról is megerősítették az infót, ennek ellenére az amerikai bürokrácia útvesztőjében „eltévedtek” a jelentések?

    Hogy lehet az, hogy a Moszad semmit sem tudott az egészről? A nem túl baráti Irán esetében még azt is tudni vélik, hogy mit gondol Ahmedinezsád, de a mérsékelt szaúdi térfélről nem jutnak ekkora horderejű információhoz.

    Lehet, hogy szó sincs konteóról, és tényleg a szkeptikusoknak van igaza. Akkor viszont a helyzet még rosszabb Uraim! Gondolom értitek, hogy miért…

    Üdv: M

  59. Molni, szerszamkeszito szakkozepet vegeztem, alap dolog az osszes acel otvozet ismerete, szoval kerlek ne tegy kijelento mondatokat az ismerteimrol.

    Akkor viszont nem értem, hogy miért nem tudod a lágyulási hőmérsékelt és szilárdság közötti kapcsolatot. Ez a 2×2 szint talán még középiskolás szinten is.

    Te nem tudhtod hogy ott mekkora ho keletkezett,

    A kerozin tulajdonságai ismertek. A környezeté is elég jól. Akkor mi az, ami behatárolja a hőmérséklet megállapítását?

    Van itt egy video, szinten a Youtube-on, ahol kikockazott,lelassitott vetitessel latni lehet, ahogy az eszaki toronyba becsapodo gep, mar a becsapodas pillanataban detonal.

    Szerinted miért is nem kellene felrobbania a gépnek? A felrobbanás meg néha összetéveszhető a valóban nagyon gyorsan terjedő nagy kiterjedésű tűzzel.

    Nem ismered azt a videót, amikor egy gépet szándékosan a földnek vezettek – sokkal kisebb behatással és sebességgel – de földet érés pillanatában robbanásszerűen terjed rajta a tűz? Pedig abban speciális keró volt és nem is tele. Ezek a gépek szinte teli tankkal repültek bele a tornyokba.

    http://www.youtube.com/watch?v=Mn7XxL0HAPI

    Mindenki csak azt mondja, hogy robbanás. Az okát meg persze csak robbanóanyagban látják. Alapvető hiba.

    Az ikertornyok estén arról van szó, hogy ahogy az épület elindul lefele, bizony össze is nyomja kicsit a benne levő gázokat. A törmelék miatt, itt ott keletkezhetnek elzárt részek. Elég csak pont annyira, hogy a véletlenek miatt akkor itt-ott alsó a már emlegetett alsó robbanási határ legyen egyes gázoknak. Az épület méretét figyelembe véve is összejött összesen 1-2. Ház ez nem sok, de statisztikailag nem is értelmezhető, mert ilyen baleset nem volt. Ennél sokkal furcsább véletlenek is voltak a történelemben.

    Ha olyan rohadtul gyanúsan szimmetrikusan (szerinted) – egyébként ez sem igaz, figyeld kicsit jobban a törmeléket és a dőlő felső részt – dőltek, akkor a robbanások miért is nem szimmetrikusak? Kicsit ellentmondó peremfeltétel rendszer és végeredmény.

    Ha a sérült WTC-t szerintetek robbantani kellett és szerinetek az nyilvánvalóan látható, akkor hogy a pékbe lehet az, hogy a másik épületen nincs semmi ilyen nyom? Egyetlen ablak sem törik ki, semmi robbanás hang. Felettéb különös nem?

    Nem tudom, hogy az mitől dőlt össze, mert nem ez a lényegi része az aznapi eseményeknek szerintem. A robbantással összedöntött épületekbe is ezernyi lyukat fúrnak, oda teszik a robbanóanyagot, több km kábelt tesznek és átvágnak főtartókat. Ehhez lecsupaszítják az épületet. Kérdem én, hogy ezt egy olyan épületben, amit használnak, hogyan csinálják észrevétlenül? A biztonsági szolgálat meg alszik. Micsoda összeesküvés, ahol ennyi ember benne van és nem buknak le! :)

    Akkor nézzük tovább a dolgot. Ha ezt nem csinálják, iszonyatos mennyiégű robbanóanyag kell, mert nem magát a szerkezeti anyagot roncsolod, a levegő a közvetítő közeg, csak burálnagy (csillapító) felületen. Hogyohogy nem vitt ki egyetlen ablakot sem? Az a sok robbanóanyag, meg hová lett téve az épületben? Mert itt több tonnáról beszélünk.

    Ezekre egyetlen konteóhívő sem tudott válaszolni. Pontosabban meg sem próbálták. Hátha most olvasok valamit jót. :)

    A WTC-nél az különösen muris, hogy ez égő és összedőlő épületnél meghallanának olyan robbanásokat, amik csak éppenhogy gyengítenek egy szerkezetet. Itt 1-2 kg-os töltetekről van szó. És mindenzt több száz méterről?! Ej, minden new yourki ilyen vájtfülű, mikor statisztikailag midegyikük valamilyen szinten halláskárosulat a városi zaj miatt? Érdekes összefüggések bontakoznak ki.

    Mintha az ágyúlövés mellett egy petárda hangot próbálnál meghallani. Egy jó kondenzátor mikrofonnal és FFT anazlizálással esetleg. Az emberi fül felbontóképessége ezt meghaladja.

    Ha már a végzettséggel jössz, én áramlástechnikai mérnök vagyok. A zaj is oda tartozik és a doplomamukám során elég sokfajta zajjal és jelenséggel ismerkedtem meg, de az órákon is. Leírjam kicsit szakszerűbben is a fentit számokkal és diagramokkal illsztrálva (nem szeretném, mert baromi sokáig tart)?

    Ismered a mondást. Az látjuk és halljuk, amit látni és hallani akarunk. Ha egyesek a robbanásban hiszen robbanóanyag által, akkor higyjenek. Aztán, ha összehoznánk egy modellezett kísérletet, garantálom, hogy az „hallottam” emberek közül nagyon komoly % tippre sem tudna a hangokat és frekvenciákat kiszűrni olyan arányok között, ami akkor volt, még nyugodt körülmények között sem.

