|

Izrael Super Herculest vásárol?

Izrael élénk érdeklődést mutat a Lockheed Martin legmodernebb szállítórepülőgépe, a C-130J Super Hercules iránt. A hírek szerint még az év vége előtt megszülethet a megállapodás.

A tervek szerint előzetesen csak négy darab szállítását tartalmazná a kontraktus, további 5 opcióval. Az első gép várhatóan 2013-ban érkezik a közel-keleti országba, bár ekkor még nem áll szolgálatba, hanem izraeli műszakiak keze alatt hazai elektronikai rendszerek beépítése történik.

C-130J

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az izraeli Super Herculesek fedélzetén több olyan berendezés is megtalálható lesz majd, melyet az amerikai különleges egységek részére készülő HC/MC-130J változat számára is készítenek, így rendelkezni fognak AN/AAR-47 rakétaindításra figyelmeztető rendszerrel, AN/ALR-56M radar besugárzás jelzővel, AN/ALE-47 dipólszóróval, és AN/AAQ-22 Star SAFIRE III elektro-optikai toronnyal. De mint tudjuk ezek nagy részét hazai gyártású berendezésekkel helyettesítik.

Lockheed Martin C-130J Super Hercules

Izrael jelenleg összesen 18 darab C-130-assal rendelkezik, ezek E és H verziójúak. A C-130E-k kivonása napirenden van, a felszabaduló pénzt a H variáns üzemidő-hosszabbítására és modernizálására csoportosítják át.