|

Újabb tankerbonyodalmak a láthatáron?

Újabb bonyodalmak a tanker tender kapcsán. Úgy néz ki a Boeing riválisa egyik korábbi taktikáját kívánja bevetni, hogy időt harcoljon ki a Pentagon-tól.

A hírek szerint a Boeing kilátásba helyezte, hogy fontolóra veszik a tendertől való visszalépést, ha a Pentagon nem ad nekik mintegy 4 hónapnyi időt az új ajánlatuk kidolgozására. Ezen felül kilátásba helyezték év eleji tevékenységük megismétlését – azaz panasztételt – a jövő héten kiadandó végleges tendermódosítással kapcsolatban, ha annak tartalmát elfogadhatatlannak tartják.

Mindkét lépés hosszú hónapokkal elodázhatná az újboli eredményhírdetést, márpedig ahogy korábban már közölték, a Pentagon a Bush-adminisztráció távozása elött mindenképpen végleges eredményhírdetést akar. Ebből kifolyólag a Pentagon várhatóan engedélyezni fog a Boeingnek némi időt a javaslatának átdolgozására, de vélhetően nem annyit, amennyit a cég akarna.

Node miért is kardoskodik a Boeing a 4 hónapért?

Állításuk szerint a tendermódosítás vázlatát böngészve az a kép körvonalazódott elöttük, hogy a Védelmi Minisztérium egy teljesen más gépet kér, mint az első alkalommal. Nagyobbat, több hasznos teher szállításának képességével, jobb utántöltő képességekkel.

„Teljesen egyértelmű számunkra, hogy ez egy új megmérettetés. A követelmények egyértelműen megváltoztak és a Védelmi Minisztérium az első tenderhez képest lényegében egy új gépet kérelmez.” – nyilatkozta a Boeing sajtószóvívője, Daniel Beck.

Namármost ezeken a területeken a rivális EADS/Northrop Grumman felállás az Airbus A330-assal jobban áll, mint a 767-esre alapozó Boeing. A seattle-i cég értelemszerűen nem részletezte, milyen módosításokat tervez, azonban közölte, hogy fontolgatják egy nagyobb gépük bevetését a 767-es helyett. Ez igencsak valószínűleg a 767-400 vagy a 777-es lenne. Ehhez persze tényleg némi időre lenne még szükségük.

Airbus A330 vs Boeing 767

„Ha nem kapunk elegendő időt egy versenyképes ajánlat összeállítására, akkor nem igazán van más lehetőségünk, mint el sem indulni a tenderen.” – tette hozzá mondandója során Beck.

Ugyanakkor kihangsúlyozzák, hogy a kilátásba helyezett lépéseikkel nem a tender követelményeit akarják megváltoztatni, hiszen úgy vélik meg tudnak felelni a kihívásnak, ámde ehhez időre van szükségük.


Tanker összehasonlító táblázat (Nagyítható)

Még folynak az egyeztetések a cégekkel, ám a végleges tender a jövő héten ki lesz hírdetve, hacsak valami komoly dolog nem jön közbe. Hogy a Boeing ezen ultimátum ízű terveivel mit fog tudni kiharcolni, az egy másik kérdés. Mindenesetre érdeklődve várjuk a fejleményeket, amelyekről természetesen be is számolunk, akárcsak ezidáig.