|

Orosz nagyvas itathatja az amerikai vasmadarakat?

Most páran lehet felhördülnek, hogy milyen marhaság ez már, holott még megtörténhet… Egy bizonyos amerikai cég, a Tactical Air Defense Services közelmúltbeli bejelentése alapján ugyanis lehet erre számítani.

A szóban forgó cég, ahogy a neve is utal rá, elsősorban a védelmi szektorban tevékenykedik, konkrétan szerződéses formában nyújt szolgáltatásokat a hazai illetve a külhoni haderőknek, ebbe beletartozik a gyakorlatok során végzett légi utántöltés is. Vélhetően ezért tettek szert egy orosz nagyvasra, egy Iljusin Il-78-ra. Az amerikai légügyi hatóság részéről (Federal Aviation Administration) a napokban zárultak le a gép engedélyeztetésével kapcsolatos papírmunkák, így a Tactical Air Defense Services az első privát cég lett az Egyesült Államokban, mely Il-78-as üzemeltetését végzi.

Amerikai vasmadarak figyelik, ahogy az indiai légierő Il-78MKI tankere az egyik Szu-30MKI-t itatja. Lehet, hogy még ők is sorra kerülnek odahaza? :)

Amerikai vasmadarak figyelik, ahogy az indiai légierő Il-78MKI tankere az egyik Szu-30MKI-t itatja. Lehet hogy még ők is sorra kerülnek odahaza? :) ,

A géppel a cégnek (érthetően) komoly tervei vannak, hiszen a védelmi szektor mellett a kormányzatnak is kívánja nyújtani szolgáltatásait, lévén az Il-76 gépcsalád bizonyítottan remek tűzoltó repülőgépként is megállja a helyét. Márpedig ilyen téren van dolguk az amerikai gépeknek mostanában. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy Moszkva már réges-régen, többé-kevésbé ingyen felajánlotta segítéségét az Il-76-os formájában, ám az amerikaiak ezidáig egyszer sem kértek belőle, inkább a jó öreg privát üzemeltetésű C-130-asokkal görcsölnek, miközben gyakran leég minden. Ezzel most nem a C-130 tűzoltó képességeit akarjuk értelemszerűen becsmérelni, de egy ekkora vasba mégiscsak több oltóanyag fér el egyszerre… A bármelyik változatú Il-76-osba 1,5 óra leforgása alatt beszerelhető tartály-kit segítéségével a tűzoltó feladatra felkészített gépek mintegy 49 000 liter oltóanyagot tudnak a célterület felé szállítani, mely 3,5-szerese a Hercules képességeinek.

Il-76 „waterbomber” szerepkörben ,

Sajtónyilatkozatában a Tactical Air Defense Services ügyvezető igazgatója, Mark Daniels kifejtette, mennyire elégedettek, hogy megkapták a légügyi hatóság engedélyét, majd megemlítette, hogy komoly az érdeklődés a géppel nyújtható szolgáltatások iránt mind a kormányzati, mind pedig a civil szektorból, ami várakozásaik szerint hamarosan szerződések formájában fog realizálódni.

A 80-as évek közepén debütáló, az Il-76-os átalakításával kialakított Il-78 jelenleg az orosz mellett az ukrán, indiai, kínai, pakisztáni, algériai és a líbiai légierőkben áll hadrendben. Párhuzamosan maximum három gép tankolását képes ellátni.

Az Indiai légierő Il-76 és Il-78 gépei a nevadai Red Flag gyakorlaton 2008-ban:
httpv://www.youtube.com/watch?v=Y1OMpsHZuaQ