|

A US Navy Tucanot rendel?!

A közelmúlt konfliktusaira döntő többségben az aszimmetrikus hadviselés jellemző és nagy valószínűséggel ez a közeljövőben sem változik. Az aszimmetrikus összecsapások napjaink egyik legnagyobb kihívását jelentik a fegyveres erők számára.

A US Navy csapatai is rendszeresen találkoznak ezekkel, így a vezetőség fontolóra vette egy alacsony sebességű, közeli légitámogatást nyújtó repülőgép beszerzését a különleges erők számára.

hr_supertucano_aim.jpg

Az Imminent Fury (~ közelgő düh) program keretében a Haditengerészet brazil gyártású EMBRAER EMB-314 Super Tucano típusú repülőgépeket bérel, ennek is az A-29B kétüléses verzióját.
„A gépet alapos teszteknek vetjük alá” – mondta Mark Mullins ezredes, a speciális erők parancsnoka. „Ez egy hatékony, kétszemélyes, könnyű támadó repülőgép”.

SuperTucano_4.jpg

A kétfős személyzet létét hangsúlyozva az ezredes elmondta, hogy a támadó bevetéseknél a pilótát lefoglalja az alacsony repülési profil miatt a gép vezetése, így nem jut ideje célt keresni, megsemmisíteni. Egy akció sokkal hatékonyabb, ha rendelkezésre áll egy fegyveroperátor is.
A parancsnok kitért arra is, hogy a US Navy 4 darab Super Tucanot lízingel, az első gépet már tesztelik, a többi beérkezése folyamatos. A repülési- és fegyvertesztek lefolytatása után minél hamarabb hadrendbe szeretnék őket állítani, és küldeni őket a harctérre csapataik támogatására.

emb314supertucano.jpg

Az EMB-314 Super Tucano egy turboprop hajtóművel ellátott kiképző és könnyű támadó repülőgép modern avionikával és fegyverekkel. A típust Brazília és Kolumbia alkalmazza legfőképp a drogcsempészek elleni harcra, de rendelt belőle Chile, Equador és a Dominikai Köztársaság is.