|

Roboteső a Közel-Keleten

Mostanában kissé szétesve érezheti magát az Egyesült Államok UAV-flottájának néhány tagja, ugyanis rendre potyognak az égből mind Afganisztánban, mind Irakban a pilóta nélküli eszközök.

A múltkori Reaper-önnállósodás után tegnap egy egyelőre ismeretlen típusú pilóta nélküli jármű zuhant le Észak-Irakban. (Egyes meg nem erősített információk szerint az eset szereplője egy fegyverzet hordozására alkalmatlan RQ-7 Shadow pilóta nélküli felderítő repülőgép volt.) A felderítő légijármű épp az al-Kaida egyik sejtjének mozgását figyelte, amikor megszakadt vele a kapcsolat. A baleset okát egyelőre vizsgálják, mivel nem jelenthető ki ténylegesen, hogy kézifegyverekről leadott lövés következtében sérült meg végzetesen a UAV.

RQ-7 Shadow 200

Az irányíthatatlanná vált, zuhanó eszköz a tetőt átszakítva „benézett” egy épület hátsó udvarára, azonban személyi sérülésről nem érkezett jelentés. A gépen virító „Ha visszaszolgáltatod az USA csapatainak, jutalmat kapsz” feliratnak köszönhetően a gép mostmár újra amerikai kezekben van, azonban el lehet vele legózni egy darabig, amíg újra repülni fog, már ha javítható sérülést szenvedett.

11 hozzászólás “Roboteső a Közel-Keleten”

  1. Ha egy ilyen modern technikai eszközt zavarnak, akkor a program alapállapotba áll és a masina visszatér egy előre meghatározott program alapján, külső jelektől függetlenül. Azt meg nem hiszem, hogy bárki hamis utasításokat tudna adni neki.

    Ugyanakkor egy ilyen „kávédaráló” nem hiszem, hogy egy pilóta képességeivel tudna kitérni egy egyszerű kézifegyver, netán bármelyik föld-levegő rakéta elől.

    Szerény véleményem szerint lelőtték a fenébe, az sokkal olcsóbb megoldás.

  2. Az igaz, de számold hozzá, hogy pl. egy AESA-radar is tud működni „fegyverként”, koncentrált enegrianyalábbal meg tudja bénítani az elektronikai rendszereket

    de nem szükséges hozzá AESA-radar, az USAF elektronikai zavarógépei is alkalmazták ezt a módszert útszéli bombák hatástalanítására.

    Ha a UAV rendszerei blokkolnak (elég egy restart szitu, mire újrabootol, addigra) irányítatlanul becsapódik valahol, vagy egyenes vonalú repülésbe kezd és könnyű eltalálni..

  3. „Phoenix (szerző) ezt írta:

    Az igaz, de számold hozzá, hogy pl. egy AESA-radar is tud működni “fegyverként”, koncentrált enegrianyalábbal meg tudja bénítani az elektronikai rendszereket…”

    Számoltam, sőt, ugye egy atomcsapás után is meghal minden elektronika :-)

    Csak sokkal valószínűbbnek tűnik a szememben, hogy 5-6 AK vagy 1-2 pkm (sz) a ludas. Sokkal több van belőle és néhány ember is elviszi. Nem lehet bemérni a levegőből, annyi van belőle. Vastyúk is talál szeget, hát még egy egyenes vonalon repülő masinát, még ha kicsi is…

    Ennyi idő után komolyabb haditechnikai eszköz nehezen marad „láthatatlan”. A nehézfegyverzet mindig is elsődleges célpont. Bármi, ami képes a zavarásra (kivéve rádiókommunikáció) azt a mozgatásához minimum gépjárműre kell tenni, és van neki bazi nagy antennája. Nem tudom hány száz kocka elemzi a műhold és légi felvételeket, de eddigre csak kiszúrták volna. Ha meg most került oda, akkor nem sokáig örülhetnek neki…