|

Pilótahiba okozta az amerikai F-16-os halálos balesetét

Június 22-én halálos balesetet kellett, hogy elkönyveljen az USAF, ugyanis pilótájával együtt földbe csapódott egy, a 388. Vadász Ezred kötelékébe tartozó F-16 Fighting Falcon. Az azóta tartó vizsgálat pilótahibát állapított meg.

A gép éjszakai kiképzőrepülésre szállt fel, a pilótafülkében helyet foglaló, 28 éves George Bryan Houghton százados az afgán kiküldetésére készült.
Houghton 1572 repült órát gyűjtött össze katonai gépeken (oktatópilóta volt a T-6 Texan II-n), azonban az F-16-ossal csupán 156 repült órát gyűjtött össze.

F-16

Az éjszakai kiképzőrepülés során meredek zuhanásból végrehajtott csapásmérést gyakorolta (volna), ilyet előtte csupán ötször csinált. Ez nem is lett volna baj, azonban a vizsgálat megállapította, hogy dekoncentrálságából és tapasztalatlanságából adódóan 4000 láb magasságból kezdte meg a leborítást, 2000 lábbal alacsonyabban, mint azt a szabályzat előírja. Houghton csak 1000 láb alatt konstatálta, hogy baj van, de ekkor már nem tudta elkerülni a katasztrófát és a földbe fúródott gépével.