|

Nem panaszkodhat a Navy

A Védelmi Minisztérium költségvetését felügyelő bizottságának, a House Armed Services Committee-nek május 14-i ülésén újabb pontok lettek elfogadva a haditengerészet 2009-es költségvetéséről.


Az egyik legjelentősebb, hogy a benyújtott költségvetési kérelemben megjelölt 1 Virginia-osztályú vadász tengeralattjáró helyett immáron 2 ilyen egység kerül finanszírozásra a 2009-es keretben.

USS Virginia
A hajóosztály névadója, a USS Virginia (Nagyítható)

A bizottság álláspontja szerint több a feladat, mint az ehhez elegendő tengeralattjáró. No meg persze mindenáron biztosítani kívánják az Egyesült Államok dominanciájának folytonosságát a nyílt óceánokon olyan jövőbeli kihívásokkal szemben, mint a rohamléptekben kiépülő kínai tengeralattjáró flotta, vagy a lassan ismét magára találó Oroszország. A szóban forgó két újabb Virginia építésének megkezdése 2010-re és 2011-re esedékes. Az egyik valószínűleg az utolsó Block II-es hajó lesz, míg a másik már a Block III első egysége.

A 30 hajósra tervezett Virginia-osztály 4. egységét a USS North Carolina-át (SSN-777) ünnepélyes keretek között a közelmúltban, május 3-án „sorozták be”. Jelenleg 2 egység áll építés alatt a sokféle feladat elvégzésére optimalizált, fejlett technológiákat – például hagyományos periszkóp helyett optikai és elektronikus szenzorok garmadáját alkalmazó antennarendszer – hajóosztályból.

Továbbá a bizottság megnyitotta a lehetőséget a haditengerészet elött újabb F/A-18 Super Hornetek vásárlása elött, lévén az F-35 még mindig odébb van és ez komoly problémákat okozhat a régi Hornetek elhasználódása miatt. A bizottság nem írányzott elő költségvetési összeget a gépekre, azonban arra szólította fel a haditengerészet vezetését, hogy jövő év márciusáig terjesszék be, hogy 2010-2015 között mennyi F/A-18E/F és EA-18G kerüljön legyártásra. Kidolgozott költségvetési tervezettel természetesen.

EA-18G
EA-18G Growler – a U.S. Navy következő generáció, elektronikai hadviselésért felelős gépe. Kezdeti hadrafoghatóság várhatóan 2009-től.

Ezen felül jóváhagyásra került a 10. San Antonio-osztályú partraszállító hajó költsége is. Ezen mostantól adott a lehetőség újabb Arleigh Burke-osztályú rombolók beszerzése az egyelőre kísérleti stádiumban leledző DDG-1000 Zumwalt-osztály 3. hajójának rovására.