|

Új orosz UAV

A Kronshtadt orosz vállalat egyik vezetője kedden bejelentette: cége kifejlesztett egy új pilóta nélküli légi járművet (UAV) az Orosz Hadsereg számára.

Viktor Godunov, a vállalati igazgatóság tagja elmondta, a Dozor-3 névre hallgató új gép „nehéz” kategóriájú UAV. Üresen 600 kg-ot nyom, ehhez jöhet még 100 kg hasznos teher, mely a felderítő berendezésektől kezdve a nem irányított rakétákig és bombákig terjed, így csapásmérésre is alkalmazható.

Az oroszok tavaly augusztusi grúziai háborúja után jelentették be igényüket korszerű pilóta nélküli felderítőkre, mivel komoly hiányban voltak a harctéri felderítő jelentésekből, ez pedig nagyban hátráltatta a hadmozdulatokat. Megtanulták, amit nyugaton már tudtak: egy UAV a fejük felett bizony komoly előny.

Így nem voltak restek, kiadták a parancsot: UAV kell! A Kronshtadt mérnökei pedig nem tétlenkedtek, kifejlesztettek nekik egyet.

Ha a Dozor-3 beválik, a cég nagyot profitálhat belőle, ugyanis kimutatások szerint az Orosz Hadseregnek legalább 100 ilyen jellegű légi járműre van szüksége, a kiegészítő eszközökkel együtt. Konkurencia pedig nem sok van, jelenleg a Vega Radio Engineering vállalaton kívül más nem gyárt UAV-t Oroszországban. Az ő Tipchak névre hallgató rendszert, mely felderítésre és célmegjelölésre használható, 2008 végén állították szolgálatba.

A kettő között lényeges különbség van: amíg a Tipchak katapultról indít több kisebb UAV-t, melyek egyenként 40 km hatótávolsággal és 3 órás repülési idővel rendelkeznek, addig a Dozor-3, hasonlóan a modern amerikai UAV-khez, saját maga száll fel, és hat órán át járőrözhet a célterület fölött. Ami pedig még ennél is fontosabb: szükség esetén be is avatkozhat a harcba. Így tehát egy gép képes megoldani hat feladatát.

UAV indítása a Tipchak rendszerrel

UAV indítása a Tipchak rendszerrel ,

Mint arról már tudomást szerezhettek általunk a kedves Olvasók, Oroszország 53 millió dollár értékben 12 izraeli UAV-t vásárolt idén júniusba.