|

Hónapokon belül elérhető lehet a szuperbomba

Ugyan idén júniusban még a US Air Force azon tervéről számoltunk be, miszerint három éven belül a B-2 Spiritek bendőjébe tuszkolhatja történelmének eddigi legnagyobb, nem nukleáris töltettel szerelt bombáját, azonban nemrég változott a felállás. Ugyanis azóta, augusztusban szép csendben újabb pénzmagért folyamodtak a Kongresszushoz.

A Massive Ordnance Penetrator (MOP) néven is ismert program felgyorsítására szánt összeget meg is kaptak, így a friss bejelentések szerint a 30 000 fontos, azaz cirka 13 608 kg tömegű szörnyeteg akár hónapokon belül elérhetővé válhat. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy az eddigi legcombosabb bunkerpusztító, Sivatagi Vihar ideje alatt az iraki parancsnoki bunkerekbe történő bekopogtatás céljából rohamtempóban kifejlesztett GBU-28 „mindössze” 5 000 fontos, azaz szerény 2,268 kilogrammjával mondhatni sehol sincs a leendő nagy tesóhoz képest.

httpv://www.youtube.com/watch?v=11vZHrsJWjU

A 2007-es költségvetésben 88 millió Dollár lett elkülönítve a Pentagon által sürgős igénnyel megjelölt GBU-57A/B számára. A közelmúltban hasonlókra hivatkozva szép csendben újabb pénzmag lett más programoktól átcsoportosítva a fejlesztésekre. Az október 6-i bejelentés alapján a Boeing 51,9 millió Dolláros szerződést kapott a B-2 Spirit lopakodók felkészítésére. Korábbi értesülések szerint a Spiritek bombakamrájában két GBU-57-es MOP lehelyezésére lesz mód.

Meglepő módon a nagy tömegnek csak a cirka 18 százalékát teszi ki robbanóanyag, ami azonban így is 2,4 tonnát jelent. A hat méter hosszú GBU-57-es bomba akár több mint 60 méteres mélységben lesz képes a pusztításra, méghozzá igen pontosan, hiszen célra vezetését műholdas irányítórendszer végzi. A várakozások szerint áthatoló képessége 5 000 psi elviselésére képes, megerősített beton esetében 61 méter, 10 000 psi-t kibíró beton esetén „már csak” 8, míg közepesen kemény szikla esetén 40 méter lesz.

A MOP első robbantásos tesztjére a White Sands Missile Range területén került sor 2007. március 14-én

A MOP első robbantásos tesztjére a White Sands Missile Range területén került sor 2007. március 14-én ,

A bejelentés kapcsán a szóvivőnek természetesen nekiszegezték a kérdést, miszerint mivel ennek Irakban vagy Afganisztánban már nem nagyon juthat szerep, nem lehet, hogy egész véletlenül Irán lebegett a Légierő szemei előtt? talán felesleges is megemlítenünk, hogy kvázi kényszerképzetnek lett minősítve a kérdés, miszerint ez kiemelten Irán ellen készül:

„Nem hiszem, hogy bárki megjósolhatná a potenciális célpontokat … Ez mindössze egy olyan képesség, amiről úgy véljük, hogy muszáj meglegyen a mai világban … A realitás az, hogy a világ amiben élünk olyan, amiben egyesek tömegpusztító fegyverek fejlesztésével próbálkoznak és teszik ezt titkos, alattomos módon.” – állt a válaszban.

24 hozzászólás “Hónapokon belül elérhető lehet a szuperbomba”

  1. Ha a kérdés „kényszerképzet” volt, akkor a kapott választ minek nevezhetnénk?
    Az „alattomos” módon történő nukleáris fegyverfejlesztésre a megfelelő válasz ezek szerint egy mini atombombával felérő hagyományos fegyver kifejlesztése.
    Fegyverkezi és háborúzni a békéért olyan, mint dugni a szüzességért – már elnézést.

