|

Bahreini vágyakozás a csúcsfegyver iránt

A bahreini kormány az amerikai Kongresszus elé terjesztette 25 darab AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakétára vonatkozó vásárlási szándékát.

A vásárlás abból a szempontból érdekes, hogy az egyik legmodernebb, C-7 verzióról van szó, melyet az USAF-on kívül Tajvan, Szingapúr, Törökország és Finnország vásárolt meg eddig. Az üzlet értéke 74 millió dollár, ebbe a 25 darab rakétán kívül benne van a logisztikai támogatás, a rakétatároló konténerek, az indítópilonok, valamint a kiképzés költsége.

USAF F-16 AIM-120 lunch

A rakéta a Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon fegyverzetébe kerül majd, viszont lehetséges lenne a még üzemelő F-5E/F gépeken is bevetni, a lehetőség adott, csupán a szükséges szoftvereket és pilonokat kell hozzá megvásárolni, de ezirányú törekvések egyelőre nem ismertek.

AIM-120 AMRAAM

Ám az Egyesült Államok nem osztogat minden sarkon AMRAAM-rakétát, a fegyver fejlettsége miatt a vásárlókat gondosan megválogatják. Csak stabil belpolitikai háttérrel rendelkező ország kaphatja meg az AIM-120-at. (Emiatt mondhatott le Kuvait is a megnevezett rakétatípus rendszeresítéséről.) Illetve NATO-n kívüli állam csak akkor tehet szert az AMRAAM-re, ha hasonló kategóriájú fegyver van a szomszédos országban.

AIM-120 metszet1
AIM-120 metszet2

Irán közelsége és a Bahrein-Egyesült Államok barátság valószínűleg elég ok lesz a rakéta exportjára, kérdés, hogy az AMRAAM megjelenése Bahreinben mennyire borítja fel a térség erőegyensúlyát.