|

90 év után kiharcolt sírkő

Egy középiskolai történelemtanárnak köszönhetően egy jelöletlen sírba temetett I. Világháborús hősi halott kapott sírkövet a napokban.

A sírkövet vasárnap állították fel Fred Dulevitz közlegény sírjánál, aki eddig egy jelöletlen sírban nyugodott az everett-i Glenwood Temetőben. Az első világégés során bátorságáért két medállal kitüntetett fiatalember 19 évesesen, 1918. októberében lett tüzérségi tűz áldozata Verdun-nél egy fontos üzenet továbbítása közben.

Földi mardványait 1921-ben helyezték végső nyugalomra Glenwood-ban, ám a fejfa vagy sirkő valahogy elmaradt. Dulivetz nevére egy chelsea-i középiskolai tanár, bizonyos Ernie Sullivan, mikor tanítványaival az I. Világháborúban elesett chelsea-i lakosok után kutattak. Miután Sullivan szembesült ezzel a ténnyel, a veteránügyekkel foglalkozó everett-i Joseph F. Hickey segítségével sikeresen közbenjártak a Veteránügyi Minisztériumnál. (Department of Veterans’ Affairs) a sírkő érdekében.

A ceremónián jelen volt Fred Dulevitz unokaöccse, Alexander Dulevitz is, aki elmondta, a család következő generációi most már el tudnak jönni a sírhelyhez és tudni fogják, hogy ott valaki olyan nyugszik, aki életét adta a hazájáért.