    Apropó, „…egyesek tömegpusztító efgyverek fejlesztésével próbálkoznak és teszik ezt titkos, alattomos módon”. Jó gondolat! Pont úgy, ahogy tette (és teszi) ezt az USA, az oroszok, Kína, Izrael és a többiek – az emberiség zászlóvívői. :)

    Obama ma kapott béke Nobel-díjat…

  2. Pont úgy, ahogy tette (és teszi) …
    Jajjdehát nekik szabad, nem tudtad?! :)

    —–

    „a megfelelő válasz ezek szerint egy mini atombombával felérő hagyományos fegyver kifejlesztése.”

    Hát gondolták ha már a nuke töltetes változatot megfúrta a törvényhozás anno…

    Ami kimaradt a hírből: Robert Gates a napokban nyilatkoztam, hogy az iráni atomlétesítmények elleni támadás vélhetően csak 1-3 évre odázhatná el az iráni atomfegyvert. Gondolom azért persze továbbra is eljátszadoznak Natanz és Qom ilyen cuccokkal történő megszórásáról.

    Obama ma kapott béke Nobel-díjat…
    Obama béke Nobel-díjazásával kapcsolatban, egy hírhez befutott kommentben olvastam olyan véleményt is, hogy csak azért kapta, hogy ne akarjanak most egyelőre még véletlenül se háborúzni még valahol az amcsik :) Mondjuk ez így tán kissé erős szerintem, de ki tudja, lehet picit ez is benne volt.

  3. Üdv Tcat!

    Obama Nobel-díjával kapcsolatban leírt véleménnyel teljesen egyetértek. Innnentől kezdve annak az embernek erős megfelelési kényszert jelenthet, hogy a világ valóban így emlékezzen majd elnökségére. Egy háború kirobbantása a részéről hatalmas blama lenne személyes vonatkozásban.
    A svéd húzás zseniális – egy nagyhatalom finom terelgetése az elnökén keresztül egy abszolút pozitív jellegű pszihés ráhatással.
    Ha bejön, akkor a világ kicsit fellélegezhet.

    Robert Gates alapvetően ellenzi az Irán elleni háborút, nem úgy mint például Mike Mullen. Egyik korábbi oldalon pont az USA vezetésén belüli kitapitható törésekről írtam – Obama nagyon kényes kötéltáncot jár az érdekcsoportok között.

    Ha érdekel a háttere, ajánlok két, szerintem jó elemzést:

    Obama stratégiai lépéseiről a Közel-Kelettel kapcsolatban:
    http://vilagnaplo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=112922

    Irán kérdése:
    http://vilagnaplo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=112922

    És végül a tömegpusztító fegyverek titkos és alattomos fejlesztéséről:
    De, észrevettem. Meg is van a véleményem a díszes társaságról.

    Egy kis anekdota:
    Sosem felejtem el, amikor India az 1990-es évek vége felé végrehajtott néhány atomrobbantást (orosz segítséget kaptak a nukeláris technológia fejlesztésében) – majd Jelcin elnök (Nyugodjon békében!) enyhén másnapos állapotban a kamerák előtt magából kissé kikelve – vagy csak túljátszva szerepét – szónokolta:
    „Becsaptak bennünket!”

    Persze senki sem gondolt India atomlétesítményeinek lebombázására – maximum Pakisztán kezdett ilyeneken agyalni, de egészen más motiváció miatt.

    Egyszóval: értem én, értem…, csak azt nem fogom fel, hogy miért kell a világot mindig hülyének nézni és üres szónoklatokat hajtogatva hadoválni valami világbékéről vagy miről – pont az amerikaiaknak és az oroszoknak, figyelembe véve a jelenlegi „csekély” atompotenciáljukat. :)

    Számukra a világbéke = a világ feletti kiváltságos helyzetük fenntartása.
    Ha valaki ennek az eléggé egyoldalú helyzetnek a fenntartását kikezdi – az a világbékét fenyegeti.

