|

Lockheed tervek – a Hercules és a Sólyom jövője

A Lockheed Martin annak ellenére folytatná régebbi típusainak hosszú távú gyártását, hogy a következő generáció már az ajtóban kopogtat. Ráadásul házon belül érkezik a konkurencia.

A C-130J Super Hercules már csak külalakban idézi az ’50-es években megálmodott koncepciót és az F-16 legújabb verziói is csak külsőben egyeznek meg a korábbi variánsokkal, azonban a gyártás leállítása a folyamatos átdolgozásnak, modernizálásnak köszönhetően továbbra sincs napirenden. Sőt, a Lockheed vezetői a gyártás felfuttatását tervezik.

C-130J Super Hercules USAF

Bár 50 éves koncepcióra épül, a Super Herculest lényegében új típusnak lehet tekinteni, így ez esetében nem meglepő. A megnövekedett kapacitásnak és korszerű fedélzeti rendszerei miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő C-130J és „30”-as jelű hosszabb változata olyannyira kapós lett az elmúlt években, hogy növelni kell a gyártás ütemét. Még 2008-ban csak 12 készült, az idei 16 példány után jövőre már 26 előállítását tervezik. Bár már tervezőasztalon a következő változat, a C-130XL, a Super Hercules gyártására még hosszú távon számítani lehet.

Royal Netherlands Air Force F-16 Fighting Falcon

Az F-16-ossal kissé más a helyzet: annak ellenére számolnak vele hosszú távon, hogy érkezik a következő generációs testvére, az F-35 Lightning II. A sokszorosan továbbfejlesztett negyedik generációs típus legújabb Block 50-es (és fejlettebb) változatai továbbra is gyártásban maradnak. Bár a következő években kissé visszaveszik a gyártási kapacitást, a jövőben újra bővíteni kívánják, természetesen ennek feltétele egy újabb tendergyőzelem (mondjuk Indiában). Az idei évi 30 darabos gyártási mennyiséget jövőre és 2011-re 20-21 példányra csökkentik, azonban az egyiptomi 24 darabos megrendelés mellett további vásárlás várható Marokkóból és Irakból, de a Lockheed Martin szerint Omán és Katar is potenciális vásárló, de más országok is szóba jöhetnek, akiknek nem telik a „jövő technológiájára”, beérik az olcsóbb, ám fejletlenebb Falconnal.

21 hozzászólás “Lockheed tervek – a Hercules és a Sólyom jövője”

  1. Ha a románok is Falcont vesznek plusz 2év gyártásban maradás de Omán nem hiszem hogy ezt veszi meg inkább Katar és esetleg Tajvan ha engedélyezik nekik.Ez a világ legsikeresebb gépe kétségtelen de csak azért mert mindenki Sam bácsi mellet akar lenni és második szempont hogy mit tud.

    De Irak lehet hogy Rafalet vesz mert sok Francia technikájuk volt és „van”,bár a Falcon olcsóbb lenne nekik nem beszélve hogy már „Amerika barát”

    Mondjuk ezt a gépet egyáltalán nem szeretem se a formája semmi sem tetszik benne de az eredményei,tudása megkérdőjelezhetetlen.

  2. Úgy tűnik csak kerül Rafale a Közel-keletre, de Irakba szerintem sem. Túlságosan drága, Washington meg túlságosan ott van Bagdad mögött. Ennyi :)

    Tajvan meg még egy ideig vélhetően lobbizni fog a gép iránt, nyilván számol is vele a Lockheed.

  3. Egy régebbi hírben olvastam hogy Irak 36 falcont szeretne vásárolni, de még sehol sem állnak a tárgyalásokkal.

    Románoknál: 1. a gazdasági válság miatt csúszik a tender.
    2. Mindenképpen használt gépeket vesznek (MLU falcon, vagy mirage2000 a befutó náluk)

  4. Ácsi Tajvan kapcsán most volt egy cik pont itt hogy a Mirage 2000-9 5x annyiba kerül karban tartani és valljuk be nem jobb gép mint a Falcont.
    Rafael meg egy cseppet drága gép akkor már ha annyi pénz van F-35 vagy a legújabb F-15-ős ami lopakodó bevonattal van ellátva.
    Még szóba jöhet a SH.
    Vagy akár F-2000 is a francia gép árkategóriájába van.

    Felsorolt gépek mind jobbak és árban is azon a szinten mozognak.

  5. „komment” hirtelen felidulásból:
    ;) Jó olcsón lehet befizethetnénk mi is azokra a 2000-9 esekre, többet nálunk új alkatrésszel úgysem találkoznának már és akkor lenne is miből etetni őket. Mondom – jó olcsón, viszont akkot ALCA sztorno ;DD

  6. Ha ****** ******* ****** ***** politikusokat és a bankár cimboráikat a multikkal együtt kikergetnénk akkor talán több pénz jutna honvédelemre is és akkor talán néhány 10 év alatt fel lehetne állítani egy potens haderőt.

    Moderálva trágár kifejezések használata miatt!
    Én sem rajongok a politikusainkért, de ezt azért nem (itt) kéne…
    Phoenix

  7. FELHÍVOM A KEDVES OLVASÓK FIGYELMÉT, HOGY POLITIKAI TÉMÁJÚ OFF KÖVETKEZIK!

    Snakeye, ez a multikergetés a jobbik egyik legnagyobb agyréme… Persze, tény, hogy sokszor nem korrektek a multik. De hány embernek adnak munkát? Rengetegnek. Persze legtöbb esetben ők sem fizetnek sokat, de legalább munkalehetőséget jelentenek.

    Tudom, majd a jobbik… Lesz a Tacskó és társai helyett Turul. Ott majd minden sokkal olcsóbb lesz, mint most, a dolgozók kétszer ennyi fizut kapnak, és minden termék magyar lesz… No ezekre mondom én, hogy egy nagy lóf@szt…

    Az értelmetlen jobbikfajzatok most kezték el fúrni a kecskeméti Merci-beruházást, majd mennek azok is Romániába… Mit nekünk 800 millió Euró…

    POLITIKAI OFF VÉGE!