    Ha már ennyire tudományos megközelítésben tárgyaljuk, akkor nosza! Van pár dolog, amit leírtam. Cáfoljátok őket! :)

  60. Egyébként ez 2009.-ben csak annyira sci-fi, amennyire 1989-ben a SZU darabokra hullása tűnt annak.

    A kinyíltabb szemű embereknek akkor ez nem volt sci-fi. 1983 táján még az volt, 89-ben annyira nem.

    Nem az a kérdés, hogy conspiracy theoryval állunk-e szemben vagy sem. A kérdés annyi: hogyan lehetett képes egy szaúdi gerillavezér ilyen akció megszervezésére és tökéletes lebonyolítására, miközben az USA légiereje és légvédelme tehetetlenül szemlélte az eseményeket

    Úgy, hogy az USAF és a NORAD nem felel a reptéri biztonságért és becsekkolásért. Mivel fel sem tételezték, hogy ilyen dolog történhez, ezért fel sem készültek. Ez olyan, mint a vegyifegyver első sikeres bevetése. Akkor nem volt védelem ellene és elég pusztító volt.

    Most már valószínűleg nem sikerülne ezt.

    Hogy lehet, hogy 8 évvel a 9/11 után elvileg senkinek sincs fogalma arról, hol van bin Laden? Most vagy ennyire gyatra az amerikai és NATO felderítés és hírszerzés, vagy ennyire hülyének nézik a világot.

    A NATO és USA hírszerző szervei nem ilyesféle feladatokra voltak ternírozva és a Hidegháború után, mintha kicsit elkényelmesedtek volna. Mellesleg hogyan találsz meg egy olyan embert, aki ellen ez ELINT nem hatásos? Mert a jenkik ebbe az irányba mozdultak el erősen, csak ez itt semmit nem ér…

    Lehet, hogy szó sincs konteóról, és tényleg a szkeptikusoknak van igaza. Akkor viszont a helyzet még rosszabb Uraim! Gondolom értitek, hogy miért…

    Mert ez azt jelentené, hogy töketlen emberek irányítanak fontos dologkat? Igen. Azt is, hogy aljas és cinikus emberek vannak fontos posztokon? Igen. Ennek hatását itthon is láthatjuk, csak az ország 8 év alatti lezüllesztése nem olyan látványos, mint 2 (3) nagy bumm.
    Na ez a konteó kérem! :)

  61. Üdv Molni!

    Acél keresztmetszet detonációval történő elnyírásához nem kell sok robbanóanyag. Egy házat vagy hidat egy tonna trotillal bárki fel tud robbantani. De ugyanez a végeredmény elérhető 20-30 kg TNT-vel is – csak ismerni kell az anyagot és a szerkezet statikai erőjátékát.

    Ha és amennyiben mégis a robbantásos verzió igaz (vagy detonáció helyett az acél keresztmetszetek egyidejű átégetése) még egy dolog az ő kezükre játszott: ez pedig a gravitáció. Ugyanis a felső X emelt hatalmas önsúlyt jelent, így az alatta lévő elsődleges tartók tömeges kiiktatása esetén a megmaradó tartószerkezetek már nem bírják el a fenti szintek önsúlyát és szépen leköszönnek. Tehát nem kellet hozzá feltétlenül több tonna robbanóanyag.

    A szomszédos épületek ablakai azért nem törtek ki a detonáció miatt, mivel a becsapódás magasságában már nem volt szomszédos épület. A WTC tornyok melleti következő legmagasabb épület tetete is legalább harminc-negyven emelettel a becsapódási szint alatt volt – ez egyébként bármelyik képről vagy videofelvételről ellenőrizhető.
    Precíziós robbantások esetén ismert fogalom a lefolytás, ami annyit jelent, hogy a detonáció eredő vektora bizonyos határok között irányítható.

    Műszakilag teljesen megoldható feladat az, hogy az egyik torony acélszerkezeteit úgy robbantsák el, hogy a szomszédos torony ablakai nem sérülnek meg. Mint írtam, ehhez nem nagy tömegű egybefüggő robbanóanyag kell, hanem sok kicsi – a statikailag megfelelő helyeken.

    Csak érdekességképpen:
    http://www.youtube.com/watch?v=dtx_GcFCs6c&feature=related

    Mindezek után még mindig nem állítom, hogy tuti konspiráció az ügy.
    De az ellenkezőjét sem – műszakilag ugyanis nem megoldhatatlan a feladat.

    Üdv: M

  62. Birom ezt a Molnit, probal itt kimagyarazni dolgokat, meg hogy O mernok, igaz nem epites ,de O akkor is jobban ert mindenhez, meg latott mindent szeptember 11.-en, persze….
    Az a helyzet hogy Te egyszeruen soha nem hiszel el semmit, ha nem akarsz, ezt igy fejedbe vetted es kesz. Ezernyi dolgot felsoroltunk mar itt ami bizonyitja egy bizonyos amerikai csoport erintettseget szeptember 11 es Afganisztan kapcsan, hogy Irakrol es a [nem letezo]tomegpusztito fegyverekrol.
    Nem baj Molni,maradj csak kozel a cso terveidhez akkor nem lesz baj, csak bele ne csavarodjal !

  63. Egyebkent a video meg amit kuldtel az nem az amirol en beszeltem. En azt mondtam, hogy a gep eppen csak erintette a tornyot amikor a gep mar robbant. Ezt egy francia TV-s csoport orokitette meg. A felvett filmet kikockaztak, es akkor jott a megdobbento teny, hogy bizony a gepet is kontrollaltan felrobbantottak. Ennyi. Amit Te kuldtel az teljesen mas.

  64. Nem. Nem értek mindenhez. Viszont legalább felállítok egy modellt és nem elméletekben hiszek. Természettudományos alapokon nyugvó dolgok, bár egzakt matematikai levezetés és bizonyítás nélkül, mert ez max. numerikus szimulációval lehetne. De legalább a modell megvan. Nálatok a hiten kívűl mi játszik?

    Ti leírjátok, hogy egyes nálamnál sokkal amatőrebb – az utca embere, 0 mérnöki végzettséggel – mit hisznek. Remek. Én meg leírtam, hogy az miért fura, vagy egyenesen a lehetetlennel határos és ez bizonyítható is viszonylag egyszerű kísérletekkel is.

