|

Zöld lámpás az ausztrál tüzérségi beszerzés

Az ausztrál védelmi miniszter, John Faulkner bejelentése szerint a kormányzat második körös jóváhagyását adta az ausztrál tüzérség 493 millió Dolláros fejlesztésére.

Az ausztrál tüzérségi kapacitás modernizálását célul tűző, Land 17 nevezetű program első szakaszában az ausztrál haderő 4 ütegnyi, konkrétan 35 darab 155 mm-es M777A2 vontatott tarackot kap, amit a második körben újonnan beszerzendő önjáró lövegek egészítenek majd ki, melyek az amúgy a tervezéséből adódóan meglehetősen gyorsan és rugalmasan mozgatható M777-eseknél hatékonyabban lesznek képesek tűztámogatást nyújtani gyorsan mozgó alakulatoknak.

M777

Ezen, a védelmi miniszter által a csapatok védettsége illetve a precíziós tűztámogatás biztosítása végett magas prioritást élvező program kiegészítéséről 2010 második felében döntenek majd. Az esetleges irányítási rendszer beszerzés a különböző fegyvernemek által nyújtott tűztámogatást tenné könnyebben összehangolhatóvá az éppen aktuális taktikai igényeknek megfelelően.

M777

Az M777 a brit Vickers által a tengerészgyalogság igényeit szem előtt tartva megalkotott, és a BAE Systems Land Systems által az Egyesült Államokban gyártott vontatott tarack. 2005-ös hadrendbe állítása óta eddigi mindkét rendszeresítőjénél – az Egyesült Államok és Kanada – átesett már a tűzkeresztségen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8sWCkX4m7t4&start=92