|

Bionikus páncélzat – pipáld le Neo-t

Tetszett, ahogy a Mátrixban a Neo hajlongott a golyózáporban? Nos, ugyan az IBM egyik új szabadalma ezt nem ígéri, ám mégsem sántít annyira a kérdés.

A US 7484451, avagy emészthetőbb formájában „Bionic body armor” nevet viselő szabadalom által felvázolt golyóálló mellény egy újfajta megközelítéssel próbálkozik, hogy viselőjét megóvja attól, hogy barátságtalan személyek ementálivá luggassák. AZ IBM abból indult ki, hogy a lehető legnyerőbb helyzet, ha már eleve el tudjuk kerülni a lövedék becsapódását.

Ennek érdekében egy olyan rendszert álmodtak meg, mely folyamatosan pásztázza a védendő személy környezetét és ha olyan közelítő tárgyat észlel, melynek pályája keresztezi a rendszer viselőjét, akkor a kellő időben jól irányzott izomstimulációval – értsd egy kis elektrosokk – igyekszik elérni, hogy a védett illető akaratlanul kikerüljön a veszélyes zónából.

Matrix bullet dodging
Nem, azért ilyesmire ne számítsunk… :)

„Hát ez hülyeség! Harci környezetben annyi mindent kéne nyomon követnie, ráadásul nem biztos, hogy a katonák örülnének annak, ha egyszer csak akaratlanul elkezdenének kalimpálni…” – fakadhat ki kedves olvasóinkból. Jogosan… Node!

Node az IBM a szabadalom leírása alapján nem is a harctérre, hanem a kiemelten veszélyeztetett személyek – magas rangú vezetők, stb. – védelmére hajt ezen ötlettel. Közismert, hogy az ilyen személyek a legnagyobb veszélyben a nagy tömeg előtti szereplésük közben vannak. Persze itt is többféle támadás érheti őket. Az IBM rendszere alapjában véve a mesterlövészes támadások esetében lehetne effektív. Miért, miért nem jó igazán a hagyományos golyóálló védelem ezen esetekben?

Persze ezek effektív megoldások lehetnek, de egyrészt a relatíve nagy méret és tömegük sokszor nem teszi igazán járható megoldássá, másrészt a fejet teljesen védtelenül hagyják. Harmadrészt ezen esetekben általában (igen) nagy átütőerejű lövedékek energiáját kell(ene) elnyelni, amire gyakran nem képesek ezen mellények. Mennyivel egyszerűbb, ha eleve elkerüljük a találkozást.

Érthető módon a mesterlövésznek az áll érdekében, hogy a lehető legmesszebbről iktassa ki célpontját, hogy minél nagyobb esélyt teremtsen magának a menekülésre. Jelenleg egy kanadai mesterlövész tartja a megerősített rekordot egy 2 430 méterről bevitt találattal. Ekkora távolság megtételéhez már kell 4-5 másodperc, mely elég időt adhat a Bionic body armornak, hogy közbeavatkozzon. Persze ekkora távolság bőven nem tipikus és az is kérdés, meddig is „látna” el a rendszer, de ennek ellenére érdekes az elképzelés.

4 hozzászólás “Bionikus páncélzat – pipáld le Neo-t”

  1. De ez a 2,5km-es távolság nyilt terepen volt ahol minden adott volt a katonának szélirány ,12,7 Barret romboló puska.A városokban hagyományos fegyverekkel követik el a merényleteket mert ezeket észre vétlenül tudják hurcolni mert szétszedhetőek.Tegyük fel olyan ügyes valaki és talál olyan helyet ahol 1km-ről!! eltudja találni az illetőt hangsebességel repülő vagy gyorsabb tölténnyel ami kevesebb mint 1.5 min alatt ott van azt hogy a faxba fogja kivédeni a mellény??

  2. No igen, valóban nem a tipikus eset, hogy a merényló az effektív hatótávot végletekig kisakkozva 2,5 km környékéről lőne :) Jó kérdés 1-2 mp alatt mit tudna művelni a cucc. Vélhetőleg máris messze nem lenne annyira effektív.

    No sebaj, majd jönnek az erőpajzsok előbb-utóbb… :)

  3. Hát a világ politikusai között nem sok torász akad. Egy elektrosokkal max a földhöz lehet őket vágni, vagy ficamokat, rándulásokat okozni. Bár ha valaki közutálatnak örvend ez is elég lehet pár éven keretül arra, hogy kicsinálják. Még úgy is, hogy a gernictörés eleve lehetetlen.