    Most sem cáfolod sehol, amt írok. Hol vannak a robbantások nyomai a kisebb épületen? Amíg erre nem válaszolsz, addig komolytalan szájkarate az egész részedről.

    A tömegpusztító fegyverekről szó nem volt eddig. Szerinted én elhiszem azt?Lófaszt. Mégis milyen infrastruktúrával csinálták volna az ODS és az embargó után? A régi készletekből talán itt-ott maradt eldugva, de hordozóeszköz nem hiszem, hogy lett volna hozzá, vagy aki ért hozzá és nem saját halálát is kockáztatja azzal, hogy csak előveszi és megpróálja használni őket. (Tüzérségi löveg és légibomba jöhet számításba, mint maradék.)

    Megint hárítasz egy olyan témára, amirő szó sem volt és nem is az van, amit írsz.

    http://www.szabadgondolkodo.hu/gyik/csalard-ervelesi-technikak.php

    Moonhax és más topikban is találkoztam alkalmazható pontokkal. Lám itt is igaz néhány konetó hívőre.

    Még mindig nem értitek. Nem azt kétlem, hogy vannak érdekek és háttérben zajló folyamatok. A konkrét esetben fennáló tévedévések folymatos hajtogatása zavar és ez, hogy hit és hit és hit van csak a legalapabb természeti törvények ismerete romokba dönti mindent. Nem az épületekre célzok. A konteók ezen specifikus részére.

  65. De ugyanez a végeredmény elérhető 20-30 kg TNT-vel is – csak ismerni kell az anyagot és a szerkezet statikai erőjátékát.

    30 kg (!) TNT felrobbantása zárt helyiségben szerinted nem gerjeszt akkor nyomást, hogy kitörjön legalább egy ablak?

    Hányszor 20-30kg kell egy teljes épülethez, hogy olyan szép szimmetrikis legyen? A furkálás az épületbe meg nem tűnt fel senkinek? Ennyi sok süket embert. [fejcsóválás]

    Ne azt írjátok, hogy mi kellhet, hanem hogy hogyan csinálták meg, hogy senki ne vegye észre.

    A szomszédos épületek ablakai azért nem törtek ki a detonáció miatt, mivel a becsapódás magasságában már nem volt szomszédos épület.

    Én nem a szomszédos épületekről beszéltem. Az összedölt épületnek az ablakai megvoltak. A videón nekem úgy tűnik. Az összeomlásig megvoltak. Van közelibb felvétel, ahol esetleg ez a kérdőjeles (?) dolog jobban látszik?

  66. Ha en most itt elkezdenem levezetni hogy mennyi plasztik [c4 vagy erosebb] robbanoanyag kellene es hova kene helyezni, es hogy nem kell mar mindent kabelekkel osszekotni mert van mar wireless osszekotes a toltetek kozott, akkor oldalakat kene irni. Nem gondolod Molni?
    De Monte mar leirt par dolgot amivel a Te allitasaid tobbsege se helyt allo.

  67. Kedves Molni és Arnie977!

    Válasszuk ketté a dolgot:

    A WTC tornyok lerobbantása műszakilag megoldható feladat, ez nem hit kérdése. A kisebb épületeken nincsenek robbantási nyomok – nem is lehetnek – hiszen jelentős fizikai távolság volt a WTC-k felső ötöde és a kisebb épületek között. Tehát ezen nyomok hiánya nem bizonyítja és nem is cáfolja a robbantási elméletet.

    Összeesküvés elméletek:

    A történelem folyamán a hatalom megszerzéséért vagy megtartásért minden szinten állandó játszmák folytak és folynak. (Boleslaw Prus: A fáraó című műve XIII. Ramszesz fáraó és a saját papsága ilyentérű történetéről szól, de említhetjük Julius Caesar történetét vagy akár Shakespeare Hamlet című művét is, a klasszikusok sorait most nem folytatnám.) A konspiráció egyidős az emberi értelemmel és civilizációval – ez megint nem hit hanem tény kérdése.

    A ma divatosnak tekinthető összesküvés-elméletek alapvetően a cionista befolyás alá került szabadkőműves és gnosztikus társaságok felemelkedéséről és a világhatalom megszerzéséért indított, korszakokat átölelő programjairól szólnak.

    Egy picit most szeretnék elkanyarodni a cikk témájától, de kérlek benneteket, hogy olvassátok végig a következő gondolataimat:

    Az ókorban illetve a középkor jelentős időszakában a teológia és a természettudományok egy kézben összpontosultak, nevezetesen az egyházakéban (Egyiptomtól kezdve a maja és inka civilizáción keresztül egészen a Vatikán fénykoráig.) A vallás és a természettudományos ismeretek bővülése elképesztő világi hatalmat adott a papság elitjének, például az európai kékvérű családok szó szerint rettegték az esetleges kiátkozást. Természetesen ez a hatalom az egyház részére egyben komoly gazdasági előnyöket is jelentett, így nem szívesen mondtak volna le ezen előnyeikről.
    A középkor második felében sok természettudós vizsgálta a világot és a világmindenséget, rengeteg kérdés merült fel, amire a vallás nem adott választ.

    Ezek a tudósok rövid időn belül az egyház részéről üldözötté váltak, ezért sokuk titokban volt kénytelen tartani a tevékenységét, így törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb titkos kis kzösségek jönnek létre – őket nevezhetjük alkímistáknak. Nem isten ellenségei voltak, csak keresték ők is az igazságot – de az egyház miatt titokban. Elég volt, ha valamelyikük azt merte mondani, hogy a Föld kering a Nap körül – irány a máglya! :(

    Ezekből a kezdeti szerveződésekből alakultak meg később azok a páholyok, akik maguat szabadkőműveseknek nevezték – Istent pedig a világegyetem Nagy Építészeként aposztrofálták. Idővel ezek a társaságok a felvilágosodás, az ipar és a tudomány éllovasaivá váltak, természetesen megnőtt a gazdasági hatalmuk is – innetől kezdve pedig helyet követeltek maguknak a politikai palettán is.

    A folyamat természetesen folytatódott, a történelmi szabadkőmüves páholyokon belül további érdekcsoportok alakultak, létrehozva az „államon belüli államokat” – vagyis újra termelődött egy szűkebb klub újabb célokkal. Minden növekvő és terjeszkedő rendszer sajátossága, hogy idővel – a rendszer egyre nagyobbá és összetettebbé válása során – elkülönülő, kisebb méretű, de önálló funkcióval bíró alrendszereket termel ki.

