|

THAAD kerül az Emirátusokba?

A napokban került a Kongresszus elé jónéhány egyesült arab emirátusok-i fegyvervásárlási szándék jóváhagyása. Ezek közül legcombosabb a 7 milliárd Dollárt alulról karcoló THAAD rakétavédelmi rendszer.

A Theater High Altitude Air Defense (THAAD) rendszerre szóló kérelmet a PAC-3, AMRAAM rakéták és UH-60M Black Hawk helikopterek rendelési szándékával egyidőben terjesztette be a Defense Security Cooperation Agency.

A THAAD rendszer a tervek szerint 2012 helyett már 2009-től meg fog jelenni az amerikai arzenálban. (Fort Bliss-ben már elkezdődött az első regiment kiépítése, teljes erővel azonban 2009-től kezdődik csak a folyamat.) A rendszert elsősorban a SCUD-szerű kis és közepes hatótávolságú taktikai ballisztikus rakéták elfogására fejlesztették ki, ám a rendszer rendelkezik néminemű potenciállal a stratégiai interkontinentális ballisztikus rakétákkal szemben is. Ahogy neve is mutatja az elfogás nagy magasságban történik, így viszonylag nagy terület fedhető le 1-1 egységgel, illetve alacsonyabb magasságban operáló védelmi rendszerekkel párosítva lehetővé teszi a lelövés többszöri megkísérlését. Az koncepció szerint a THAAD hivatott a nagy magasságú, hadszintérnyi területet lefogó külső védelmi vonal biztosítására, míg alacsonyabb magasságban a PAC-3 ütegek gondoskodnak a THAAD védelmi vonalán átjutó rakétákról.

thaad.jpg
Az említett kettős védelmi ernyő védelmi

A PAC-3 rakétáival szemben a THAAD kizárólag kinetikai energiával operál, azaz a semlegesítés érdekében telibe kell trafálnia a közeledő rakétát.


A THAAD rendszer legutóbbi, 2008. júniusi tesztje, melyben egy C-17 fedélzetéről kilökött, majd beindított rakétát semlegesített.

Az Emirátusokba szánt, cirka 6,95 milliárd Dolláros csomagot 9 indítóplatform, 4 radarállomás, valamint 6 tűzvezető és parancsmnoki állás alkotja. A rakéták számáról nincs infó. Az amerikai nyilatkozat szerint ezen beszerzés növelné az Emirátusok képességeit mint koalíciós partner, valamint csökkentené az amerikai erők szükségességét a térségben, jótékony hatással lenne az esetleges koalíciós hadműveletekre.

THAAD_Launcher.jpg
A mobil THHAD indítóplatform

Persze az Emirátusok úgy gondolhatta, ha már ilyen mélyen hajlandó belenyúlni a zsebbe, vesznek mást is: rakétákat és helikoptereket. Konkrétan PAC-3 rakétákat 121 millió, valamint 288 AIM-120-C7 AMRAAM levegő-levegő rakétákat és 128 indítósínt 445 millió Dollárért. Továbbá 14 UH-60M Black Hawk helikoptert tartalék alkatrészekkel, fegyverekkel, önvédelmi rendszerekkel. A nyilatkozat szerint a határok, valamint az amerikai és koalíciós bázisok védelme érdekében beszerzendő kávédarálók az össes opció beszerzése esetén 774 millió Dollárjába kerül majd az alkotmányos monarchiának.

Mindent összeadva ez olyan 8,1 milliárd Dollár.