|

Leváltották az Orosz Hadászati Rakétaerők parancsnokát

Hűséges olvasóink minden bizonnyal emlékeznek rá, hogy az Orosz Hadászati Rakétaerők parancsnoka, Nyikolaj Szolovcov vezérezredes neve jó párszor megfordult már oldalainkon. Nos, úgy tűnik ennek az időszaknak vége és jó eséllyel most szerepel itt utoljára.

Szolovcov ugyanis betöltötte a 60. életévét és az orosz szabályozásnak megfelelően ilyen rangban ekkor le kell szerelni. Legalábbis ez áll a hivatalos nyilatkozatban, ami külön kitér arra, hogy még véletlenül sem politikai indíttatása volt a döntésnek. A 2001-óta a Hadászati Rakétaerők parancsnoka 2008. decemberében töltötte be a 60-at, utódja a jelenleg 56 éves, 2001-óta helyettes pozíciót betöltő Andrej Svajcsenko vezérezredes lesz.

Egyes nyugati médiaforrások ennek ellenére ugyanis úgy vélik, hogy a leváltásnak azért mégiscsak lehet valami politikai motivációja illetve összefüggésben lehet a Bulava megalázóan sikertelen szereplésével is. Ezzel kapcsolatosan az orosz elemzők azonban szkeptikusak.

Egyesek úgy vélik, hogy Szolovcov korhatáros leváltásában semmi különös nincs, megint mások azt jegyzik meg, hogy a Bulava a haditengerészet hatásköre, ahhoz a hadászati rakétaerőknek nincs köze. Hozzátéve, hogy a nukleáris leszerelés kérdésében azonban Szolovcov valóban potenciálisan „nehéz” helyzetet teremthetett volna Moszkva számára, hiszen ismert, miszerint Obama és Medvegyev közelmúltbeli találkozóján Washington által javasolt, 1 500 – 1 675 töltetre történő csökkentést a vezérezredes elfogadhatatlannak minősítette. Az ezt hangoztató elemző véleménye szerint a tárgyalások sikertelenségét, azt hogy Moszkva egy tapodtat sem engedett nagyban köszönhető Szolovcov tevékenységének, aki értelemszerűen a tárgyalásokon részt vevő csapat tagja volt. Véleménye szerint Moszkvát aggaszthatta a vezérezredes rugalmatlansága és emitt lépett meg egy olyan cserét, mellyel egy Moszkvához hű utód kerül a pozícióba.

Na főnök, mutassa meg minek a piros gombját is örököltem meg nemrég! Nyikolaj Szolovcov és Dimitrij Medvegyev nem sokkal az akkor új elnök beiktatása után, 2008. május 15-én, a Tejkovói rakétabázison tett látogatása alkalmával.

Na főnök, mutassa meg minek a piros gombját is örököltem meg nemrég! Nyikolaj Szolovcoc és Dimitrij Medvegyev nem sokkal az akkor új elnök beiktatása után, 2008. május 15-én, a Tejkovói rakétabázison tett látogatása alkalmával. ,

„Ezek mindössze puszta találgatások. Saját döntése volt. Július 15-én megírta a lemondási kérelmét, majd nyaralni ment” – nyilatkozta az esettel kapcsolatosan Viktor Jeszin nyugalmazott vezérezredes, a hadászati rakétaerők 1991 – 1993 közötti vezérkari főnöke, aki egyben Szolovcov tanácsadója is volt a közelmúltig, hozzátéve, hogy Szolovcov azon véleménye, miszerint Oroszország nem mehet 1 500 stratégiai robbanófej alá teljes mértékben tükrözi Moszkva álláspontját a kérdésben.

Egyes körökben egyébként az a nem túl valószínű felvetés is felmerült, hogy esetleg Szolovcov kerülhet a Bulava fejlesztéséért felelős Moscow Institute of Thermal Technology (MITT) élére a közelmúltban (hivatalos álláspont szerint önként) lemondott Jurij Szolomonovnak helyett.