    Ez a folyamat lejátszódótt Európában, Ázsiában, mindenhol. Gyakorlatilag eljutunk a mai korszakhoz, ahol minden hatalmi központnak mögött ott áll egy szűk érdekcsoport – nincs új a nap alatt.

    Már régen nem úgy nevezik magukat, ahogy mi azt az újságokban olvassuk. Ezek az emberek nem akarnak reflektorfénybe kerülni, arra adottak a politikai színpad megfizetett bohócai.

    És itt visszakanyarodnék a konteóhoz: mindkettőtöknek igaza van, de mindketten tévedtek is egyszerre.

    Igaza van annak, aki nem hiszi, hogy egyetlen szűk csoport mindent előre eltervezve végrehajt egy tutira lejátszott forgatókönyvet.

    Annak is igaza van, aki viszont nem hisz a véletlenekben – pláne nem a nagyhatlmi, világtörténelmi események folyamatában.

    Ugyanis egymással párhuzamosan több érdekcsoport (divatos szóval oligarha) létezik, mindegyi saját forgatókönyveket dolgoz ki a saját érdekei szerint – ezt hívjuk geopolitikának vagy startégiának.
    Ez megtalálható Amerikában, de megvan Kínában, sőt, törtélmileg hagyománya van a perzsáknál is, voltaképpen mindenhol.

    Konteó viszont van: ezek a csoportok szövetkeznek más csoportokkal a többiek ellen és viszont. Mindenki játszik mindenkivel. A szövetségek pedig addig működnek, amíg a közös „ellenséget” parkolópályára nem teszik, utána úgyis egymás ellen fordulnak majd. Ennek oka pedig a hatalom és az ember alaptulajdonságiból ered.

    A mai világban pedig – köszönhetően a rendkívül fejletté vált, real-time üzemmódban működő – tömeges kommunikációnak, egyre szélesebb tömegek válnak nézőivé ennek a nagyszabású színdarabnak, fel – fel villantva sokszor egyes érdekcsoportok manipulatív beavatkozását vagy annak lehetőségét az eseményekbe.

    Minden összesküvés elméletnek legalább annyi létalapja és igazsága van, mint amennyi cáfolatot ellene felvonultatnak a szkeptikusok. Az igazság pedig ott van félúton a két nézőpont között.

    Üdv: M

  68. Ja megvalami, csinaltak fotokat az urbol 3 het mulva a romokrol, amik meg mindig izzottak. Tudod mitol lehet ez? Attol hogy a C4 bediffundalodott az acel feluletebe. Persze az se furcsa, hogy a tormelek elszallitasa teljesen katonai ellenorzes alatt folytattak. Meg akkor is amikor az mar reg at volt ellenorizve, testreszek es ertek targyak miatt. Miert is? Hat talan azert hogy nehogy mar vki hozza jusson egy darab acel szerkezethez, es ki analizalja az osszetevoket. Amugy pedig hivatalos felkeres is erkezett anyag vizsgalatra, de folyamatosan megtagadtak azokat. ?????
    Nem TNT-t hasznaltak, abbol rengeteg kellett volna. Evekkel ezelott halottam hogy meg csak nem is C4-rol van szo, hanem vmi erosebb, uj cuccrol van szo.De sorry a memoriam veges, de azert utanna nezek.

    A torony ablakai a legtobb helyen kitortek, csak az aluminium keretek maradtak.

    Nem vagyok robbantasi szaki, de itt senki sem az! Viszont lattam egy abrat hogy szintenkent hogyan helyezhettek el a plasztik tolteteket, minden egyes horizontalis es vertikalis osszekotesi pontnal,minden szinten. Radio vezerleses toltetekkel. A merenylet NEM szept.11-en kezdodott, mint ahogy egy kontrollalt demolitiont sem egy nap alatt hajtanak vegre. Az abra egy 9\11 comission-os oldalon volt es egy retired bombaszakerto volt az illeto.

  69. De Monte mar leirt par dolgot amivel a Te allitasaid tobbsege se helyt allo.

    Kisebb nagyobb kérdőjelek, a lényegen szerintem nem változtatnak. Azt továbbra sem látom, hogy mitől ne törne ki az ablak. Ehhez képest töredéknyi TNT vagy más komolyabb robbanóanyag betör egy alblakot szabad téren 5-10 méterről.

  70. Konteó viszont van: ezek a csoportok szövetkeznek más csoportokkal a többiek ellen és viszont. Mindenki játszik mindenkivel.

    Csak ez nem konteóm ezt úgy híják, hogy politika. Ennek létét soha nem is tagadtam.

    A konteós viszont azt mondja, hogy egy nagyon is jól körülhatárolható csoport és senki más. Ezt már leírtam. Elsiklottatok felette?

  71. Molniban szeretem, hogy mást sem csinál, mint lesi a fórumokat, és nézi, hogy mibe szólhat bele.. Szerintem már fölösleges Őt meggyőzni, az lehetetlen. Figyelmen kívül kell hagyni.

    Szóval, ha a többiek írnak, az nem „belszólás” főleg, hogy én csak reagáltam az ő konteós megjegyzéseikre? Érdekes a kettős mérce. Te most mit is csináltál? Merthogy, érv az nemvolt, csak személyeskedés? Hmhmh… :)

  72. Kedves Molni és Mindenki!

    Egy nagyon pici szakduma, előre is bocs:

    Ha megadod egy acéltartó keresztmetszeti adatait (méretek, inercianyomaték, keresztmetszeti modulus, szilárdsági csoport, stb.) illetve beazonosított a tartó statikai modellje (azaz a teherviselésben betöltött szerepe és az erőjáté elve) akkor egyetlen képlettel meghatározható, hogy mekkora tömegű robbanóanyag kell a tartó részleges vagy teljes elnyírásához. Ezek a képletek empírikusak, amit viszont még ismerni kell, az a robbanóanyag típusa – ugyanis más a lassú, más a közepes (pl: paxit, TNT) és más a gyors égésű (pl: hexagén) anyagok esetén a mennyiség.

