|

Átadták az első katari Globemastert

A tegnapi nap folyamán a Boeing Long Beach-i üzemében hivatalosan átadták a Katar képviselői számára az emírség első C-17 Globemaster III típusú szállítógépét.

Katar az első közel-keleti megrendelője volt a típusnak, a két példány leszállításáról szóló szerződést 2008 június 21-én írták alá, mely a szállítógépeken kívül a személyzet képzését, az alkatrész-utánpótlást, valamint a logisztikai támogatást is magába foglalja.
A térség másik megrendelője az Egyesült Arab Emirátusok, ide 4 gépet várnak szeretettel.

Qatar's first C-17 delivery

„Ezzel és az év végén érkező példánnyal végre létrejön emírségünk eddig nem létező stratégiai teherszállítási kapacitása.” Ahmad Al-Malki dandártábornok, a katari küldöttség egyik tagja.

„Katar választása rámutatott a típus iránti erős nemzetközi érdeklődésre” – mondta Tommy Dunehew, Boeing GMS vezérigazgatója.

Qatar C-17 Globemaster III

Jelenleg 198 C-17-es szeli az eget, ezek közül mintegy 14 darab került külföldi ország légiflottájába, a fejlesztő Egyesült Államokon kívül Kanada, Nagy-Britannia és Ausztrália alkalmazza a típust, de megrendelői között van még a NATO (3 db), valamint az Egyesült Arab Emirátusok (4 darab) is. Nemrég felreppent a hír egy esetleges indiai megrendelésről is.

A jelen megrendelések teljesítése után úgy néz ki, hogy a Boeing lehúzhatja a rolót a C-17-es gyártósorán, bár ha leporolnák és megvalósítanák a BC-17-es, a Globemaster polgári változatáról készült terveket, akkor ezekből akár még további 100 darab értékesítése is elképzelhető lenne.