    Pedig egyvalami garantált: a világ és a fejlődés nem áll meg, semmi sem állandó, csak a változás. Örökkön örökké nem marad bebetonozva a mostani status quo sem.

    Üdv: M

  4. Nono, azér forradalmi újdonság, mert perpillanat nem áll ilyen fegyver rendszerben sehol. Ne magát a fő paraméterekt nézd, hanem azt, hogy a képesség amit ad, az megvan vagy nincs. Sajnos sokan csak a számokat nézik és a helyzet így csalóka.

  5. Tisztelt Uraim, és Montezuma !!

    Azért azt nagyon nem mindegy, hogy egy indiai kézben van atom, vagy egy iráni kézben van atom fegyver !!
    Ég és föld !!
    Abban biztos lehet a világ, hogy az Indiaiak (Hinduk) biztos nem fogják mások ellen felhasználni atom fegyvereiket, de ha Iránnak lenne atom fegyvere, abba is biztos lehet a világ, hogy azonnal megkapná minden szélsőséges Muszlim barom a „piszkos” változatát !!
    Montuzema, te ugyan biztonságba éreznéd magad, te nagyokos !!
    Mielőtt beleszólsz a világ politikába, érdemes lenne kicsit mélyebben beleolvasgatni a szakirodalomba, nem csak szajkózni, hogy igy Amerika, meg úgy Amerika, és szegény arabok !!
    Már azok a mocskos szélsőséges állatok, már a saját segge lyukába dugja fel a bombát csak hogy ölni tudjon ártatlan embereket, gyerekeket, hova kell még ennél lentebb sülyedni ??
    De te csak szajkózzad tovább a nagyon beteg elmédet !!

  6. Kedves Hunky!

    Köszönöm a hozzászólásodat – és bár az általad felvázolt „szajkózzad tovább a nagyon beteg elmédet” kifejezést nem igazán értettem, (nagyon beteg elméletet lehet szajkózni, vagy nagyon beteg az elmém esetleg (?), nem tudom, melyikre gondoltál) – de megpróbálok érthetően válaszolni a felvetett kifogásaidra.

    A perzsa történelem és diplomácia több ezer éves (és igen, a perzsák nem arabok), eléggé sajátos politkai kúltúrával rendelkeznek. Ha és amennyiben Irán atomhatalommá válna és hadrendbe állítana egy-két tucat atomtöltetet, nem igazán értem, hogy ebből miért következne egy perzsa atomtámadás. Az irániak nem hülyék, nem fognak atomháborút kezdeni Izrael és az USA ellen.
    Azt pedig kötve hiszem, hogy a síita Irán a szunnita arab terrorcsoportokat fegyverezné fel „piszkos bombákkal”, miután ezt már ezerszer megtehette volna a szunnita Pakisztán is, egyébként a síita iráni hatalmi elit számára a szunniat csoportok legalább akkora fenyegetést jelentenek, mint Izrael vagy az USA neokon héjái.

    Azt javaslom, hogy először te mélyedj el egy kicsit a szakirodalomban, mert aki alapjáraton keveri az arab és a perzsa fogalmakat, annak kissé hézagos az ismerete. A többi apróságról nem is beszélve.

    Nem világos az sem, hogy miből vontad le azt a téves következtetést, hogy biztonságban érzem magam?
    Amíg a világ tele van Hozzád hasonló, alapos történelmi ismeretekkel rendelkező, népeket és nemzeteket fél kézzel „mocskos állatoknak” tituláló, önjelölt elmeszakértőkkel – nos, addig nem érzem magam biztonságban.

    Első körben Magyarországon nem a segglyukuba bombákat feldugó arab (és ismételten nem perzsa) terroristák miatt aggódom, hanem az egyszerű, két lábbal a földön járó (és jól oda is ragadt) szerény képességekkel rendelkező ám annál nagyobb decibellel bíró honfitársaim miatt.