    Ezen kívül a keresztmetszet körüli elhelyezéssel illetve eltérő iníciálási időpontokkal lehet még operálni – de ez már a professzionalista ipari és katonai robbantási szakértők területe.

    Meglepő, de egy acéltartó elnyírásához sem kell túl sok anyag. Amit még figyelembe lehet venni, az a teherbírási tartalék hirtelen kimerítése – azaz kevés robbanóanyaggal részlegesen elnyírsz (kikönnyítesz) egy tartó keresztmestzetet, miközben a tartóra ható terhelés nem változik. Ebből az következk, hogy változatlan terhelés mellett csökken a teherbírásban dolgozó hasznos keresztmestzeti felület, azaz fajlagosan hirtelen megnő az anyagban a feszültség. Ez pont olyan hatás, mintha hirtelen túlterhelnéd a tartót – a végeredmény ugyanaz – gyorsuló tönkremenetel.

    Tehát: nem kell feltétlenül sok robbanóanyag egy épület összedöntéséhez – csak némi szaktudás.

    MINDENKI FIGYELMÉBE!!!
    A korábban beszúrt video linkemnél figyeljétek meg a következőt:

    Az alsóbb emeleteknél a megfigyelhető tönkremenetel gyorsabban lejátszódik, mint a szabadesésben lefelé zuhanó nagy tömegű épületelemek zuhanási sebessége! Na kezdjük előlről az egészet???!!!!! :)

    http://www.youtube.com/watch?v=dtx_GcFCs6c&feature=related

    Üdv: M

  73. Ja megvalami, csinaltak fotokat az urbol 3 het mulva a romokrol, amik meg mindig izzottak. Tudod mitol lehet ez? Attol hogy a C4 bediffundalodott az acel feluletebe.

    Nem vagyok kémikus, de a hőtanhoz értek. Az, hogy belediffunálódott a felületbe az pontosan mit jelent? Kémiailag kötődött a C4 az acélba? Vagy több fázisú keverék volt

    Mi termelte a hőt 3 hétig? Mert ahhoz folyamatos vegyi reakció kellene. A hőt meg mi nem vonta el?

    Valami itt nem kerek…

    Robbanóanyagból pár kb. kell. Műhold fotón szerinted pár kg plasztik maradvány hője látszik? Még az ilyen töltet felrobbanása is jó, ha az északi sarkon tökéletesen hideg és szinte egyforma környezetben lenne talán észlelhető. Kb. mintha azt állítanád, hogy LEO pályáról egy ember hőképe látszik a városban. Kicsit durva feltételezének tűnik ez műszaki szepmontból

  74. Mivel a tolteket olyan sorrendben robbantottak ahogy az epulet zuhant magaba, domino elv szerint es az ablakok kitortek [a torony ablakai].
    Jelentos karok keletkeztek a szomszedos epuletekben is. Lasd a German Bank epuletet [Deutsche Bank], amit kesobb szepen elbontottak, valoszinuleg komoly repedesek keletkezhettek a tarto falakon, de ennek nem neztem utanna. A WTC 7 azonnali eltuntetese azonban sokakban feltette a kerdojelet.
    Nem 9\11 hivo vagyok. En evekig keresgeltem infok utan, es egyre tobb jott is. Es meg jon is.

  75. Kedves Mindenki….
    Jobb estét néktek!
    Eddig nem szóltam hozzá a témához, de most már viszket a kezem. Úgy látszik, hogy a téma kibontása helyett lassan több személyes párbajjá válik ez a téma :-)
    Bin Laden tök mindegy, hogy éppen hol szervezkedik. Az is mindegy már – sajnos -, hogy hogyan történt a 9/11/WTC. – Megtörtént.
    Semmi konteó nem kell ahhoz, hogy lássuk, túlságosan kevés az információ, amiből levonjuk következtetéseinket. – Bármilyen területen dolgozunk is. Mi a „nép” közé tartozunk, akik soha nem kerülhetünk olyan információk birtokába, ami alapján valahol, valakik, valamit eldöntenek és végre is hajtják. Mi „csak” vérzünk. Mindig más érdekek miatt, amiket nem is sejthetünk.
    Ne egymással személyeskedjünk. Próbáljunk nyitottak lenni, befogadni a másik véleményét, mert az az Ő nézőpontja. És mint mindig, az igazság egy kis része biztosan benne is van.
    A Szemtanúéban, az Áramlástan mérnökében, a szakközépiskolásban, a „politológusban”……
    Ennek a cikknek a valódi témája az INFORMÁCIÓ. Minden igazság építőköve…
    Ha lehet, folytassátok, mert érdekes :-)
    Üdv.

  76. Ember ez nem feltetelezes, nezz utana, mert fent van a Youtube-on.
    Igen, kemiai folyamat jatszodott le, es a rengeteg femgaztol rengeteg kutato-mento munkas betegedett meg. Az urbol infra voros tartomanyban dolgozo kamerat hasznaltak, azzal keszultek a kepek. Meg vagyok lepve ,hogy nem halottal rola.

  77. Az azonban tényleg igaz, hogy a NATO-országok – nem most, hanem már a kilencvenes évek eleje óta – fokozatosan leépítették a HUMINT hírszerzést és az ELINT-re koncentráltak. Erre ők is rájöttek, mert azért nem hülyék. Manapság olvastam a CIA hirdetését, amelyben ilyen-olyan nyelven beszélő, ilyen-olyan származású „kollégákat” keresnek. Ezek a „toborzandók” arab, perzsa és kínai nyelvterületről és etnikumból kerülnek kiválasztásra…… Az irány tehát adott. A minőség? Kiképzés, tapasztalat, motiváció kérdése. Néhány éven belül talán eredménye is lesz….. Bármilyen fejlett is az ELINT-képesség, aki csak erre épít, az félkarú óriás……

  78. Bevallom oszinten hogy a konteo szzot ma olvastam eloszor, mivel angol nyelvu oldalakon nem hasznaljak.
    Nagyon jol korbe tudok Neked irni egy erdek csoportot,de itt nem csak olajrol, gazrol, hadi iparrol lenne szo, hanem a gyogyszer iparrol is,mert ezekben az agazatokban van a legnagyobb profit. De nem irok ide csalad neveket, akik tobbsege az Allamokban el es egy jo resze itt az EU-ban. A gyogyszer ipar is piszkos izgalmas, plane a H1N1 kapcsan is. Elnezest az off topic-ert.

