írtunk róla, hogy a franciák csökkentik Rafale beszerzéseiket. Menetközben viszont elért egy jelentős mérföldkövet a Dassault üdvöskéje: tegnapi bejelentés alapján múlt hét kedden megkapta az F3 minősítést, azaz immáron teljes mértékben multifunkciós a gép.">
|

Felnőtt a Rafale

Pár hete írtunk róla, hogy a franciák csökkentik Rafale beszerzéseiket. Menetközben viszont elért egy jelentős mérföldkövet a Dassault üdvöskéje: tegnapi bejelentés alapján múlt hét kedden megkapta az F3 minősítést, azaz immáron teljes mértékben multifunkciós a gép.

Rafale AM39-cel
Rafale és Exocet AM39

A francia vadász F3-as változata a légvédelmi és szárazföldi csapásmérésre alkalmas F2 változat képességei mellett alkalmas az AM39 hajó elleni rakéta, a Reco NG felderítő pod, valamint a nukleáris fejjel szerelt ASMP-A indítására. (Becsületés nevén az Air-Sol Moyenne Portée a francia nukleáris doktrina szerint egyébként a teljes stratégiai nukleáris erő útnak indítása elötti utolsó, „figyelmeztető” eszköz.)

Várhatóan jövő év elején kezdődnek meg a tárgyalások a következő 60, immárom F3 változatú Rafale megrendeléséről. A Délégation Générale pour l’Armement (DGA) július 7-i bejelentése alapján az eddig leszállított gépeket a késöbbiekben F3 változatra hozzák fel.