|

Medvegyev Topol-M viziten

Oroszország május 7-én beiktatott új elnöke, Dmitrij Anatoljevics Medvegyev a napokban megkezdte első elnöki útját. Nyílvánvalóan nem véletlenül, elég katonás az út. A kezdete mindenképpen.


Medvegyev május 15-i, első állomása a Moszkávtól mintegy 250 kilómétrenyire északkeletre fekvő Tejkovó városa volt. Az Ivanovo-régióban fekvő város repteréről aztán egyből a város köenyékén éllomáésozó, mobil telepítésű nukleáris erőknél tett látogatást. Konkrétan Oroszország jelenleg legütőképesebb ICBM-je, a Topol-M került elnöki vizitre.

Medvegyev Tejkovoban
Elnöki vizit

A térségben állomásozó 54. Rakéta Hadosztály volt az első egység, mely át lett fegyverezve a Topol-M-re. A módosított SS-19 Stiletto silókba telepített Topol-M-ek után az első mobil egységeket 2006 decemberében aktiválták itt. (Az első siló telepítések 1998-ban lettek aktiválva)

Az SS-27, azaz a Topol-M az első, a Szovjetumio után kifejlesztett (és így teljesen orosz) ICBM. A fejlesztését a 80-as évek végén kezdték meg, majd 1992-ben áttervezték. Az első tesztre 1994 végén került sor, ami után 1997-ben kezdődött meg a rakéták telepítése, módpsított SS-19 Szilleto silkókba. Az első Topol-M regiment mint fentebb említve lett 1998-ban vált aktívvá. A Topol-M 0,55 MT-ás termonukleáris rakományát – akár 3 robbanófej – nagy pontossággal képes 10 – 11 000 kilóméter távolságba eljuttatni. Konkrétumok értelemszerűen nem ismertek, de az orosz utalgatások alapján minden valószínűség szerint igen fejlett segédrendszerrel bír a rakétavédelmi rendszerek kijátszására.


A Topol-M rendszer
Ha nem töltődne be: http://youtube.com/watch?v=HWOreKzhPGQ

Jelenleg 48 siló telepítésú Topol-M-mel és 6 mobil rendszerrel rendelkezik Moszkva. A mobil rendszer telepítése idén tovább folytatódik az ígéretek szerint.


A hanghatások kedvéért ;) Műhold pályára állítás Topol-M segítségével
Ha nem töltődne be: http://youtube.com/watch?v=QIzXI-mlJjs

Ahogy az várható volt, újboli megerősítés is született a stratégiai rakétaerők modernizálásának folytonosságáról. Medvegyev a következőképpen fogalmazott:

„A feladatunk az elkövetkező néhány évre annak biztosítása, hogy a Stratégiai Rakétaerők megkapják a szülséges anyagi támogatást, hogy regálni tudjanak a modern veszélyforrásokra és világunk aktuális állapotára. … Történt fejlődés az elmúlt években és nem szabad lassítanunk a tempón.”

Azaz továbbra is kiemelt prioritású marad a stratégiai erők arzenáljának modernizálása, megújítása.

Tejkovoban tett látogatását Kostroma katonai akadémiáján folytatta Anatolij Szergyukov védelmi miniszter társaságában.