  79. Arnie977: Nincs mit.

    Igen, a felvétel erős kételyeket ébreszt. Nem mondom, hogy bizonyíték, de rendkívül furcsa az eseménysor.

    Miközben a felső szintekről épületelemek oldalirányba térnek ki – azaz tovább nem terhelik már az alsóbb tartókat – ettől függetlenül az alsóbb épületszekciók tartói továbbra is mennek tönkre – gyorsabban, mint ahogy a zuhanó elemek elérnék azt a síkot.

    Pedig egy magasépítési szerkezetnél az alsóbb régió tartói mindig többet bírnak, mint a felső harmad/negyed tartói. Nyiván, hiszen rajtuk eleve több a teher.

    A videón látható tönkremeneteli felvétel viszont ezt cáfolja – olyan, mintha az alsóbb szinteken lévő tartószekciók vagy nem lennének erősebbek, mint a felsők, vagy gyengébbek lennének, hiszen a csökkent önsúly ellenére gyorsulva mennek tönkre. Meglepő.

    Üdv: M

  80. Semmi baj Arnie….
    Megértem az indulatodat, ha elfogadni egy vitában nehezen is tudom. Te láttál, hallottál valamit… magyarul érzékeltél. Összeadtad magadban az egyet meg az egyet és kettőre jutottál. Rendben is van. Igen, vannak különböző érdekcsoportok, titkos társaságok stb., biztosan a befolyásuk is igen erős….. DE!
    Soha….. értsd meg! Soha nem lesz annyi információd, amennyiből TÁRGYILAGOS véleményt tudnál formálni…. Ettől egy bizonyos szempontból igazad lehet…….A konspirációs teóriák legnagyobb baja éppen megszületésük körülménye: az információhiány….

  81. Fiúk!

    Ha én egy titkos világhatalmi páholy elitje lennék, még támogatnám is a sok elmélet írását.

    Ha tagadni és titkolni akarnák – csak felhívják a figyelmet.

    Sokkal jobb, ha a saját balhémat más balhékkal takargatom, sőt, még meg is támogatok más sztorikat.

    Ha nem akarsz feltűnni, akkor légy feltűnő! – régi kínai mondás.

    És még egy apróság: a világ elit oligarhái magasról tesznek a közvéleményre. A közvélemény haragjára tartják a politikusokat.

    Üdv és jó éjt!

    M

  82. Erdekes nekem rengeteg infom van. A demolicio tenye bizonyitott, de sok ember nem tartja elfogadhatonak, mert mas a hivatalos allasfoglalas a hivatalos szervektol. Napokig lehetne ide irni,mindenfele fizikai es kemiai hatasokrol, pilota ismeretek nelkul repulo 19 szaudi arabrol, akik angol nyelvtudasa pocsek volt stb. Minderre ott a Youtube[persze angol nyelvtudas szukseges] es az ott talalhato tobbi link. Itt erre egyszeruen nincs hely. Ennyi.

    Jo ejt !

  83. krokomach:
    USA eladosodottás: Mint mondtam 80% körül jár még így 8év háború/pénzügyi összeomlás után is és 80% nem vészes. USA problémája, hogy ezt a 80%ot döntően nem a saját lakossága (mint pl japán, németoban) finanszirozza, hanem külföldi államok, hogy ikerdeficite van azaz egyszerre adósodik el és -os a külkereskedelme.
    A legnagyobb probléma nem a felsoroltak, hanema trend. Lehet ezt még csinálni 10évig vagy 20ig de aztán nincstovább.

    „Abban is igazad van hogy Pl: Kína nagy gondban van amikor a vágyait és a lehetőségeit kell vizsgálnia.Ezt erősen lehetett érezni a kínai valuta árfolyamának változásakor (sokáig késleltették)”
    Nem késleltették, hanem késleltetik. Ha jüant elengednék brutálisan felértékelődne, a „30.000Ft” ért 10ht dolgozó rabszolga hirtelen „60.000Ft” be kerülne akkor pedig miben versenyképes Kína?

    USA szétesés:
    Ahogy írod ez így nem elképzelhető. Demográfiai görbékről meg annyit, hogy USA lakosságának 11-13% 200+éve fekete. Mégse akartak fekete államot létrehozni, spanyol ajkuak pedig jól láttam nem nagyon akarnak visszamenni Mexikóba. Ha pedig gazdasági összeomlás lesz Mexico sokkal nagyobbat bukik mint US, első körben bzár az összes US be termelő zár és nem marad ott más csak drogkartelek véget nm érő háborúja.

    „Kína: Kína régóta keres (és egyre többet talál )bérelt mezőgazdasági területeket külföldön. Jelenleg leginkább Orosz és Afrikai területek., de régebben szóba került Ausztrália is. És itt megint elsősorban a demográfia az amiért kiváncsi lennék a következő 100 év történéseire.”

    Nem értem itt mire gondoltál. Egyrészt Kína pl USAnal sokkal vegyesebb etnikailag és nyelvileg is. Nem ám az ország 99%beszéli a mandarint, mint ahogy USben az angolt…. Nem ám az ország 90%+ egy kulturkörbe tartozik mint USnél. Az orosz tudós jobb lett volna ha Oroszo/Kína széteséséről cikkezz…
    Másrészt: Kína demográfiai mutatói nemsokára katasztrofálisak lesznek. Keress rá.

    „Viszont itt a jelen törekvései és a jövő a lényeg.
    És ebből a szempontból nem az Európai Orosz vásárlások számítanak, hanem hogy ( a legkülönfélébb okok miatt) egyre kevésbé akar bárki is dollárért olajat adni az USA-nak

    A kínaiak, oroszok, különböző Arab oszágok STB, erősen gondolkodnak úgynevezett tartalékpénzben.”

    Nem tudom mért az olajra hegyezed ki, ilyen alapon mást se. Amúgy nincs mit tenni az egy aki vmit tehetne Kína, pont mindent megtesz az erős $ért.
    Amúgy a porondon már megjelent a 2.sz tartalékvaluta az EURO.

