Mint megírtuk, szeptember 14-én az Atago romboló Hirosimától 150 kilóméternyire, a Bungo-szorosban egy periszkópot fedezett fel.">
|

Japán beszüntette a vadászatot

Japán ma befejezte a 2 napos tengeralattjáró „vadászatát”. Mint megírtuk, szeptember 14-én az Atago romboló Hirosimától 150 kilóméternyire, a Bungo-szorosban egy periszkópot fedezett fel. Az eset japán vizeken történt, a felfedezett tengeralattjáró pedig nem tett eleget a nemzetközi törvényeknek, miszerint nem emelkedett a felszínre és nem jelezte nemzetiségét.

Japán éppen ezért a titokzatos látogató felkutatására indult, melyről csak annyit lehetett tudni a passzív szonáradatok alapján, hogy nem amerikai hajóról van szó. A keresésben 2 repülőgép és négy hadihajó vett részt. Az akció lefújása kapcsán Yoshimasa Hayashi védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a környező területet átkutatva nem sikerült újabb információkat begyűjteni.

A kínai külügy szeptember 15-én kereste meg a pekingi japán nagykövetséget, melyben cáfolta és sajnálatosnak minősítette a japán sajtóban megjelent híreket, miszerint kínai tengeralattjáró sértette meg a japán felségvizeket.

Song-osztály a felszínre emelkedés pillanatában
Kínai, Song-osztályú tengeralattjáró. Ha hihetünk Pekingnek, a hétvégi kukkoló nem ilyen egység volt. Ellenben a Kitty Hawk-ot ilyen lepte meg anno.

A japán felségvizeket legutóbb 4 éve, Okinawa közelében sértette meg tengeralattjáró, mely történetesen egy nukleáris meghajtású kínai volt. A 2004 novemberi esemény miatt Peking késöbb elnézést kért. Ezen felül a múltban orosz tengeralattjárók is feltűntek japán vizeken.