|

A Boeing partnereket keres az F-15SE fejlesztéséhez

Márciusban a Boeing meglepte a repülős világot, hiszen a világszerte (el)ismert típusából, az F-15E Strike Eagle-ből csökkentett észlelhetőségű példányt mutatott be.

Időközben, amíg újabb és újabb információk szivárogtak ki a gépről, addig az amerikai mamutcég számos külföldi és hazai partnerrel tárgyalt, célja a fejlesztési költségek megosztása, valamint lejjebb szorítása.

Az előzetes kalkulációk szerint a gép darabára 100 millió dollár körül alakul, ebbe benne foglaltatik a pótalkatrész, a kiképzés és a „radarabszorbens felszerelés” is. Az ár mindenképpen kedvezőbb, mint ahogy az F-35-ös költségei alakulnak, így nem elképzelhetetlen, hogy számos megrendelést nyúlhatnak le a Lockheed gépe elől. A Boeing eleinte 120 darab eladásával számolt, a június eleji nyilatkozatukban azonban már közel 200 darabos mennyiséget említenek.

Láthatók az illeszkedő póttartályba integrált bombakamrák (Nagyítható)

Láthatók az illeszkedő póttartályba integrált bombakamrák ,

A fejlesztési költségek redukálására több eszköz is más gépek számára fejlesztett arzenálból kerül majd a Sasba, ilyen például a DEWS (digital electronic warfare system), melyet a BAe Systems szállít majd.

A számos lehetséges külföldi megrendelés ellenére továbbra sem kívánja az USAF gépet rendszeresíteni, a Raptor és a Lightning II viszi el a forrásokat, de nem csodálkoznánk, ha pálforduló történne, ugyanis nincs minden rendben a légierő háza táján sem, a régi Sasok kivonási üteme túl gyorsnak ígérkezik, az F-22-es túl drága, így további tömeges megrendelés elképzelhetetlen, az F-35-ös pedig még nem tart a rendszeresítés fázisánál, valamint csak 300 körüli mennyiséget korszerűsítenek a Sasokból, így hiány állhat be a vadászok területén.
Viszont azt elképzelhetőnek tartották a Légierő illetékesei, hogy a sikeres tesztek után az új illeszkedő póttartály (CFT) rendszeresítésre kerüljön az F-15E Strike Eagle-k arzenáljában.

A gép exportesélyeit illetően és sok más érdekes információ reményében olvasd el az F-15SE-ről szóló részletes írásunkat!