  84. „Soha….. értsd meg! Soha nem lesz annyi információd, amennyiből TÁRGYILAGOS véleményt tudnál formálni…. Ettől egy bizonyos szempontból igazad lehet…….A konspirációs teóriák legnagyobb baja éppen megszületésük körülménye: az információhiány….”

    Tökéletes igazság. Ezért mondtam mindig, hogy vizsgáljunk okokat. És az egész WTC összeesküvés elmélet ettőla pillanattól k* gyenge lábakon áll. USAban csak a fegyverlobbi járt és az is csak rövidtávon jól. Ezen felűl 86db k* erős érdekcsoport van akiknek ez az egész nem hozza hanem viszi a $árt.

    É mégis…. az egész Afganisztán/Iraq story nemkoser… De nem tudom hol…

  85. elnézést, hogy nemválaszolotam korábbi 99db feltett kérdésre, tegnap már nem volt időm máma meg már nem lesz… :D

    Kéne amúgy egy rendszer, hogy tudjuk ki kinek válaszolt sokszor ez se tiszta…. én majd mostantól pl megpróbálok tagelni.

  86. Kedves Fade!

    Az okok vizsgálatának megemlítésével a lényegre tapintottál – a motivációkra.

    Csak egyet ne feledjetek el – kinek / kiknek a motivációit vizsgáljátok.

    Az USA valós nemzeti érdekeit ne keverjük össze bizonyos oligarhák üzleti érdekeivel! Ugyanez igaz az oroszokra, Kínára, stb.

    Üdv: M

  87. Montezuma:
    Ez így jogos DE USAban van 86db érdekcsoport. Az érdek ami csak 1-2dbnak felel meg nem lehet sikeres. Márpedig a fegyverlobbin, olajszektoron kívül sok hosszútávű haszonélvezőt én nem találok.

  88. Üdv Fade!

    Nézzünk Magyarországot: rengeteg érdekcsoport van itthon is – a tejtermelőktől kezdve a vasutasokig, az építőipari szegmensektől kezdve egészen a pénzügyi szektorig. Figyeld meg, hogy melyek érdekében történnek döntések – igen szűk klubbot találsz.

    Teljesen mindegy, hogy mennyi csoport van – ami számít, hogy kiknek van képessége arra, hogy a stratégiai döntéshozókat befolyásolni tudják.
    Olajlobby és fegyverlobby az USA tekintetében – a két legerősebb csapat, milliónyi szállal kötődve egymáshoz és a pénzguruk világához.

    A amerikai fegyveripar az USA gazdasági szektorának közel 70%-val van valamilyen szintű kapcsolatban – ha megy a fegyverkezés, akkor milliónyi egyéb szegmens is fut.
    Az olaj pedig a dollár alapja – Nixon elnök óta petrodollár korszak van.

    Ennek a két érdekcsoportnak drasztikusan nagyobb a befolyása, mint az összes többinek együttvéve.

    Üdv: M

  89. szvsz MO és USAt hasonlítani olyan mint az Afgán törzsi harcost és SEALt.
    Ne tegyük. Se politikai rendszerében, se írányításában.

    Ennek a két érdekcsoportnak drasztikusan nagyobb a befolyása, mint az összes többinek együttvéve.

    Ezen infoidat honnan szerezted? Én pont a pénzügyi blokk befolyását tartom túl erősnek de ezt se merném kijelenteni, meg jól láttuk a túl erős is nagyon kevés lehet.

  90. Üdv Fade!

    Kik állnak a lobbyk mögött? Sok esetben ugyanazokról beszélhetünk.
    Az infók: kérlek, nézz utána, hogy az amerikai gazdaságban – a termelő gazdaságról beszélek, nem a szolgáltatásokról – mekkora súllyal bír a hadiipar és a termelő szektor mekkora hányada függ ettől.
    Olajipar és olajkereskedelem – a dollár alapja a nyersolaj világpiaci ára. A pénzügyi szektor mögötti érdekeltségeket nem lehet elválasztani a kőolajipar szegmensétől. :)

    Magyarországon is pont úgy lopnak, mint az USA-ban. Itthon egy veszteséges állami vállalat igazgatója busás végkielégítéssel elballaghat. Az USA-ban a bedőlő bankokat agyonfinanszírozták, lett is egyből buli meg jutalomosztás.

    Alapvetően nem sok a különbség – motiváció szempontjából. Legfeljebb a nagyságrendek térnek el.

    Üdv: M

  91. Fade: USA eladósodás: A neked szóló első hozzászólásom linkes verziója is megjelent végül a fórumon, abban látható az elmúlt évek államadósság növekménye, és az az ijesztő. 2004-ben 7.000 milliárd, Jelenleg 12.000 milliárd, és messze még a plafon. Ez év elején Kalifornia fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kellett kérnie…
    Arról nem is beszélve hogy hogyan alakul a munkanélküliségi rátájuk, és várhatóan még milyen csontvázak fognak előbukkanni a gazdasági szekrényükből+ Obama terve az egészségbiztosításról…+..

    Kína: Több mint 50 népcsoport. Igaz. Nagy részük az egységes kínai írást alkalmazza. Kína egyedülálló kultúrkörrel rendelkezik. Nem ez a baja ezen a téren, hanem a nagyszámú muszlim kisebbsége. (Akárcsak Indiának)Az egyke probléma. Torzítja a nemek arányát, és ezt már Kína is látja. De az egyke program nem mindenhol él. A különleges gazdasági övezetek egy részében engedélyezik a második, és van ahol a harmadik gyereket is ha az első , vagy második gyerek lány. Azonkívül a falusi területeken sem veszik ezt mindenhol szigorúan. Ha mégis, a retorzió a gyerek állami ellátási költségének megvonása, és büntetés. Tehát Kína még mindig növekszik demográfiailag.
    És való igaz hogy a hatalmas üres Orosz területek (elsősorban a középső, és a keleti területek) kívánatosak lehetnek Kínának.
    Részben ezért is tartanám érdekesnek a következő 100 év eseményeit.