    Remélem, hogy érthető és kimerító választ adtam.

    Tisztelettel: egy nagyokos

  7. Hunky!

    Mi a különbség ha orosz,amerikai,arab,kínai…. öl a béke nevében?
    Semmi!! Ha bármelyik rokonod ilyen fegyver miatt halna meg( Soha ne történjen meg!) akkor is ez a véleményed. Az,hogy ki a szélsőséges mindig nézőpont kérdése.A folyóparton két ember áll az egyik itt, másik ott—-Ki áll a túloldalon?

  8. molnibalage:

    Ettől még nem tartom forradalminak, csak újnak. A nagyobb tömeg, az jobb ötvözetek biztos, hogy nagyobb romboló képességet adnak, a gps meg nagyobb pontosságot, de ettől még egy régi technika felújítása. Egyszerűen igény merült fel rá, elővették a fiókból és leporolták.

    Kb. mintha azt mondanád egy új késre, hogy forradalmasította a hadviselést. :-D

  9. kedves elmélkedők. nem amerikai, orosz, kínai, arab van, hanem demokrata és autokrata. isten őrizzen minket az autokrata rezsimektől. ezért volt félelmetes a szovjet és ezért nem megnyugtató a putyini orosz, de a piacosodó kínai kommunista se. aztán már nehogy megnyugtató legyen egy megkövező, kézlevágó rezsim atomja. és senki ne bújtassa az ilyen autokrata, vallási fanatikus, másokat kiírtással fenyegető rezsimet a perzsa kúltúra mögé. sajnos az iszlám ott áll, ahol a 12. századi kereszténység: minden másként gondolkodót megölne, pusztán a lelki üdvéért. A kereszténységnek kellett kb. 7 évszázad, hogy maga mögött tudja ezt a gondolatot. van erre 7 évszázadunk az iszlámnál?

  10. hatlo:

    Az iszlám ugyan olyan békés vallás, mint a kereszténység. Jól látod, hogy az emberi vezetői csinálnak belőle rémeket.

    Azt ne felejtsd el, hogy az iszlám kb. 1000 évvel „fiatalabb” a kereszténységnél.

    Ugyanakkor nem látom azt jónak, hogy nem adnak nekik lehetőséget a modern világ vívmányaira. Csak nézd meg, Kínával mi történt, mióta visszakapta Hong-kong-ot. Ha valaki nem tud olvasni, hiába adsz neki könyvet.

    Statisztikailag minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé hajlamos a szélsőségekre. Tanulni kell hagyni őket, és nem ellenséget csinálni belőlük. Olvasgass egy kicsit: 1945-ig legendás volt a közel-keleti vendégszeretet. Az olaj, és a politika hatására durvult el a helyzet (más a saját véleményem szerint).

  11. Kína előtte szigorúan ellenőrzött minden információt, de Hong-Kong-nak csak akkor veheti hasznát, ha nem vágja el a külvilágtól. Ezért enged. Ugyanakkor még mindig nem teljes a dolog, gondolj a kínai internet-rendőrségre.

    Hong-Kong most egy ablak a kínaiaknak a világra.

  12. Az iszlám országok java olajban úszik, vagyis mindenük meglehetne. Nem zárja el őket senki a földi javaktól, legfeljebb saját maguk. Az al-kaida vezetői sem a szegénység elöl menekültek a terrorizmusba. Az öngyilkos támadók java sem analfabéta, sőt!

  13. Kedves Montezuma !!

    Szerinted csak szunnita terror csoportok léteznek ??
    Síita szélsőségesek (terroristák) nem is léteznek akik élvezik az iráni rezsim támogatását ??

    Őszintén, ha Irán atomhatalommá válik szerinted biztonságosabb lesz ez a világ ?? …..nem inkább fordítva ??
    Én elhiszem, hogy te művelt ember vagy, de valahogy nem értem miért hiszed azt, hogy egy iráni atommal milyen jól jár ez a világ !!??