|

Jó úton halad a Hummingbird

A Boeing 500 000 USD értékű megrendelést kapott az Amerikai Tengerészgyalogság Haditechnikai Kísérleti Központjától. A cégnek demonstrálnia kell A160T, ismertebb nevén YMQ-18A Hummingbird pilóta nélküli helikopterének képességeit.

„Győzelemként értékeljük a szerződést, mely nagy lökést ad majd a programnak.” –mondta John Groenenboom, az A160T program igazgatója. „ 2007 óta, mikor az első repülését végezte a gép, többször is végeztünk vele repüléseket minden féle és fajta terheléssel, különböző sebességgel és magasságon. Biztos vagyok benne, hogy a tengerészgyalogság megfelelőnek találja majd az A160T-t.”

A jövő februárig tartó próbák alatt az A160T-nek bizonyítania kell, hogy képes három egymást követő napon keresztül legalább 1133 kg hasznos terhet hat órán belül eljuttatni a bevetés helyszínére, ott biztonságosan lerakni azt, majd visszatérnie a kiindulási pontra. A tesztet egy szimulált éles bevetés során hajtják végre, mikor is a tengerészgyalogosoknak teherautók és ember vezette légi járművek helyett az A160T szállítja majd az ellátmányt a harci zónába.

„Ez egy rendkívüli fontossággal bíró küldetés lesz. Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk a tengerészgyalogságnak, mit tud a Hummingbird.” –nyilatkozta Vic Sweberg, a Boeing pilóta nélküli repülő eszközökért (UAS) felelős részlegének igazgatója. „A Boeing nagy erőfeszítéseket tesz a pilóta nélküli repülőgépek és helikopterek fejlődéséért. Az A160T cégünk ilyen típusai között az egyik legjobb és legsokoldalúbb.”

A160T

A Hummingbirdön kívül a Boeing fejleszti többek között a ScanEagle, a SolarEagle gépeket, és érdekelt az MQ-X programban is.

Az A160T 2500 fontos (kb. 1130 kg) hasznos terhet képes szállítani. A Boeing által kifejlesztett „optimum-speed-rotor”, vagyis optimális sebességű rotor technológiának köszönhetően a szállított teher súlyához és a repülési magassághoz viszonyított legmegfelelőbb rotor-beállítással repül, így a lehető legnagyobb sebességet érheti el.
A helikopter 10, 67 méter hosszú, a rotorok átmérője 10,97 méter. Szolgálati csúcsmagassága 6096 méter, maximális sebessége 260 km/h. Az A160T 2008-ban világcsúcsot állított fel, mikor 18,7 órán keresztül repült egyhuzamban, utántöltés nélkül.