    Oroszország: Népesség kevés (persze csak ha az ország méretét nézzük)142 millió, és csökken. Viszont az orosz nemzetiségiek egy jelentős hányada a volt utód államokban él. Balti államok, Ukrajna… És itt érdekes lesz majd hogyan alakul majd Ukrajna és Oroszország térképe.
    Még egy ok amiért kiváncsi lennék a következő évtizedek történéseire.
    Tehát Eurázsiában lehetségesek az etnikai mozgások a jövőben.

    Az USA sem állíthatja meg az időt.(demográfia, etnikumok, vallási csoportok..) Valószínűnek tartom a szovjet modellt az USA széthullására? Nem. Kizártnak tartom? Nem.

    Tartalékpénz:Nagyon szorosan összefügg a gazdaság és a politika. Kínának nem érdeke hogy az USA piacok beduguljanak. Ez így van a jelenben, és így lesz a jövőben is. Viszont az elmúlt akár csak egy évtizedben is nagyon megváltozott Kína gazdasági szerkezete. Egyre több külföldi befektető viszi oda a gyárát, amivel arányosan más országokban csökkennek a gyártási kapacitások. Az USA egyre inkább befelé fordul mind gazdaságilag, mint politikailag is (persze az Afganisztáni- Iraki kaland egyelőre nem teljese ezt mutatja- de a hazai társadalmi és szövetségesi következményei…)
    És Kína a többi hitelező országgal egyetemben egy idő után csak annyit mondhat esetleg, bocs de további új hiteleket nem adok. És akkor vajon mi fog történni? (újabb ok a jövőbeni kiváncsiságomra)
    Jelenleg még csak ott tartanak hogy ki akarják vonni a dollárt a nemzetközi kereskedelemből.
    Ha ez megtörténik, biztosan nem lesz könnyebb az USA-nak..

    Az pedig tény hogy az USA is tudja hogy már közép távon sem maradhat szuperhatalom. Ezt egy ekkora hadsereggel hogyan fogják elviselni? Tényleg kiváncsi lennék rá – bár nem biztos hogy boldog leszek ha megtudom.

  92. „Kik állnak a lobbyk mögött? Sok esetben ugyanazokról beszélhetünk.”
    hüde benfentes vagy…. ha nem akkor ezt honann veszed? :p

    „Az infók: kérlek, nézz utána, hogy az amerikai gazdaságban – a termelő gazdaságról beszélek, nem a szolgáltatásokról – mekkora súllyal bír a hadiipar és a termelő szektor mekkora hányada függ ettől.”
    Ez megint tippelni lehet. pl.: Az USA GDPnek kb 2%, + a világ hadianyag exportjának kb 45%a. Legyünk nagyon durvák, kerekítsünk brutálisan fel legyen az USA GDP 4%a. Akkor legyen az ipari termelés 15%.

    „Olajipar és olajkereskedelem – a dollár alapja a nyersolaj világpiaci ára.”
    Ez zeitgest féle urban legend. EURot és Riminibit de épp JPNt is szivesen elfogad a termékéért bármely olajexportáló ország.
    Vagy szted a Szentpétervári olajtőzsdén csak $ fogadnak el?

    „Magyarországon is pont úgy lopnak, mint az USA-ban. Itthon egy veszteséges állami vállalat igazgatója busás végkielégítéssel elballaghat. Az USA-ban a bedőlő bankokat agyonfinanszírozták, lett is egyből buli meg jutalomosztás.”
    USAban az állam nem pénzt adott ingyé. Pénzt adott részesedésért. Amit azóta a bankok ~harmada már vissza is fizetett és a többi is ahogy bírja probálja visszaadni annyira szar feltételekkel kapták.
    Tényleg nem tudom megérteni, hogy egy MOi minden arrol szol, hogy lopjanak korrupciót, hogy tudod egy USA vagy akármely NYi álaméval összehasonlítani.

  93. Fehér Tamás

    > A tornyokkal kapcsolatban. Érdekes módon nekem meg olyan ismerőseim (anyagtechnológus, alkalmazott mechanika szakos gépész, most doktorandusz) és rokonom van (ikertesóm építész), aki szerint minden rendben van az öszeomlással.

    A tonyok összedőlésével egy dolog nincs rendben, az az öt fős zsidó „művészettörténész szakos hallgatókból” álló csoport, amely 09/11-én hajnaltól egyfolytában filmezte egy fehér kisbusz tetejére rakott állványról a WTC-t.

    Amikor nekiment a repülő a toronynak, nekiálltak havla negilát táncolni, mire a lakosság kihívta a rendőrséget és elvitték őket – de nem a fogdába, hanem a követségre érkeztek és pár hét múlva már a kibucukban voltak.

    Honnan a sunyi 3,14á-ból tudták, hogy aznap filmezni kell a tonyok összedőlését? Egyébként az FBI talált egy másik, elhegyott fehér minibuszt is 9/11-én, amiben műtrágyabomba volt leparkolva a Brooklyn-híd mellett.

    „Four hours after the attack, the FBI arrested five Israelis who had been filming the smoking skyline from the roof of a white van in the parking lot of an apartment building, for „puzzling behavior”. The Israelis were said to have been videotaping the disaster with cries of joy and mockery.”

    http://web.archive.org/web/20020802194310/http:/abcnews.go.com/sections/2020/DailyNews/2020_whitevan_020621.html

    Nemcsak ez, de a mostani világgazdasági válságot is ők irányítják – ahol elolvad a nyolcvanas évek vége óta nyomott rengeteg fedezetlen pénz és a valódi vagyon közben Haifában koncentrálódik.

  94. Üdv Krokomach és Fade!

    Krokomach hozzászólásával kapcsolatban annyit, hogy sok kiegészítésre nem szorul. Nagyjából ez a helyzet.
    Illetve egy apróság: az USA hadseregének a fenntartását jelen pillanatban Japán, Kína, Szaúd-Arábia és néhány nyugat-európai állam finanszírozza – közvetve. :)

    Fade:
    Szerintem a semmiről beszélünk. Álljon le az amerikai haditermelés, és nezzük meg, holnaptól mennyi lesz a munkanélküli az egész USA-ban – nemcsak a közvetlen hadiszektorról beszélek.

    Olaj + dollár: urban legend from zeitgest? Akkor Nixon idején elfogadott rendeletek nem is léteznek? Tényleg, mi a dollár fedezete?
    Várom a válaszod. :)

    Üdv: M