|

Régi tabu ledöntése várható

Az egyre ambíciózusabb űrprogrammal bíró Japánban egy régi tabu ledöntése van készülőben. Május 9-én az alsóház engedélyezte az űr katonai használatát.


A pacifista Japánban ez egy 1969-es törvény értelmében eddig tabunak számított. A javaslat vélhetően átmegy a felsőházban is, hiszen Yasuo Fukuda miniszerelnök Liberális Demokrata Pártja illetve az ellenzékben lévő Demokrata Párt is támogatja.

No persze nem arra kell gondolnunk, hogy Tokió fegyvereket kívánna telepíteni az űrbe. Az 1969-es törvény azonban komolyabb képességekkel bírő kémműholdak fellövése elől is elzárta az utat. Márpedig Tokió ismert okokból ezekre meglehetősen rástartolt az utóbbi években.

Kémműhold
Képünk csak illusztráció

A kommunista párt ellenzi a döntést, arra hivatkozva, hogy ez esetleg a haderő erősödéséhez vezethet. A kémműholdak jelenleg nem tartoznak ugyanis a haderő alá.

Tokió védelmi programjait azután kapcsolta pár fokozattal magasabb sebességbe, miután Észak Korea 1998-ban átlőtt egy ballisztikus rakétát az ország felett.

Az alsóház döntése hogy-hogynem épp egybeesett a kínai elnök Hu Jintao látogatásával. A japán védelmi minisztérium a kínai űrprogramot potenciális veszélyforrásnak tekinti, mely a műholdlelövési mutatvány után érthető is.