|

Létszámleépítés az orosz flottánál

Az elkövetkező 3-5 év folyamán 5 000 tengerészétől válik meg az orosz flotta. A leépítés a második legnagyobb flottát, a Csendes-óceánit érinti.

Megjegyeznénk, hogy ez nem a gazdasági válságra vezethető vissza, hanem a korábban meghirdetett haderőreformra. Ennek értelmében (többek közt) a haditengerészeti egységek számát a jelenlegi 240-ről 123-ra kívánják redukálni. Jelenleg a szóban forgó flotta legnagyobb része a Kamcsatka-félszigeten, valamint az orosz Távol-Kelet legdélibb részén fekvő Tengermelléki határterületen található.

A bejelentés szerint a tisztektől a zászlósokon át a tisztesekig kell féltenie helyét 5 000 embernek:

„Az aktuális haderőreform részeként a Csendes-óceáni Flotta 5 000 tisztje, zászlósa és tisztese kerül elbocsátásra az elkövetkező 3-5 év folyamán” – nyilatkoztak az illetékesek.

Az orosz vezérkar célkitűzése a reformmal egy jobban felszerelt, kompaktabb és egyben mobilisabb haderő létrehozása. Ennek a folyamatnak kulcsfontosságú eleme a jelenleg 4 lépcsős parancsnoki és irányítási rendszer egyszerűsítése.

A jelenlegi katonai körzet -> hadsereg -> hadosztály -> ezred felállást katonai körzet -> hadműveleti parancsnokság -> ezred formára kívánják módosítani.

Ez egyébként egyben a honvédelmi minisztérium és a vezérkar karcsúsítását is magában foglalja. A tavalyi bejelentés szerint 2012-re már „csak” 1 milliós hadsereget szeretnének látni, lévén ezt tartják optimálisnak.