|

Irán próba-műholdat állított pályára

Hivatalos teheráni bejelentés szerint augusztus 17-én hazai fejlesztésű hordozórakéta állított alacsony Föld körüli pálya egy próba-műholdat.

Augusztus 19-i fejlemény: anomin amerikai hírszerzési források szerint a kilövés sikertelen volt, a rakéta nem jutott túl messzire a földfelszíntől.
—–

Az Omid (Remény) nevű műhold nem funkcionáló változatát a Safir (Nagykövet) nevezetű hordozórakéta tetején indították útnak a mai napon. A hivatalos iráni sajtóközlemény szerint a kilövés, az ország első ilyen próbálkozása és az első működőképes műhold önerőből történő indításának útját hivatott egyengetni. Önerőböl, hiszen Iránnak már van műholdja, azonban azt az oroszok állították pályra 2005-ben.


A Safir az indítóplatformon (Reuters)

Az esemény ugyanakkor kérdéseket vet fel Irán rakétákkal kapcsolatos képességei terén. Ugyanis az a ballisztikus technológia, mely lehetővé teszi egy műhold pályára állítását, egyben megnyitja a kaput a nagy hatótávolságó ballisztikus rakéták elött is.

Természetesen Irán tagadja, hogy ilyen szándékai lennének, ám ez a nukleáris technológiához való viszonyához hasonlóan igencsak kérdéses.

Az iráni televízió sugározta az éjszakai indítást. Magáról a hordozórakétáról, illetve rakományáról meglehetősen keveset tudni.